Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az extasy csak annyira veszélyes, mint a lovaglás

2009.02.11. 11:06 Módosítva: 2009-02-11 11:43:45
Évente átlag harmincan vesztik életüket Nagy-Britanniában extasy miatt. Azaz a partidrog kábé annyira veszélyes, mint a lovaglás. A brit kormány drogügyi tanácsadó-testülete a szabályozás enyhítését javasolja, de a belügyminisztérium a drogkérdést általában övező hisztériával reagált a felvetésre.

A legszigorúbb, A-osztályú besorolásból a B-osztályba sorolhatják át az extasyt Nagy-Britanniában a kormány drogügyi tanácsadó szervének szerdán előterjesztett javaslatára, írja a Daily Mail. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kis tétel extasy birtoklásáért legfeljebb három hónap börtön vagy 2500 font (kb. 820 ezer forint) pénzbírság szabható ki.

Nagy-Britanniában az illegális drogokat három osztályba sorolják, a legveszélyesebbeket, mint amilyen a kokain, a heroin, vagy 2005 óta a varázsgomba hatóanyaga, a pszilocibin, az A-osztályba sorolják. A kevésbé veszélyeseket - például 2009. kezdetétől a korábban a C-osztályba sorolt marihuánát - a B-osztályba, a C-osztályba pedig többnyire receptre kapható készítmények és az anabolikus szteroidok tartoznak, illetve meglepetésre két népszerű partidrog, a mostanában Magyarországon is sokat emlegetett GHB és a ketamin.

r163734 603811

Az extasyt mostanáig A-osztályú drogként tartották nyilván. A kormány drogügyi tanácsa szerint ugyanakkor a drog valójában nem is olyan veszélyes, ahogy a vizsgálat egyik vezetője, David Nutt professzor érzékletesen jellemezte "nem veszélyesebb a lovaglásnál vagy az aszpirinnél", azaz arányaiban az ekizésbe sem halnak bele többen, mint a lovaglásba. A vizsgálat szerint évente átlagosan harminc haláleset köthető az extasyhoz, ez pedig, tekintetbe véve széles körű elterjedtségét, valóban elenyésző, bár nyilván több a kivánatos nullánál.

A kormányt mindenesetre nem nyűgözte le saját tudományos testületének a javaslata. A belügyminisztérium szóvivője szerint az extasynak "nincs biztonságos adagja", "bármikor ölhet". "A kormányzat határozottan azt gondolja, hogy továbbra is A-osztályú drognak kell maradnia" - nyilatkozta a Daily Mailnek.

A rendőrség álláspontja rugalmasabb. Az észak-walesi rendőrfőnök, Richard Brunstrom szerint "a számokról kellene beszélni". "Nagy levegőt kell vennünk és mellőznünk kéne az érzelmeket a drogvitában. Arra kéne koncentrálnunk, amit a tények üzennek" - nyilatkozta a Mailnek.