Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Dolgozók betegségeiről vezetett aktát a Lidl

2009.04.05. 17:29
A közelmúlt megfigyelési botránya után újabb hasonló és rendkívül kínos ügy robbant ki a Magyarországon is jól ismert német diszkontáruházi láncnál, a Lidlnél.

A Lidl törvénytelen módon belső aktákat vezetett az alkalmazottak betegségeiről, írta meg a Der Spiegel német hetilap. A cikk szerint a betegállományból visszatérő áruházi dolgozóknak formanyomtatványt kellett kitölteniük, és ezen a legpontosabban fel kellett tüntetni betegségük okát és jellegét.

Szemetek

Minderre egy szemeteskukából derült fény: a közelmúltban egy bochumi szemetesben találtak rá a munkajogi szempontból mindenképp illegálisnak számító dokumentumokra. Az áruházlánc németországi vezetője nem cáfolta, hogy használtak betegségkutató formanyomtatványokat, és elismerte, hogy a sajátos eszköz nem felelt meg az adatvédelem előírásainak. Azt állította ugyanakkor, hogy csupán az alkalmazottak egészségi állapotáról kívántak tájékozódni. Frank-Michael Mros kijelentette, hogy az eljárást az elmúlt év végén beszüntették.

Élesen tiltakozott a Lidl által alkalmazott gyakorlat ellen a szövetségi adatvédelmi biztos. Peter Schaar a Der Spiegelnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a munkavállalók esetében a betegség oka nem tartozik a munkáltatóra. Példaként hozta fel azt a kukában talált dokumentumot, amely egy alkalmazott esetében pszichikai jellegű megbetegedésről beszélt, míg egy másik, ugyancsak betegállományba küldött személyről azt állapította meg, hogy teherbe akar esni.

Az újabb botrány aligha tesz jót a Lidl tekintélyének, amelyet a tavalyi megfigyelési ügy amúgy is alaposan megtépázott. Akkor arra derült fény, hogy a vállalat vezetői hosszú időn keresztül magándetektívekkel és rejtett kamerákkal figyeltették az alkalmazottak munkahelyi, illetve több esetben a munkahelyen kívüli szokásait. Így például azt, hogy ki kivel beszél, vagy hogy hányszor megy ki a mellékhelyiségbe. Az ügy óriási megbotránkozást váltott ki, és a Lidl vezetősége nyílt levélben kért bocsánatot mind az alkalmazottaktól, mind a vásárlóktól.

A mostani botrány valószínűleg újabb vihart kavar, amelynek előszele máris érezhető. Az ellenzéki Zöldek pártjának vezetője, Claudia Roth ugyanis vasárnap egy nyilatkozatban azt hangoztatta, hogy a Lidl semmit nem tanult a tavalyi ügyből. A politikus a vásárlókat az áruházlánc megbüntetésére, azaz arra szólította fel, hogy jól fontolják meg vásárlásaikat. A fogyasztók ily módon világossá tehetik, hogy nem értenek egyet azzal, ha a Lidlnél lábbal tiporják a munkavállalók jogait - mondta Claudia Roth.

Közben tovább gyűrűzik a német vasútnál, a Deutsche Bahnnal a közelmúltban kirobbant - szintén nem első - megfigyelési botrány. Wolfgang Tiefensee közlekedési miniszter vasárnap haladéktalan és teljes körű vizsgálatot sürgetett azzal kapcsolatban, hogy a vasút éveken át megfigyelte több mint 80 ezer dolgozó emailjeit. Mindezt bevallottan azzal a céllal tették, hogy ellenőrizzék a vállalatra esetleg rossz vényt vető, mindenekelőtt politikusoknak és újságíróknak küldött üzeneteket. A különösen rosszakat azonnal töröltették is. Nem is csoda, hogy a Deutsche Bahn elnöke, Harmut Mehdorn ezek után lemondott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!