Judit
2 °C
7 °C

Polgárőrként fegyelmezték a roma fiút

2009.11.19. 20:53 Módosítva: 2009-11-20 10:14:14
Nem rendőrök, nem is egykori rendőrök bántalmazták azt a 17 éves roma fiút, akit hétfőn két férfi szállított le egy buszról, az elkövetők önként jelentkeztek.

Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, miután a Zalaegerszegi Nyomozó Ügyészség vizsgálata bizonyossá tette, hogy nem rendőrök voltak a bántalmazók, a zalaegerszegi rendőrkapitányságnak adják át az ügy vizsgálatát.

Az előzményekről szerda este számolt be a Zalai Hírlap online. A fiú édesapjának elmondása alapján a lap azt közölte: feljelentést tettek a megyei főügyészségen, mert a fiú állítása szerint civil ruhás rendőrök verték meg, miután leszállították a Zalaegerszegről Zalabérbe tartó buszról.

Nem mutattak igazolványt

A 17 éves Lakatos Lajos édesapja azt mondta: hétfőn Zalaegerszegen a fia felszálláskor véletlenül meglökött valakit a buszon, aki ezért "lecigányozta" őt, mire a fiú pofon ütötte az utast. A busz elindult, majd Pókaszepetknél egy fehér Opel Astra megállította a járatot, ekkor szállt fel a két férfi, aki fegyvert viselt, rendőrnek mondta magát, de igazolványt nem mutatott.

Az apa beszámolója szerint fiával előbb azt közölték, hogy előállítják a zalaegerszegi kapitányságra, de Zalaistvánd és Gyűrűs között egy hegyi útra vitték, ott megverték, és meg is fenyegették. Ezután újra autóba szálltak, és a fiút kitették a zalabéri benzinkúton.

Addigra már megállapították, hogy Zala megyében a rendőrségnek nincs fehér Opel Astrája.

Polgárőrként léptek fel

Az MTI úgy értesült: a 17 éves roma fiú felszállás előtt került összetűzésbe egy hasonló korú fiatalemberrel. Az autóbuszt ezután ennek a fiatalnak az apja és idősebb testvére állította meg. A család egy Zalabérhez közeli településen él, az apa vendéglátóhelyet vezet.

Az apa elismerte, hogy nagyobbik fiával szállították le a roma fiút, de állítása szerint nem adták ki magukat rendőrnek, hanem polgárőrként léptek fel.

Fia beszámolója alapján azt mondta: amikor a fiúk felszálltak a buszra, a tolongás miatt szóváltás volt közöttük. Ezután leültek, a roma fiú azonban hátrament a másikhoz, többször ököllel arcul ütötte, ami miatt kitört az egyik foga. A buszvezető ekkor hívta a rendőröket, akik állítólag azért nem mentek ki a helyszínre, mert úgy ítélték meg, hogy ez nem rendőrségi, hanem polgári peres ügy lehet.

"Kényszer nélkül" ment velük

Az apa közölte: ezután nagyobbik fiával beült az autójába és az érkező buszt lámpavillogtatással megállították. Amikor felszálltak, közölték, hogy ők polgárőrök, lehívták a roma fiatalt, aki "kényszer nélkül" ment velük, de az apa azt tagadta, hogy fegyver lett volna náluk.

A fiatalt beültették a kocsiba, és több helyen is megálltak vele, de nem bántották, csak a "lelkére próbáltak beszélni". Utána bocsánatot is kért a fiútól, úgy tették ki Zalabéren.

"Beszélgettünk vele, hogy ez helytelen meg nem ildomos" - fogalmazott a férfi. Azt mondta, nem állították magukról, hogy rendőrök, a félreértést szerinte az okozhatta, hogy szóba került: a nagyobbik fia rendőr szakközépiskolát végzett.

A férfi azt is elmondta: ha más fiával történik egy ilyen pofozkodás, akkor sem hagyhatta volna annyiban. Csütörtökön ő is feljelentést tett az atrocitás miatt a roma fiú ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?