Fegyvert a fegyverboltból? Ugyan már!

2009.03.02. 11:20
A leselejtezett és hatástalanított honvédségi fegyvereket ládaszám vették és vitték a piacra a civilek, az alvilági körök meg ezerszám vásárolták és élesítették vissza a nagy tűzerejű pisztolyokat és karabélyokat. Manapság pedig interneten juthatunk a legkönnyebben Kalasnyikovhoz, vagy Parabellumhoz, szinte mindenre lehet licitálni.

Könnyedén lehet fegyverhez, fegyveralkatrészhez, lõszerhez jutni manapság a legnagyobb hazai internetes aukciós oldalon, írja az indexveszprem.hu. Ha alaposabban megnézzük a vatera.hu megfelelő kategóriáit, valóban hozzávetőleg ezer olyan aukciót találhatunk, amikben az eladók valamilyen lőfegyvert, vagy azzal kapcsolatos holmit kínálnak megvételre. Így például amikor legutóbb végigböngésztük, 127 darab termék volt a "Sport, fitness > Military, Nem engedélyköteles lõfegyverek > Hatástalanított fegyver" kategóriában, 289 termék a "Gyűjtemény > Militária > Egyéb 20. század > Lõfegyver" kategóriában és 531 darab termék a "Gyűjtemény > Militária > II Világháború (1939-1945) > Lõfegyver" kategóriában.

Ezeket javarészt hatástalanítottként árulják eladóik, de mint azt egy egykori hivatásos katona az Indexnek elmagyarázta, akad köztük jó pár olyan tétel, ami illegálisnak mondható, a hatályos jogszabályokba ütközik, ha magánszemély tart ilyet otthon, vagy üzeletel vele. Kis túlzással megvásárolható például alkatrészenként egy komplett AMD—65 gépkarabély, ami 1965. óta van rendszeresítve a Magyar Honvédségnél. Az egyik fődarabról, egy zárról a következőket mondja Norbert: "az eladó azt írja hatástalanítva, ütõszeg hiányzik. Halvány lila gõze nincs arról mi az, hogy hatástalanítás. A zár homlokfala le kellene, hogy legyen köszörülve 45 fokos szögben, az ütõszeg furatot pedig le kellene hegeszteni."

AMD—65 gépkarabély alkatrészek (csõszájfék, gázhenger, zárkeret, tokfedél, zár, gázdugattyú)

Egy ránézésre ártalmatlan, földből előkerült rozsdás vasdarab a szakértő szem számára balesetveszélyes fegyvermaradvány. "Látszik, hogy fölhúzott állapotban van, biztos hogy nem hatástalanították, valószínűleg a lőszer is benne van még, ami ha megpiszkálják, bármikor felrobbanhat. Ha ilyesmit talál valaki, a jogszabályok szerint köteles bejelenteni, és gyakorlatilag hozzá sem nyúlhat, míg a rendőrség el nem viszi megsemmisíteni. Még hazavinni is tilos, nemhogy aztán áruba bocsátani!"

Egy felhúzott, nagy valószínűséggel éles lõszert is tartalmazó Mannlicher M9

Vagy itt van ez a "hatástalanított AK gépkarabély", amiről azt írja az eladó, hogy "felhúzható, elcsettinthetõ". "Ez egy Honvédség által hatástalanított AK—47-es. Jól látszik, hogy a honvédségi hatástalanításkor lehegesztett alkatrészeket utólag leköszörülték."

AK gépkarabély 56 000 Ft-ért

Az alábbi kép alapján okkal feltételezhető, hogy a fegyvert annak idején, a kilencvenes években szakszerűen és a hatályos jogszabályoknak megfelelően hatástalanították, aztán valakik az összehegesztett alkatrészeket — tulajdonképp szintén szakszerűen — újra szétszedték, hogy legalább "elcsettinthető" legyen. Nem kétséges, hogy hozzáértő kezekben újra lőképes is lehetne egy ilyen fegyver.

A fenti gépkarabélyon a hatástalanítás lecsiszolásai

Az alább látható MG—42-es géppuska, amit a II. Világháborúban használt a német hadsereg, úgyszintén kifogásolhatónak tűnik. Mivel ez is valamiféle lelet lehet (földből kiásott, vagy a padláson talált, nem túl jó állapotú darab) egyértelmű, hogy nem hatástalanított, vagy nem szakember hatástalanította. Fegyvergyűjtőknek persze ettől még lehet kívánatos darab, azonban birtoklása illegális.

MG42, II. világháborús német géppuska

"Ami igazán bosszantó, hogy fölhívtam a Budapesti Rendőr-főkapitányság fegyverengedélyekkel foglalkozó osztályát, de nem tudták megmondani, mit lehet tenni az illegális internetes fegyver-adásvételek ellen, valósággal lepattintottak azzal, hogy ők nem foglalkoznak ilyesmivel" — mondta az egykori katona.

A fegyvergyűjtés ingoványos határterületei

Az nyilvánvaló, hogy Magyarországon is van egy szűk kör, aminek tagjai fegyverimádóknak mondhatók. Gyűjtőként szívesen adnak ki akár több százezer forintot is egy-egy ritkább, vagy érdekesebb pisztolyért, puskáért, vagy gépkarabélyért, vagy ha nem is alapoznak meg komoly kollekciót, szívesen tartanak otthon a nappali falán díszként mondjuk egy deszantos AK—47-est, mert az jól mutat és kifejezi egyéniségüket.

A magánszemélyek fegyvertartási lehetőségeit ugye szigorú jogszabályok korlátozzák, ezért a megfontolt gyűjtők többnyire a szabadon vásárolható és engedély nélkül is tartható, hatástalanított fegyvereket részesítik előnyben. A józanabbak nem is kockáztatják meg, hogy működőképes, emberélet kioltására alkalmas darabokat tartsanak otthon, amik miatt egy esetleges hatósági ellenõrzés során megüthetnék a bokájukat.

A jogszabályok szerint hatástalanított fegyvert — azaz "éles lõszer befogadására, illetve lövedék kilövésére alkalmatlan eszközt" — úgy lehet birtokolni, ha megvan hozzá a hatástalanítást végző szerv írásos igazolása. Tóth Attila László fegyver szakértõ szerint a Vaterán árult, hatástalanítottnak mondott fegyverek egy részével éppen az a gond, hogy az eladó nem is közli, van-e hatástalanítási igazolás hozzá. "Abból is látszik, hogy necces üzletek ezek, hogy senki nem is kérdezi van-e, sem azt, hogy miként lett hatástalanítva. Ez ugye még nem jelenti azt, hogy nem szabályosan lett hatástalanítva, de az ellenkezõjét sem lehet tudni. Azt pedig csak igazságügyi szakértő állapíthatja meg hivatalosan, hogy egy eszköz éles lőszer kilövésére alkalmas-e vagy sem."

1944-es Mosin Nagant puska, hatástalanítási igazolás nélkül kínálva

"Hogy az ilyen Vaterára felrakott fegyverekbõl mennyi lett szabályosan hatástalanítva, azt a képrõl többnyire nehéz megítélni, még szakértõi szemmel is, de sok esetben árulkodó, ahogy az eladó válaszol az esetleg ezt firtató kérdésekre" — teszi hozzá Tóth Attila László, aki felhívja a figyelmet arra is, hogy a fegyveralkatrészekkel való kereskedés is minimum szabálysértés, fegyver fődarab (cső, tok, zár) engedély nélküli birtoklása, eladása, vétele pedig törvénysértés.

Golyószóró, pedigré nélkül

Gond van egyébként a hatástalanítás jelenlegi szabályozása körül is. Pillanatnyilag Európa egyik legszigorúbb hatástalanítási előírása van érvényben Magyarországon, amit a törvényalkotók a móri mészárlás után hoztak. Akkoriban vált ugyanis széles körben nyilvánvalóvá, hogy a hazai alvilágban rengeteg olyan fegyver forog, amit korábban hatástalanítottak ugyan, de kevés munkával, egyszerűen visszaélesítettek. Erre reagálva szigorították a rendeletet, ami alapján hatástalanításkor gyakorlatilag teljességgel használhatatlan, de még dísznek sem igazán való állapotba kerül a fegyver. A fegyverbarátok szerint olyannyira barbár munkáról van szó, hogy nem is érdemes elvégeztetni, mert egy "kulturálatlanul tönkretett roncs" lesz a szép fegyverből. A jogalkotók azonban hagytak egy kiskaput, ugyanis a jogszabály visszamenőleg nem érvényes, a régebben hatástalanított fegyvereket nem kellett és nem kell a szigorúbb előírások alapján "még jobban szétbarmolni". Ebből a helyzetből következik, hogy a gyűjtők és az eladók figyelme a régi módon hatástalanított fegyverek felé fordult, ami mellesleg komoly áremelkedéshez is vezetett a piacon.

A gond pedig ott van, hogy a 253/2004. (VIII. 31.) számú, a fegyverekrõl és lõszerekrõl szóló kormányrendelet úgy fogalmaz, hogy "lõfegyver hatástalanítását a külön jogszabályban kijelölt szervezet végezheti". "Ilyen jogszabály azonban máig nem született, azaz nem jelölték ki hivatalosan a hatástalanításra jogosult cégeket, vagyis kijelölt szervezet hiányában, ma Magyarországon nem lehet hivatalosan lõfegyvert hatástalanítani" — hívja fel a figyelmet Tóth Attila László. Ezen az állásponton van a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Hadiipari Osztálya is, a hivatal szerint a hazai fegyverjavítók tevékenységi körében a "hatástalanítás végrehajtásának és az erről szóló tanúsítvány kiadásának nincs jogszabályi alapja". A 7001/2005.(GK2.) GKM irányelvre hivatkozó rendőrség ezzel ellentétben azon az állásponton van, hogy a törvény a hatálybalépése előtt kiadott engedélyek érvényességét nem érinti, így azok a fegyverjavítók, akik hatástalanítási tevékenység végzésére is kaptak korábban (azaz 2004 előtt) rendőrhatósági engedélyt, a hatástalanításra jogosult szervezet kijelöléséig hatástalanítási tevékenységüket tovább folytathatják.

Eladó AK—47 Kalasnyikov gyakorló gépkarabély

Tóth Attila László szerint tetézi a kavarodást, hogy a lõszerek — amiket szintén gyűjtenek a hobbisták — hatástalanításának technikai eljárása, követelményei pedig egyáltalán nem is szerepelnek a hatályos jogszabályokban.

A szakértő óvatos becslése szerint szerint tízezerszámra lehetnek az országban illegális fegyverek. Egy részük az egykori Fegyver- és Gépgyárból (FÉG) származik, ahonnan alkatrészenként lopták ki a dolgozók például a Parabellum-kaliberű pisztolyokat. Ezért van annyi gyártási szám nélküli 9 mm-es a bűnözők kezében. A másik fő forrás pedig a rendszerváltás után leépülő magyar és a készletei egy részét hátrahagyó szovjet hadsereg, a felszámolt munkásőrség, illetve a fegyvereit selejtező rendőrség arzenálja. "Két nagy hadibázis volt, ahol nagyüzemben ment a hatástalanítás: a fóti rendőrségi, és a tápiószecsői honvédségi. Tápiószecsőn ezrével hatástalanítottuk a fegyvereket, amiket aztán ládaszám vásároltak fel a civilek. Nemrég láttam egy apróhirdetést, amiben olyan Kalasnyikovot hirdettek többszörös áron, amit annó mi hatástalanítottunk."

Tóth Attila László szerint összegzésképp azt lehet elmondani, hogy a fentiek eredményeképp, közvetve, vagy közvetlenül, a magánszemélyek közt — például a Vaterán — gazdát cserélő fegyverek esetében az adásvételek fele szabályellenes lehet, a fegyvergyűjtők 70 százaléka pedig szemet huny a szabálytalanságok felett, vagy egyenesen sumákol, amikor bizonytalan eredetű forrásból gyarapítja kollekcióját.

Egy orosz golyószóró