Gyanúsított lett Fásy és Pákh is az őssejtügyben

2009.10.02. 09:02
Bővült a gyanúsítotti köre az őssejtügynek: a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott Pákh Imre műgyűjtőnél, és Fásy Ádám műsorvezetőnél is.

Gyanúsítottként hallgatta ki csütörtökön az őssejtbotrány ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Pákh Imre műgyűjtőt. A Blikk információja szerint átkutatták a műgyűjtő lakását is. A lap úgy tudja, hogy Pákh Imre nem tett vallomást, azt majd írásban nyújtja be az NNI-hez. Az ügyről az 59 éves férfi a Blikknek nem akart nyilatkozni.

Pákh Imre cégbírósági adatok szerint igazgatósági tagja volt az IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt.-nek.

A lap információja szerint gyanúsítottként történő beidézésének hírét Fásy Ádám műsorvezető kórházi ágyán kapta meg. Fásy egészségi állapotára hivatkozva nem jelent meg a kihallgatáson, őt egy későbbi időpontban kérdezik majd ki a nyomozók.

Fásy Ádám a Blikknek azt mondta: nincs félnivalója, hiszen barátja, Pákh Imre kérésére lett igazgatósági tag a cégben. A rendőrök házkutatást tartottak nála, "de nem találtak semmilyen terhelő dolgot, hisz nincs mit".

Bartha László, az NNI szóvivője a Blikknek úgy nyilatkozott, hogy csütörtökön egy embert hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben.

A nyár közepén az ügyben négy embert vettek őrizetbe: gyanúsított lett dr. Seffer István plasztikai sebész, Sz. Sándor, magánklinikája vezérigazgatója, egy ukrán nő és Yuliy Baltaytis professzor. Az NNI emberi test tiltott felhasználásával gyanúsítja őket, azaz, hogy magzatból kinyert őssejtet ültettek emberekbe.

Az őssejtkezeléseket végző ukrán-amerikai Yuliy Baltaytis professzor és a kezelésekhez szükséges dózisokat elkészítő ukrán nő, Natalia K. előzetes letartóztatásban van, Seffer István, az IRM Magyarország résztulajdonosa és Sz. Sándor pedig házi őrizetben van. Augusztusban gyanúsított lett az őssejtügyben az a két nővér is, akik asszisztensként segítettek az őssejtkezelésekben.