Életfogytiglanit kapott az olaszliszkai lincselő

2009.05.29. 10:41 Módosítva: 2009.05.29. 11:06
Megszületett az elsőfokú ítélet az Olaszliszkán meglincselt tanár ügyében. Az elsodort kislány apja életfogytiglani büntetést kapott, leghamarabb 30 év múlva szabadulhat, az édeasnyját felbújtóként 15 év fegyházra ítélték

Az Olaszliszkán meggyilkolt tanár ügyében megszületett az első fokú ítélet. A másodrendű vádlott – az elsodort kislány édesapja – életfogytiglani büntetést kapott, leghamarabb 30 év múlva szabadulhat, az ötödrendű vádlottat – az elsodort kislány édesanyját – felbújtóként 15 év fegyházra ítélték. Az elsodort kislány egyik testvére – az elsőrendű vádlott – 15 év fegyházat kapott, hasonlóképpen a harmad, a hatod, és a hetedrendű vádlott is. A két fiatalkorű elkövető pedig 10-10 év fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést kapott, írja a BOON.

2006. október 15-én Szögi Lajos tiszavasvári tanár családjával autózott, amikor Olaszliszkán áthaladva elsodort egy elé lépő lányt. Bár a gyerek csak könnyű sérüléseket szenvedett, felbőszült rokonai a nyílt utcán meglincselték Szögit. A vádirat szerint fejét legalább negyven rugás és ütés érte, a helyszínen életét vesztette. Az ügyben nyolc embert helyeztek előzetes letartóztatásba, a másodrendű vádlott az utolsó szó jogán bűnösnek vallotta magát.

A brutális gyilkosság felszította a cigány–magyar ellentétet. Szögi halála így túlmutat a család tragédiáján, a tiszavasvári tanár fogalommá vált.

A felfokozott indulatokra jellemző, hogy a gyilkosság után Olaszliszkán a retorzióktól rettegtek.