Tatárszentgyörgy: a rendőrség túlbiztosításról beszél

2009.05.29. 15:27
A rendőrség véleménye szerint túlbiztosították Tatárszentgyörgyön a helyi kisebbségi önkormányzat elnökhelyettesének április elején kigyulladt házát. Az ügyben szintén vizsgálódó biztosító szerint ugyanakkor különbséget kell tenni a forgalmi érték és az újjáépítési érték között.

A rendőrség szerint túlbiztosították az áprilisban Tatárszentgyörgyön kigyulladt házat. Papp Péter, a megyei főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta, hogy 23 millió forintos különbség van az április 7-én Tatárszentgyörgyön kigyulladt ház rendőrségi kárbecslésének összege és a Generali Biztosítónál megkötött szerződésben rögzített biztosítási érték között. Hozzátette, hogy a nagymértékű túlbiztosítás okait nem a rendőrségnek, hanem a biztosítónak kellene vizsgálnia.

Április 7-én éjjel eddig ismeretlen okból kigyulladt Tatárszentgyörgyön Horváth Lídia, a helyi cigány önkormányzat helyettes vezetőjének a háza. Mivel ő és férje járőrszolgálatban voltak, és a nyílászárókat a tűzoltók bezárva találták, illetve külső behatolásnak semmi nyoma nem volt, felmerült az öngyújtogatás, vagyis egy esetleges biztosítási csalás gyanúja.

A rendőrség szakértői szerint emellett Horváth Lídiáék háza 5 milliót ért, ugyanakkor a tulajdonosok korábban 28 milliós biztosítást kötöttek rá a Generali Biztosítónál. A bűnügyi igazgató a rendelkezésre álló adatokra hivatkozva elmondta, hogy a tulajdonosok a tűzesetet megelőző időszakban sem a biztosítást, sem a korábban felvett hitel részleteit nem tudták fizetni, ezért házuk árverezés előtt állt.

A bűnügyi igazgató szerint a nyomozók közelebb jutnak a tatárszentgyörgyi tűz keletkezésének pontos okához, ha megérkezik a tűzvizsgálati, illetve vegyész szakértői vélemény. Ez utóbbi arra ad választ, hogy vajon milyen anyaggal locsolták fel Horváth Lídiáék házának szőnyegeit és vajon ki vihette be a lakásba a vegyszeres palackokat.

A rendőrség egyébként az öngyújtogatás mellett változatlanul fenntartja az etnikai jellegű támadásról, illetve a személyes bosszúról szóló verziókat is, tette hozzá Papp Péter.

A biztosító nem ért egyet

Papp-Váry Borbála, a Generali Biztosító központjának kommunikációs csoportvezetője szerint félreértés túlbiztosításról beszélni, ugyanis a biztosítók gyakorlata alapján nem a forgalmi, hanem az újraépítési érték az ingatlanbiztosítás megkötésének alapja, és a kétfajta érték akár jelentősen is eltérhet egymástól. A csoportvezető elmondása szerint az újjáépítési értéket minden esetben az érvényes négyzetméter árból számítják ki. Ezzel a gyakorlattal a biztosítónak az a célja, hogy a kárt szenvedett ügyfél valóban újraépítse, ne pedig eladja a biztosított ingatlant.

A konkrét tatárszentgyörgyi üggyel kapcsolatban Papp-Váry Borbála a biztosítási titokra hivatkozva nem kívánt konkrétumokba bocsátkozni, azonban érzékeltette, hogy a rendőrséggel párhuzamosan ők is vizsgálódnak.