Négymilliós gyűrűért nyúlt a trükkös tolvaj

2009.02.25. 09:07 Módosítva: 2009.02.25. 09:08
Nem jártak szerencsével február 12-én a győri Árkád Üzletközpontba kiránduló trükkös ékszerbolti tolvajok, a prédául kiszemelt üzlet biztonsági kamerái minden mozdulatukat felvették, a megkívánt drága gyűrűt nem sikerült meglovasítani, ráadásul még az ujjlenyomataikat is a helyszínen hagyták.

A múlt évi országos lopássorozat és az adventi tolvajlások után úgy tűnik ismét aktivizálták magukat a plázák óra- és ékszerüzleteire szakosodott tolvajbandák. Legalábbis erről tanúskodnak egy győri lopáskísérletről készült biztonsági kamerás felvételek, amiket a rendelkezésünkre bocsátottak a megkörnyékezett Cellini Ékszerszalon tulajdonosai.

Ezúttal azonban — kivételesen — nem a tolvajok sikeréről érkezett hír, hanem a trükkös lopás meghiúsulásáról. Február 12-én, délután fél ötkor három férfi ment be a győri ékszerüzletbe, ketten az ékszerek után érdeklődve elfoglalták a fiatalabbik eladónőt, míg harmadik társuk az aranyórákat nézegetve elterelte az idősebb eladónő figyelmét, kérte például, hogy mutassa meg neki az arany Doxákat.

Kőszegi Zoltán, a bolt tulajdonosa az Indexnek elmondta, hogy a három férfi viselkedése gyanút keltett az eladókban, így próbáltak résen lenni, figyelni mozgásukat, mozdulataikat. A kirakati vitrinekben lévő ékszerek felől érdeklődő egyik férfi egy óvatlannak hitt pillanatban érte is nyúlt az egyik gyűrűnek, de az alsó polcra hajoló eladónő a szeme sarkából észrevette a tolvaj mozdulatát, és elkapva kezét sikerült megakadályozni a drága ékszer eltulajdonítását.

A gyűrű egy 4,2 millió forintos brillköves aranygyűrű volt, ami a bolt legdrágább árucikke — ebből is látszik, hogy a tolvajok a tutira mentek, drága darabért kockáztattak. A lélekjelenlétét megőrző eladó udvariasan megkérdezte, hogy mit szeretne tenni a gyűrűvel a kedves vásárló, aki annyit modott, hogy szerette volna közelebbről megnézni.

Ezek után a trió némi téblábolás után távozott a boltból. Az eladók riasztották az Árkád biztonsági szolgálatát, de a tolvajoknak sikerült meglépniük. A Győri Rendőrkapitányság helyszínelői azonban tudtak ujjlenyomatot rögzíteni az egyik vitrin üveglapján, és a biztonsági kamerák képei, valamint az eladók által adott személyleírás alapján nyomoznak a tolvajok után, mondta Kőszegi Zoltán.

A győri rendőrség két férfit — egy 175 centiméter magas, 40 év körüli, és egy 185 centiméter magas, 25 év körüli férfit — keres a bolt tulajdonosainak feljelentése alapján, erősítette meg az Index kérdésére Kocsis Tünde alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az ékszerboltban nem volt biztonsági őr, így a kamerák felvételei és az eladók vallomásai alapján tudják csak a tetteseket üldözni, tette hozzá a szóvivő.

A most felsült tolvajok nem ugyanazok, mint a tavalyi lopássorozat feltételezett elkövetői, de a módszer teljesen megegyezik. Az ékszerüzletek tulajdonosai ezért szoros kapcoslatban vannak egymással és értesítik egymást, ha valahol hasonló trükkös lopás történik. Kőszegi Zoltán szerint bizonyos hogy nem helybéliek az elkövetők, általában az ország távolabbi részeiből érkeznek a nagyvárosokba a könnyű zsákmány reményében.

A Celliniben mindenestre ezután átrendezték a kirakatot, egyrészt, hogy ne lehessen könnyen benyúlni egyik ékszerért sem, másrészt a drágább aranyékszereket eleve elérhetetlen helyre, apulton túlra csoportosították át.

  • Tippek
  • Bankszámla