Zöld számon várja a bejelentéseket az ORFK

2009.08.04. 17:02 Módosítva: 2009.08.04. 19:30
A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, senki ne próbálja elfogni a romák támadóit, mert veszélyesek. A legapróbb információ, akár egy rendszámtöredék is fontos lehet.

A rendőrség az ingyenesen hívható 06-80-201-303 zöld számon várja a romák sérelmére elkövetett támadásokkal kapcsolatos bejelentéseket - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A közlemény szerint a rendőrség számít a lakosság segítségére a súlyos bűncselekmények elkövetőjének, elkövetőinek azonosításában.

"Fontos, hogy a polgárok akár a legapróbb információval is segítsék a nyomozást, ezért a fenti, külön ennek a bűncselekmény-sorozatnak a felderítésére létrehozott zöld számon, ingyenesen tehetik meg bejelentéseiket" - tették hozzá.

Figyeljenek a gyanús személyekre

Az ORFK azt kérte, hogy minden olyan információval forduljanak az állampolgárok a rendőrséghez, "ami bármilyen szempontból szokatlan, gyanús vagy valamiért felkeltette a figyelmüket".

"A kistelepülésen élők legyenek figyelemmel minden olyan gyanús személyre, aki az adott területen idegen, illetve minden olyan gépjárműre, amelynek jelenléte a helyszínen szokatlan, főútvonal helyett mellékutakon, földutakon közlekedik. Kérjük, figyeljék meg a látott személyek különös ismertetőjeleit, ruházatát, viselkedését, valamint a gépjárművek rendszámát, típusát és színét" - tették hozzá.

A rendőrség tudatta, hogy "minden észlelés, jelzés fontos és azt a nyomozócsoport leellenőrzi". Felhívták a figyelmet arra, hogy "az elkövetők veszélyes bűnözők, akik fegyverrel rendelkeznek és súlyos élet elleni cselekményeket követtek el", ezért "még konkrét gyanúok esetén sem szabad megkísérelni elfogásukat, értesítés után bízzák azt a hatóságra".

Több száz embert ellenőriztek

A romák ellen elkövetett bűncselekményekkel összefüggésben már ezren kerültek a rendőrség látókörébe "fegyverek és lőszerek tekintetében", közülük a nyomozó hatóság több százat ellenőrzés alá is vont - közölte a rendőrség.

A tájékoztatás szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) továbbra is nagy erőkkel folytatja a kilenc helyszínhez köthető nyomozást emberölés és emberölés kísérlete miatt.