Vietnami marihuánatermelőket fogtak el a fővárosban

2009.07.14. 12:35
Lakossági bejelentés alapján vonult ki a rendőrség egy XVI. kerületi házhoz, ahol füvet és termesztéshez szükséges eszközöket találtak. Eljutottak egy szintén vietnamiak lakta törteli ingatlanba is, ahol épp egy ültetvény építésével foglalkoztak. 18 ember került előzetes letartóztatásba, és 24-re nőtt a felszámolt ültetvények száma.

Újabb vietnami és ázsiai kábítószer-termesztőket fogott el a rendőrség a főváros XVI. kerületében és Pest megyében a közeli napokban, a megtalált és felszámolt marihuánaültetvények száma 24-re emelkedett, 18-an vannak előzetes letartóztatásban, közölte kedden a rendőrség.

A rendőrség július 8-án állampolgári bejelentés alapján vonultak ki egy XVI. kerületi ingatlanhoz. A tulajdonos korábban azt jelezte a rendőröknek, hogy vietnamiaknak adta ki házát, ahová hosszabb ideje nem tud bejutni, mivel a zárat időközben a bérlők lecserélték. A helyszínen a nyomozók két vietnami férfit fogtak el, a házban marihuánatermesztésre utaló eszközöket, zöld növényeket találtak.

A rendőrök lefoglaltak három zsákot, melyekben takarófóliák, gégecsődarabok, hőmérő, több tucatnyi táphenger - benne cannabis indica növényekkel, 100 darab üres táphenger, valamint tenyészedények voltak. Találtak még egy Pest megyei ingatlanra vonatkozó bérleti szerződést is.

A nyomozók a szerződésben megjelölt ingatlant is felkeresték, a Pest megyei törteli címen is eredménnyel jártak. A régen asztalosműhelyként üzemelő ingatlan ablakai fekete takarófóliával voltak borítva, belépve a nyomozók két ázsiai férfit fogtak el.

Az épület átvizsgálásakor kiderült, hogy a rendőrök a korábban felderített marihuánaültetvényekhez hasonló ültetvény építését szakították félbe, az egyik helyiségben két kisebb és négy nagyobb inkubátorban 570 tő cannabis indica palántát találtak.

A rendőrség szerint az eljárás jelenlegi szakaszában a BRFK Kábítószer Bűnözés Elleni Szolgálata 18 vietnami állampolgárral szemben folytat eljárást előzetes letartóztatásuk mellett. A megtalált és felszámolt marihuánaültetvények száma 24-re emelkedett.

Egy tőről akár 100 gramm marihuána szüretelhető, a gyanúsítottak ideális esetben a 24 ültetvényről hetente 240 kilogramm marihuánát értékesíthettek volna, ha a rendőrök nem lépnek közbe. Az ültetvények mellett a nyomozók két olyan raktárt is találtak, ahol további 8-10 ültetvény kialakítására elegendő berendezést foglaltak le.

A rendőrök átvizsgáltak több olyan ingatlant is, amelyeket részben kábítószer raktározására tartottak fenn, részben pedig a vezetők és az ültetvényeken dolgozók lakhelyéül szolgált. A raktárakban tartott házkutatásokkor a termesztéshez szükséges eszközök megvételét igazoló számlák mellett konkrét tervrajzokat is lefoglaltak.

Budapesten és Pest megyében idén már több - vietnamiak által bérelt - családi házban találtak marihuána ültetvényt. Összesen 15 ezer tő marihuánát foglalt le a rendőrség a fővárosban néhány héten belül, mondta a BRFK kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának vezetője, Ródler Norbert egy április közepén tartott sajtótájékoztatón. Emlékeztetett rá, március elején hat, vietnamiak által üzemeltetett marihuána-ültetvényt találtak családi házakban, a további nyomozás a közelmúltban még tizennégy házban derített fel ültetvényt, valamint a kábítószer tárolására használt raktárakat.

Pincében és cserépben találtak füvet

Marihuánaültetvényt leplezett le a rendőrség a Győr-Moson-Sopron megyei Pereszteg községben. A családi ház tulajdonosát és élettársát őrizetbe vették, tájékoztatott a soproni rendőrkapitányság kedden. Nagy Ernő alezredes elmondta, állampolgári bejelentés alapján találtak rá még hétfőn arra a családi házra, amelynek a pincéjében és az udvaron, a kukoricás szomszédságában összesen 106 tő marihuánát fedeztek fel.

Szintén lakossági bejelentés alapján bukkantak rá a rendőrök arra a 18 tő, cserépben nevelt, kábítószernek minősülő növényre, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserépfalu külterületén egy zárt kertben neveltek, tájékoztatott a rendőrség kedden.

Az ingatlan tulajdonosánál tartott házkutatáskor csaknem 60 gramm marihuánát foglaltak le a rendőrök. A férfi részletes beismerő vallomást tett, de - mint kiderült - a Cserépfalu határában lévő telket nem ő, hanem volt feleségének új partnere használja. Így jutott el a hatóság a valós tulajdonosához, egy Derecskén élő férfihoz. Nála a termesztéshez köthető anyagmaradványokat foglalt le a rendőrség. A bizonyítékok hatására a férfi beismerő vallomást tett, elmondása szerint a növényeket saját fogyasztásra ültette.