Balla-gyilkosság: mobiltelefon biztosíthat alabit

2009.04.06. 17:09
Védence ártatlan, megdönthetetlen alibivel rendelkezik a gyilkosság időpontjára, jelentette ki Magyar György ügyvéd hétfőn az MTI-nek, amikor a büntetőeljárás kilencedik napján ismertették az áldozat mobiltelefonjának cellainformációit.

Balla Irma meggyilkolását követően Debrecenben használták a mobiltelefonját, amikor fia, a gyilkossággal jelenleg vádolt S. Sándor bizonyíthatóan nem tartózkodott a városban, tette hozzá az ügyvéd. Balla Irma volt debreceni fideszes önkormányzati képviselőt brutális körülmények között, lakásában gyilkolták meg 2007 húsvétján. Holttestét fia találta meg, ő értesítette a rendőrséget. Egy évvel később a rendőrség a fiút, S. Sándort gyanúsította meg a gyilkosság elkövetésével.

Az egyik tanú Nagy Antal bíró büntetőtanácsa előtt elmondta, hogy a telefont édesanyja egy belvárosi ingatlan előtti zöldterület takarításakor találta meg.

A gyilkosság után a mobilról valaki felhívott egy miskolci nőt, de amikor kiderült, hogy téves hívás, a férfi azonnal megszakította a hívást. A miskolci asszony a bíróság előtt nem ismerte fel sem Balla Irma, sem a gyilkossággal vádolt fia hangját.

A mobiltelefon cellainformációjából kiderült, hogy a hívást a gyilkosság estéjén, 22 óra 53 perckor kezdeményezték Debrecenből, a Szent Anna utcáról. A nyomozás és a bírósági eljárás eddigi adatai szerint ebben az időpontban Balla Irma már nem élt, fia, S. Sándor pedig Bagamérban, egy szalonnasütésen volt, ahonnan csak hajnal egy óra után távozott.

Elmeszakértők a vádlottról

Igazságügyi elmeorvosi és pszichológusi szakvéleményeket is ismertetett a bíró a hétfői tárgyalási napon. E szerint S. Sándor elmebetegségben, személyiségzavarban nem szenved, tettének következményeivel tisztában van.

Ugyanakkor az egyik pszichológus szerint személyisége kialakulatlan, kifejletlen, infantilis jegyeket mutat, személyisége rejtőzködő, érzelmeit nem mutatja ki. Édesanyjához való viszonyát egyrészt az elfogadás, a megfelelés, másrészt a teljes elutasítás jellemezte. Anyjától merev, racionális nevelést kapott, intim, meleg családi légkörről nem számolt be, s az derült ki, mintha vele szemben a legfontosabb elvárás az egyetemi diploma megszerzése lett volna.

A pszichológus szerint a szerepjátékokban való részvétel egyfajta pótcselekvés volt, ahol a fiatalember sikeresnek érezhette magát. Az egyik pszichológus szakértő szerint S. Sándor személyisége nem feltételezi a bűncselekmény elkövetését, míg a másik szakértő szerint hirtelen, lobbanásszerű, agresszív indulati kitörések előfordulhatnak nála.

A Balla-gyilkosság tárgyalása szerdán politikusok meghallgatásával folytatódik. Tanúként idézték meg az ügyben Kósa Lajos országgyűlési képviselőt, Debrecen polgármesterét, Pósán László országgyűlési képviselőt, a Fidesz debreceni elnökét és Kérdő Zsuzsa önkormányzati képviselőt, aki a meggyilkolt Balla Irma helyét foglalta el a városi közgyűlésben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport