Lövöldözés a washingtoni holokauszt-múzeumban

2009.06.10. 20:43 Módosítva: 2009.06.11. 09:15
Legalább két embert meglőttek szerdán a washingtoni holokauszt-múzeumban. A lövöldöző a 89 éves James W von Brunn fehér felsőbbrendűséget hirdető rasszista és holkauszttagadó, akit szintén találat ért.

Egy ember vadászpuskával a kezében bement a múzeumba, és rálőtt annak egyik őrére, majd - a washingtoni rendőrség egy szóvivőjének közlése szerint - a támadót is lövés érte, életveszélyes sérüléssel kórházban ápolják.

A lövöldöző a Time magazin internetes kiadása szerint a 89 éves James W. von Brunn fehér felsőbbrendűséget hirdető rasszista és holokauszttagadó, akit 1981-ben már egyszer elítéltek azért, mert fegyverrel behatolt az amerikai központi bank (Federal Reserve) épületébe, hogy túszokat ejtsen.

holo

A Fehér Háztól nagyjából ötszáz méternyire található épületet az első lövések után kiürítették. Egy harmadik ember könnyebb sérüléseket szenvedett, a beszámolók szerint repülő üvegdaraboktól.

A washingtoni rendőrség szóvivője elmondta, hogy két embert kellett kórházba szállítani lőtt sebekkel, míg a harmadik sebesült nem szorult kórházi ellátásra.

A szóvivő nem tudott semmit a sérültek állapotáról, csak annyit mondott, hogy kórházba vitték őket.

Szemtanúk elmondása szerint a vadászpuskával felfegyverkezett férfi a múzeum bejáratánál kezdett lövöldözni. Egy 22 éves nő az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy négy-öt lövést hallott.

Az 1993-ban megnyitott múzeum népszerű turistacélpontnak számít. Megnyitása óta harmincmillió látogatója volt- írta a BBC brit közszolgálati adó az internetes oldalán. A múzeumban szigorú biztonsági intézkedések vannak, a látogatóknak fémdetektoros kapun kell áthaladniuk, és a táskákat is átvilágítják a biztonsági őrök.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport