Rogán Antal Lyme-kórt kapott

Blikk
2009.06.19. 09:57 Módosítva: 2009.06.19. 10:05
Rogán Antalt kutyasétáltatás közben csípte meg egy Lyme-kórral fertőzött kullancs.

Az ötödik kerületi polgármester még idejében felfedezte alkarján a kullancsot, így nem lett nagyobb baj - írja a Blikk. Rogán két héttel ezelőtt a Balatonnál sétáltatta kutyáját, másnap reggel egy fél cseresznyemag méretű kullancsot fedezett fel a jobb alkarján, ami körül egy jó ötcentis, piros folt terjedt.

Cecília, Krumpli kutya és Rogán Antal
Cecília, Krumpli kutya és Rogán Antal

Felesége, Cecília kutyájuk kullancskiszedő szerkezetével kioperálta a vérszívót. Megijedtek, mert a piros folt egyre nőtt, ezért Rogán felkereste körzeti orvosát, akinek diagnózisát egy specialista is megerősítette. Nyolc hetes antibiotikum-kúrát írtak neki elő, de mivel nem fertőző, és a piros folt is elmúlt, Rogán Antal dolgozhat.

A betegség általában tünetmentesen gyógyul, néha azonban súlyosbodik. Láz szinte sohasem jelentkezik, jellemző tünet viszont a bőrön a csípés helyén megjelenő kokárdaszerű, ún. Lyme-folt, ami a csípés helyén keletkezik, valamint az erős égető érzés az ízületeknél. Jellemző tünetei még a feltűnő fáradékonyság, étvágycsökkenés, görcsök. Szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi (többnyire térdízületi) gyulladás lehet a következménye.

A kór Nevét a Connecticut állambeli Lyme városáról kapta, ahol 1976-ban leírták, a baktériumot pedig Willy Burgdorferről nevezték el, aki 1982-ben kullancsokból izolálta.