Alvó romákat vagdostak össze Abádszalókon

2009.05.27. 07:09 Módosítva: 2009.05.27. 17:54
Megvagdosta egy abádszalóki ház lakóit egy besurranó támadó szerdán kora hajnalban. A házban lakó nagypapa a támadót elfogta. Az OCÖ szerint rasszista indítékú gyilkossági kísérlet történt, de az elsődleges vizsgálatok szerint erről nincs szó: egy vélt sérelmet akart megtorolni.
Az egyik sérült Abádszalókon
Az egyik sérült Abádszalókon

Két embert súlyosan megsebesített keddről szerdára virradó éjszaka az ablakon besurranó tettes a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókon, jelentette be Rostás László, az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese.

Egy huszonéves házaspár két tagját vagdosta meg a támadó a nyakukon, a mellükön és a lábukon, feltehetően egy borotvával. A két felnőtt között aludt kisgyermekük, neki nem esett baja.

A Szivárvány utcai házban lakó nagypapa a helyszínen fogta el a támadót, aki eközben szintén megsérült. A két súlyos sérültet és a támadót is kórházba szállították.

Rostás László elmondta még, hogy a támadót az őt elfogók személyesen ismerték, többször tett fenyegető megjegyzéseket.

Szabó Zita százados, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy emberölés kísérlete miatt a megyei rendőrség forrónyomos csoportja nyomoz a 46 éves helybéli férfi ellen. A támadás hajnali három óra körül történt, tette hozzá a szóvivő.

A férfi a helybéliek szerint kivágta a szúnyoghálót, úgy mászott be a házba. A család felriadt, a két éves gyerekét védelmező apának és anyának a nyakát, illetve a lábát vágta el a tettes, akit végül a nagyapának sikerült letepernie, és az asszonyok segítségével fogva tartania a rendőrök megérkezéséig. A kisfiún kívül mindenki megsérült, a helyszínelő orvos szerint csak hajszál híja volt, hogy az elvágott torkú apa nem halt meg, áll a Roma Sajtóközpont jelentésében.

Az áldozatok háza
Az áldozatok háza

A megsebesített házigazda, P. Csaba a helyszínen az MTI-nek elmondta: támadójuk surranót, terepszínű nadrágot és izompólót viselt, az oldalán pisztolytáska lógott. Az abban lévő fegyvert nem használta, ám az a csetepaté közben kiesett a lakásban.

A rendőrség kizárja a rasszista motivációt

Szőcsi Lajos, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) konfliktuskezelő bizottságának külsős tagja előre megfontolt szándékú, rasszista indítékú gyilkossági kísérletnek nevezte az abádszalóki roma család megtámadását. Szőcsi Lajos az MTI-nek úgy nyilatkozott: a család csupán helybeliként ismerte a támadót, ám semmi kapcsolatuk nem volt egymással. Így a kitervelt emberölés szándékán kívül nem lehetett egyéb magyarázata a helyiek szerint korábban kormányőrként is szolgált, szélsőséges nézeteket valló, feltételezéseik alapján a Magyar Gárdával is kapcsolatban álló elkövető tettének. A Magyar Gárda Országos Sajtóirodája közleményében azt írta, "az abádszalóki brutális támadást elkövető férfi – ellentétben az egyes sajtóorgánumok által sejtetni engedett vagy épp tényként közölt szóbeszéddel – nem tagja a Magyar Gárdának". (A Magyar Gárda hivatalos országos nyilvántartása tavaly szeptemberig tartalmazza a régi neveket, a Magyar Gárdából azóta kivált, magukat szintén gárdistának és „őrző-szárnynak” nevező emberekről, a korábbi kapitány, Dósa István követőiről azonban nem tudnak.)

Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta. A férfi elmondta, hogy azért támadta meg a másik embert, mert azt hitte, korábban ő lopott tőle. Ilyen lopásról egyébként a rendőrségnek nincs tudomása. A férfi ellen emberölési kísérlet miatt indult eljárás, ugyanakkor vizsgálják, hogy a megtámadottak nem lépték-e túl a jogos védekezés határát.

A rendőrség kora esti közleménye szerint a rendelkezésre álló adatok nem támasztják alá a romákat korábban ért támadások és a jelenlegi ügy összefüggését. A bűncselekmény indokát tekintve a rasszista motiváció az adatok szerint kizárható.

Kiss János, a Szolnoki Hetényi Géza Kórház idegsebészetének adjunktusa azt mondta, hogy a 46 éves férfit lágyéksérüléssel és koponyatöréssel vitték be a kórházba. Ha nem lépnek fel szövődmények, akkor maradandó károsodás nélkül felgyógyulhat, de ha lesznek szövődmények, akkor életveszélyessé is válhat az állapota.

A polgármester a szomszédban lakik

Szőcsi Lajos szerint a helyi romákat szemmel láthatóan felzaklatták a történtek. Mint mondta, nem voltak felkészülve ilyesmire, hiszen Abádszalók békés, nyugodt település hírében áll, és eddig elsősorban a Tisza-tóhoz fűződő turizmusáról volt ismert. "Le kell azonban vonnunk a megfelelő következtetéseket, és az itt élő cigányságot is felkészíteni arra, hogy szervezettebben fogadja a hasonló atrocitásokat" - mondta.

A sértett bátyja hozzátette: már csak azért is felfoghatatlan mindez, mert a támadás a település központjában történt és a polgármester épp a szomszédban lakik. Barkócz Adolf nehezményezte, hogy sokat késett a rendőri intézkedés, a nyomozók csak reggel hét óra után néhány perccel kezdték meg a helyszíni szemlét.


Nagyobb térképre váltás

A helyiek szerint az elkövető azzal kérkedett a településen, hogy már korábban is részt vett cigányok ellen irányuló erőszakos cselekményekben – közölte a helyszínen Kolompár Orbán. Az OCÖ elnöke úgy fogalmazott, ennek ismeretében elképzelhető, hogy a szalóki esetnek vannak közös szálai az elmúlt hónapokban Magyarországon romákat ért támadásokkal.

Megjegyezte: a nyomozás hivatott kideríteni, valóban van-e kapcsolat a mostani és a korábbi ügyek között. Arra kérte az intézkedőket, hogy megerősített járőrszolgálattal gondoskodjanak az érintett család és a város teljes roma lakosságának védelméről, biztonságérzetük helyreállításáról.

"Nem tudok pontos részleteket a történtekről és azt sem tudom, hogy ki volt a támadó" - mondta az Indexnek Bordás Imre, a város polgármestere, aki pár háznyira lakik a támadás helyszínétől, és reggel munkába menet látta is a csődületet az utcán. "Beszéltem is a sértettel, láttam a nyakán és a mellkasán a kötéseket" - tette hozzá. Szerinte ez az eset nem illeszkedik az eddigi, ismeretlen tettesek által végrehajtott gyilkos támadások sorába. Bordás Imre közölte, hogy eddig ilyesmi nem történt Abádszalókon, a városban eddig nem volt gond a romák és magyarok együttélésében.

"Már bánom, hogy életben hagytam"

A támadót ártalmatlanná tevő P. Károly elmondta: a férfi egyértelműen azzal a szándékkal vetette magát fiára, hogy végezzen vele. Gondosan előkészítette tettét, hiszen arcát koromfeketére maszkírozta és a fiát, illetve menyét is megsebesítő borotván kívül gázspray, valamint egy fegyvernek látszó tárgy is volt nála. Erről csak utólag derült ki, hogy egy 20-25 centiméteres lánggal égő gázgyújtó – magyarázta P. Károly.

"Ha nem avatkozom közbe, először a fiammal végez, aztán az egész családot kiirtotta volna. Már bánom, hogy életben hagytam azt a gazembert. Agyon kellett volna ütnöm, még ha börtönbe is kerültem volna miatta" – mondta.

Draskovics személyi ellentétről beszél

Egyetlen rendészeti szervnek sem tagja az abádszalóki családot megtámadó férfi - közölte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: a tettes korábban sem volt tagja rendészeti szervnek.

Korábban több sajtóorgánum arról számolt be, hogy a támadó kormányőr vagy leszázalékolt katonatiszt volt.

Draskovics Tibor hangsúlyozta: a rendelkezésére álló információk szerint a bűncselekmény hátterében személyi ellentétek álltak, egyelőre nincs ok arra, hogy bármilyen etnikai motívumot feltételezzenek.

Kitért arra: a romák elleni támadássorozat ügyében folyó nyomozással kapcsolatban nem tud áttörésről beszámolni. Láthatóan van eredménye a nyomravezetői díj megemelésének, mert azóta lényegesen több bejelentés érkezik. Ezeket az információkat a nyomozócsoport tagjai folyamatosan ellenőrzik - közölte az igazságügyi miniszter. (MTI)