Íme, a legöregebb magyar kutyák

2009.10.16. 14:31 Módosítva: 2009.10.16. 14:31
Múltkori felhívásunkra, miszerint keressük Magyarország legidősebb kutyáit, öten jelentkeztek. A jelöltek közül az egyik már nem él, de ha minden igaz, ő lehetett az egyik legöregebb magyar kutya, aki valaha élt. Rendkívül érdekes, hogy a még élő négy jelentkező mindegyike tacskó, vagy tacskó keverék, és a rendszerváltás körül születtek. Következzenek hát a kutyák, amik jó eséllyel pályáznak a Magyarország Legöregebb Kutyája címre.

Minus – 20 év

A jelen állás szerint Magyarország legöregebb kutyája egy Nagymaroson élő tacskó-keverék. Minus, feltehetőleg 1989-ben született, legalábbis gazdája, Molnár Éva 1990-ben kapta meg, és ekkor már kifejlett kutya volt, a rákövetkező évben pedig már hét kölyöknek adott életet. "Ekkor még a Lónyay utcában laktunk. Szóval Minus kezdetben budapesti kutya volt, 1990-ben, a taxisblokád idején velem sétált át a hídon, mentünk a Kopaszi-gátra, ott volt egy lakóhajónk, többnyire ott is lakott, körülbelül tíz évig. Aztán Nagymarosra költözött, néhai férjem, Balaskó Jenő házába, azóta is ott lakik."

Minus

Minus kitűnő egészségnek örvend, nagyon aktív, bár kicsit lassan mozog, mert túlsúlyos és nagyon szeret enni, de amúgy rendben van a szíve. A nyers csirkenyak a kedvence, imádja ropogtatni, és ez jó, mert így még fogköve sincs. A házikoszt és a jó levegő a hosszú élet titka, vallja Minus gazdája. Minusnak azzal is szerencséje volt, hogy sosem kellett lépcsőznie, így nem alakultak ki nála a tacskók életét olyannyira megkeserítő ízületi betegségek.

"Szeret a Dunában fürdeni, meg nagyokat sétálni a parton. Nagy barátságban van a macskákkal. Ismerőseink, barátaink révén korábban sok filmforgatáson vett részt, találkozott Cousteau kapitánnyal és Lázár Ervinnel is. Nagymaroson szinte mindenki ismeri és szereti."

Vacak – 18 év

"Az én kutyám 1991 júliusában született, Vacaknak hívják, hosszúszőrű tacskó szuka. Tízéves koromban kaptam egy macskáért cserébe, azóta velem van jóban, rosszban. Sajnos olyan orvosi papírja nincs, ami a születési idejét bizonyítaná, de szinte az egész falu ismeri, hiszen gyerekkoromban elkísért iskolába, bevásárolni" - írta nekünk Csepregi Veronika.

Vacak

Vacak Sopron mellett, Ágfalván lakik. Kedvenc időtöltése, bár már elmúlt 18 éves, a szomszéd macskák riogatása. "Ezen kívül, amikor hazajövünk, az udvarban örömköröket fut, lehetetlen utolérni, néha azon is elgondolkozom, miből van ez a kutyus. Szívesen napozik a kertben, ha ismerős jár az utcán, odamegy és hagyja, hogy jól megsimogassák." Vacak legjobb barátja, Tibor, a család kandúrja: ha találkoznak, összedugják az orrukat, egy tálból esznek, és vihar esetén összebújnak a szőnyegen.

"Vacak kutyusom szerint a hosszú élet titka a csokis fagyi, és az általa gondosan, és néha viccesen megválogatott étrend. Egyszer próbáltam neki vitamint venni, az eladó megkérdezte, hány éves a kutya, amikor elárultam, hogy 18, ő csak nevetett, és azt mondta, hogy ha ennek a kutyusnak eddig nem kellett vitamin, ezután sem kell, mert kivételes génekkel rendelkezik."

Tomi – 17 év

Tomi, a feltehetően tacskó-vizsla keverék 17 éve hűséges társa Ladiszlai Gábornak. 1992. szeptember 13-án született, ezt a kutya kiskönyvével hivatalosan is bizonyítani tudja gazdája. Tomi első ránézésre olyan mint egy fajtatiszta tacskó, vizsla szülőjére csak termete utal. Székesfehérváron született, de egész életét Siófokon élte le.

Tomi

"Fiatal korában rendkívül energikus és szó szerint kifáraszthatatlan volt, ma már azonban szinte az egész napot átalussza. Betegsége nincs, de a látása és a szaglása már nem a régi és az izomzata is gyenge. Két-három éve még szó szerint elhúzta a családtagokat a pórázzal, alig lehetett megfékezni, bolondult a teniszlabdákért is. Világéletében önfejű volt, mint általában a tacskók" - mesélte gazdája az Indexnek.

Tomi mindenevő, imádja a csokit és régebben a nyers zöldségeket is szívesen ette - sokszor csent is a kamrából. Egyszer megkóstolta a sört. Azután valahányszor meglátta sörösüveget, addig nem hagyta abba az ugatást, amíg nem kapott egy keveset.

Morzsi – 16 év

Fejes Ádám kutyája 1993 januárjában született, tehát már elmúlt 16 éves. "Morzsi egy tacskó keverék. Üllőn lakik egy kertes házban. Kedvenc időtöltése az evés és az alvás" - írta nekünk az idős kutya gazdája, aki Morzsi oltási könyvével tudja igazolni kutyája születési idejét.

Morzsi

Macika – 22 év

Végezetül mindenképp érdemes megemlékeznünk Macikáról, aki 22 éves korában, 2007. március 10-én távozott az örök vadászmezőkre. Jádyné Tücsök Zsuzsa kutyája elképzelhető, hogy hazai korrekorder.

Macika

Gazdája szerint meglehetősen mostohán alakult Macika sorsa: 1985-ben valaki bedobta a még kölyök kutyát a Felsővárosi Fatelepre Szegeden. Jó ideig az ott dolgozók gondoskodtak róla, ő pedig a fatelep őrzője lett. Zsuzsához a fatelep megszűnése után évekkel, 2003-ban került a nagytestű kutya: "2003. december 31-én együtt sétáltunk, és fiatal gyerekek petárdáztak. Macika annyira megijedt, hogy egyenesen a lakásom kapujáig szaladt, és elkezdte kaparni. Akkor beengedtem, és óriási örömömre azóta velem élt a lakásban. Visszajártunk az üres fatelepre is minden nap, hiszen csak ott élte le élete nagy részét, és tudom, hogy örült annak, hogy ott lehet. Imádott játszani a sündisznókkal, de nem bántotta őket soha, csak gurította maga előtt."

"Több fórumon jeleztem annak idején, hogy valószínűleg az enyém Magyarország legidősebb kutyusa, de nem kaptam visszajelzést. Úgy tudom, hogy nagy testű kutyus ilyen szép kort még nem ért meg." Macikát végül betegségei gyűrték le, állatorvosi javaslatra el kellett altatni.

Hány éves Morzsi?

Hogy biztosak legyünk a dolgunkban, továbbra is várjuk az idős kutyák gazdáinak, barátainak, ismerőseinek jelentkezését. Kérjük, küldjék el nekünk a környezetükben élő koros kutya képét, nevét, születési idejét, és legjobb esetben az esetleges állatorvosi lapot, ami korát bizonyítja. Ha van rá mód, pár sorban mutassák is be a kutyát, körülbelül a fentieknek megfelelően. Kommentekben is várjuk a tippeket! Találjuk meg együtt Magyarország legöregebb kutyáját!