Lövöldözés Kislétán: egy halott, egy sérült

2009.08.03. 07:00 Módosítva: 2009.08.03. 13:37
Több lövéssel megöltek egy középkorú roma asszonyt, lányát pedig megsebesítették ismeretlenek a Szabolcs megyei Kislétán. Lázár János (Fidesz), az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke csütörtökön 13.00 órára összehívta a testület rendkívüli ülését, melyen meghallgatják az igazságügyi és rendészeti minisztert a kislétai emberölés, illetőleg az ezt megelőző, hasonló bűncselekmény-sorozat tárgyában.

Agyonlőttek egy 45 éves roma asszonyt, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítették ismeretlen tettesek hétfőre vírradó éjszaka Kislétán. (A 1900 lakosú Kisléta Tiszalöktől hatvan kilométernyire fekszik, Nyíregyházától 30 kilométerre keleti irányban, Máriapócs és Nyírbátor között.) A gyilkosság után Bencze József országos rendőrfőkapitány megduplázta a romák elleni támadások elkövetőinek kézre kerítéséért járó nyomravezetői díjat Bencze József országos rendőrfőkapitány, közölte az ORFK; a 100 millió forintos nyomravezetői díj a legmagasabb a hazai kriminalisztika történetében (legutóbb április 25-én emelte a főkapitány a vérdíjat, akkor ötvenmilliót kínált a rendőrség a nyomravezetőknek). A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) átvette a Kislétán hétfő hajnalban történt bűncselekmény nyomozását. Az Index helyszíni riportja >>>

Az asszonyt sörétes vadászpuskával lőtték le, a község szélén lévő egyik utcában, az utolsó házak egyikében. B. Máriát a mellkasán, fején és karján érték a lövedékek. Lánya a nyakán és a karján sérült, Nyíregyházára, a Jósa András Kórházba szállították.

A 13 éves kislány állapota stabil és kielégítő, de súlyos, életveszélyes, közölte Felföldi Pál, traumatológus főorvos. A meglőtt lányt hétfő reggel 6 óra körül szállították kórházba, ekkor egy gégészekből és traumatológusokból álló orvosi csoport kezdte meg a gyermek operációt, ami délután negyed kettőig tartott. Mivel a támadásnak nincs szemtanúja, az intenzív osztályon ápolt kislányra rendőrök vigyáznak a kórházban, mert akár fontos információi is lehetnek az elkövetőkről.

Ketten lehettek

A helyszínelés, a nyomok rögzítése, az esetleges tanúk keresése és meghallgatása kora délutánig tartott a faluvaszéli Bocskai utcában, ami mögött kukoricás van. A közelben egy földút vezet Nyírbogát felé, feltehetőleg erre menekültek a támadók.

Az MTI információja szerint két vadászfegyverből tüzeltek a kislétai családra, így legalább két elkövetője volt a hétfő hajnali támadásnak. A rendőrség megtalálta a sörétes fegyverből származó töltényhüvelyeket, és azokat a Nemzeti Nyomozó Iroda szakértői a fővárosba szállították vizsgálatra.

Az MTI úgy tudja, a vizsgálat megállapította, hogy hasonló fegyverrel követtek el több támadást is romák ellen. A rendőrség szerint a támadás több részlete is beleilleszkedik a romák sérelmére elkövetett támadássorozatba. Ezért az ügy nyomozását a Nemzeti Nyomozó Iroda vette át, és több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt indított eljárást.


Kisléta nagyobb térképen való megjelenítése

Három-négy lövést hallottak

Pénzes Sándor polgármester az Index kérdésére elmondta, a szomszédok vasárnap fél 12 és éjfél között hallottak három vagy négy lövést. A tettes vagy tettesek berúgták a bejárati ajtót, és egyből tüzeltek. Az áldozatokat rokonok találták meg, a lányt még nem tudták kihallgatni, sokkos állapotban van. Sérülései is súlyosak, jelenleg a műtőben van, állapotáról egyelőre nincs pontos információ.

Pénzes Sándor szerint a településen kimondottan jó a viszony a magyarok és a cigányok között. "Az áldozat dolgos asszony volt, kulturált körülmények között, egyedül nevelte a lányát" - mondta a polgármester. B. Máriának két lánya volt, férje korábban meghalt. A család rendszeresen dolgozik, és segélyt is kap. „Az egész falu meg van döbbenve ezen a véres kivégzésen, nem tudjuk, mi motiválhatta a gyilkosokat” – mondta a polgármester az MTI-nek.

Magyar Györgyné, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetője az Indexnek elmondta, hogy Kislétán semmi gond nem volt a romák és a magyarok közt, éppen ezért semmi okuk feltételezni, hogy helybéli lett volna az elkövető. "Haragosa nem volt, egyedül nevelte a kislányát."

A gyilkosság körülményeiről egyelőre igen keveset tudni, az egyik szomszéd hallotta ugyan a lövést, vagy lövéseket, de miután kinézett az utcára, és nem látott senkit és semmilyen mozgást, visszament aludni. Egy másik szomszéd azt gondolta, hogy valakik petárdáznak, ezért nem nyugtalankodott különösebben a durranások miatt. A lelőtt nőt és a sokkos állapotban lévő gyereket reggel találták meg, a nő rokonai és napszámos társai jöttek volna ébreszteni, mentek volna dohányt törni. A gyerek sokkos állapota miatt semmit nem tudott mondani, nem emlékszik a történtekre, így még azt sem lehet tudni, hogy hányan lehettek az elkövetők.

A szon.hu tudósítójának falubeliek ugyanezt mondták, senki nem érti, ki és miért akart vele végezni. A gyilkosság hírére a Szabolcs megyei roma érdekképviseleti szervezetek vezetői a helyszínre érkeztek, hogy tájékozódjanak a történtekről. Lakatos István, megyei roma politikus az Indexnek elmondta, hogy a rendőrség nagy erőkkel van a helyszínen, az utca le van zárva, a holttestet sem vitték még el.

Romák elleni támadások

Szabolcsban ez a második, romák ellen elkövetett fegyveres támadás, amely halállal végződött. Április 22-én egy tiszalöki 54 éves férfit lőttek le a háza udvarán, amikor éjszakai műszakba indult dolgozni.

Tavaly novemberben hasonló módon öltek meg egy 43 éves férfit és egy 40 éves nőt a Borsod megyei Nagycsécsen. Idén februárban a Pest megyei Tatárszentgyörgyön lőttek agyon egy férfit és ötéves gyermekét.

A romák elleni fegyveres és Molotov-koktélos támadások kivizsgálására hetvenfős nyomozócsoport alakult, a létszám április végén százra nőtt. A gyilkosságok ügyében 50 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki. Eddig több tucat bejelentést vizsgáltak, eredmény nélkül.

A rendőrség most is vizsgálja, hogy van-e összefüggés a hétfő hajnali kislétai gyilkosság és a korábbi, romákat ért támadások között.

Az NNI nyomozócsoportja a mostanival együtt már nyolc, a romák sérelmére tavaly és idén elkövetett bűncselekmény ügyében nyomoz emberölés és emberölési kísérlet miatt.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének azonnali összehívását kéri a kormánytól a Szabad Demokraták Szövetsége a romák elleni fegyveres merényletek ügyében. Az SZDSZ felszólítja a rendészeti minisztert, hogy a nyilvánosság és a parlament előtt adjon számot a támadások felderítésére hónapokkal ezelőtt felállított nyomozócsoport munkájáról. A Fidesz az SZDSZ felvetésére reagálva annyit közölt, hogy "a gyilkosok felkutatása és megbüntetése nem a parlament, hanem a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok feladata."

A roma holokauszt évfordulójának hajnalán

Az MCF Roma Összefogás Párt szerint "szörnyű tény az, hogy Magyarországon, Európa és a világ szívében 2009-ben tovább folytatódik a Holocaust". Ezért az párt nemzetközi, emberjogi és jogvédő szervezetekhez fordul segítségért. A Balog József és ifj. Bogdán János elnökhelyettesek közleménye szerint amíg az elkövetőket nem fogják el a hatóságok, addig egyetlenegy cigány ember sem érezheti magát és családját biztonságban.

"Az MCF Roma Összefogás Párt megdöbbenéssel vette tudomásul, épp a roma holokauszt évfordulójának hajnalán, hogy az évfordulót és a megemlékezést ártatlan cigány emberek vérével pecsételték meg" - fogalmaztak, és arra kérik a rendőrséget, és az eljáró hatóságokat, különösen a többi gyilkosság elkövetőinek ismeretlen kiléte miatt is tegyenek meg mindent az elkövetők mielőbbi kézre kerítése érdekében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport