Gárdaegyenruhások ellen indult eljárás

2009.10.07. 10:12
A rendőrség előzetes figyelmeztetése ellenére öt férfi a betiltott Magyar Gárda egyenruhájában vett részt egy megemlékezésen Nagydoboson. Igazoltatták őket, és szabálysértési eljárást indítottak ellenük.

Feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel miatt szabálysértési eljárást indított öt, a Magyar Gárda egyenruháját viselő férfi ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrség.

A rendőrök egy magánszemély által bejelentett, a gyülekezési törvény hatálya alá nem tartozó megemlékezést biztosítottak a rendező kérésére. A körzetileg illetékes mátészalkai rendőrkapitányság előzetes indormációi alapján a rendezvényen többen a jogerősen, bíróság által feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájában kívántak részt venni, ezért figyelmeztették a rendezőt, majd a résztvevőket is arra, hogy ha így tesznek, jogsértést követnek el és eljárás indul ellenük.

Ennek ellenére öt résztvevő a rendezvény alatt levette civil ruházatát, amely alatt a Magyar Gárda mellényét viselték. A betiltott szervezet egyenruhájához tartozó sapkát is felvették, így vettek részt a megemlékezésen.

A rendőrség az öt embert a helyszínen igazoltatta és feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel miatt szabálysértési eljárást indított ellenük. Előállítás vagy más rendőri intézkedés nem történt.

A szabálysértőket a jogellenes tevékenységért százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják.