Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Börtön a félmilliárdos mobiltelefon-lopás elkövetőinek

2009.03.03. 16:28
Szabadságvesztéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában azt a tizenhárom férfit, akik ellopták a pécsi Elcoteq Kft. mintegy félmilliárd forint értékű félkészmobiltelefon-szállítmányát 2007-ben Jánosmajor és Nagydorog között.

A táblabíróság Tóth Sándor vezette büntető tanácsa a vádlottakat szerepüktől függően felbujtóként, bűnsegédként, vagy társtettesként, különösen nagy értékre elkövetett lopásban, orgazdaságban és bűnpártolásban találta bűnösnek.

Az ítélőtábla a bűncselekmény értelmi szerzőjét, Nyevrikel István első rendű vádlottat 6 év börtönbüntetésre és 33,2 millió forint vagyonelkobzásra ítélte, társai közül még kilencen kaptak 3 év 2 hónap és 5 év 2 hónap közötti letöltendő börtön-, illetve fegyházbüntetést, hárman pedig 1 év és 1 év 4 hónap közötti felfüggesztett szabadságvesztést.

Az elsőrendű vádlotton kívül a bíróság még két elkövetőt sújtott 840 ezer, illetve 1,9 millió forint vagyonelkobzással, többen pedig 100 ezer és 300 ezer forint közötti pénzmellékbüntetést kötelesek fizetni.
A táblabíróság egyébként a tizenháromból tíz vádlott büntetését súlyosította az ügyben korábban elsőfokon eljárt Tolna Megyei Bíróság határozatában foglaltakhoz képest.

A tényállás szerint Nyevrikel István 2006 őszén határozta el, hogy barátai, ismerősei, valamint az általuk beszervezett társak segítségével ellopja az elektronikai termékeket gyártó, finn tulajdonú multinacionális vállalat egyik, Pécsről indított félkészmobiltelefon-szállítmányát.
Miután a férfiak tisztázták egymás között a feladatokat és felkészültek a bűncselekményre, az akció időpontjául 2007. január 28-át tűzték ki.

Egyikük rendőrnek öltözve Jánosmajor és Nagydorog között megállította a cég kamionját, s amikor a sofőr kiszállt, az addig a közelben megbújt társai rátámadtak a vezetőre, akinek kezeit ragasztószalaggal átkötötték, szemét, arcát leragasztották, majd a vezetőfülkében letérdepeltették, fejét kabáttal letakarták.

A tolvajok a kamiont egy bekötőútra vitték, ahol abból 448 millió forint értékű, összesen kilenc és fél raklapnyi félkész mobiltelefont pakoltak át egy kisteherautóba. A sofőrt ezután a kamion rakterébe vezették és rácsukták az ajtót, majd elmenekültek. Mivel a férfit nem zárták be "szakszerűen", hamar kiszabadult, a közeli Sárkeresztúrra futott és értesítette a rendőrséget.

Az elkövetők a lopott árut bűntársak segítségével egy pusztavámi ingatlanban tárolták, s hozzáláttak az értékesítéshez. Mobilkereskedő vállalkozóval közreműködve mintegy 6-7 ezer darabot adtak el a félkész mobilokból több mint 36 millió forint értékben.

A társaság azonban még az év elején rendőrkézre került, miután február 5-én tolnai rendőrök Algyő közelében megállították azt a 148 millió forint értékű szállítmányt, melyet több tolvaj Szegeden akart értékesíteni.
Bár az elkövetők nagy része bíróság előtt felelt tetteiért, az ügynek volt 2-3 résztvevője, akiknek kilétére nem derült fény és az áru egy részének értékesítéséből származott pénz nagy része sem került elő.