Angelika
-4 °C
3 °C

Magyarország: nincs megbetegedés, de felkészültünk

2009.04.27. 11:14
Bár egyelőre nincs vészhelyzet hazánkban, a tiszti főorvos arra kér mindenkit, aki Mexikóból tér vissza, hogy ha bármilyen, betegségre utaló tünetet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz.
Falus Ferenc országos tiszti főorvos
Falus Ferenc országos tiszti főorvos

Magyarországon nincs sertésinfluenza-gyanús megbetegedés, de a hatóságok felkészültek a védekezésre, közölte Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfőn. Nincs járvány, nincs izgalomra ok - hangsúlyozta a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy még az Európai Unió területén sem találtak olyan megbetegedést, ami "igazoltan" sertésinfluenza lett volna.

A tiszti főorvos ugyanakkor arra kér mindenkit, aki Mexikóból tér haza Magyarországra, hogy ha bármilyen, betegségre utaló tünetet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz. Az orvosoktól pedig azt kérik: jelezzék az epidemiológiai központnak vagy a tisztiorvosi szolgálatnak, ha gyanús esettel találkoznak.

Gondot okozhat, hogy a Mexikóból érkező turisták 95 százaléka nem csoportban, hanem egyéni utasként utazik, és a legtöbbször nem is egyenesen Budapestre érkeznek, hanem valamelyik európai városon keresztül, átszállással térnek haza. A Ferihegyi repülőtéren megerősítették az egészségügyi szolgálatot. Arra is fel vannak készülve, hogy adott esetben el lehessen különíteni a betegeket, és már a repülőtéren meg tudják vizsgálni a fertőzésgyanús eseteket.

Ha a vírus eljutna Magyarországra, "abban a pillanatban" el tudnák kezdeni az oltóanyag gyártását. Ez négy hetet venne igénybe, újabb négy hétig tartanának az ellenőrzések, így szükség esetén "gyakorlatilag 8-12 hét után az oltásokat tömegesen el lehetne kezdeni" - mondta. Az oltóanyag elkészítése ugyanazt a technológiát igényli, mint a szezonális influenza esetében. A tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország "különleges helyzetben van", mert van saját gyártókapacitása.

Falus Ferenc emlékeztetett arra is, hogy tavaly 1,5 millió embert oltottak be az úgynevezett H1N1 típusú oltóanyaggal, ami három fajta vírus ellen adott védettséget. A szakember szerint ez az oltás nagy valószínűséggel keresztvédettséget ad, mivel azt valószínűsítik, hogy a most megjelent fertőzés is egy H1N1-es törzs.