Polgárőrként fegyelmezték a roma fiút

2009.11.19. 20:53 Módosítva: 2009.11.20. 10:14
Nem rendőrök, nem is egykori rendőrök bántalmazták azt a 17 éves roma fiút, akit hétfőn két férfi szállított le egy buszról, az elkövetők önként jelentkeztek.

Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, miután a Zalaegerszegi Nyomozó Ügyészség vizsgálata bizonyossá tette, hogy nem rendőrök voltak a bántalmazók, a zalaegerszegi rendőrkapitányságnak adják át az ügy vizsgálatát.

Az előzményekről szerda este számolt be a Zalai Hírlap online. A fiú édesapjának elmondása alapján a lap azt közölte: feljelentést tettek a megyei főügyészségen, mert a fiú állítása szerint civil ruhás rendőrök verték meg, miután leszállították a Zalaegerszegről Zalabérbe tartó buszról.

Nem mutattak igazolványt

A 17 éves Lakatos Lajos édesapja azt mondta: hétfőn Zalaegerszegen a fia felszálláskor véletlenül meglökött valakit a buszon, aki ezért "lecigányozta" őt, mire a fiú pofon ütötte az utast. A busz elindult, majd Pókaszepetknél egy fehér Opel Astra megállította a járatot, ekkor szállt fel a két férfi, aki fegyvert viselt, rendőrnek mondta magát, de igazolványt nem mutatott.

Az apa beszámolója szerint fiával előbb azt közölték, hogy előállítják a zalaegerszegi kapitányságra, de Zalaistvánd és Gyűrűs között egy hegyi útra vitték, ott megverték, és meg is fenyegették. Ezután újra autóba szálltak, és a fiút kitették a zalabéri benzinkúton.

Addigra már megállapították, hogy Zala megyében a rendőrségnek nincs fehér Opel Astrája.

Polgárőrként léptek fel

Az MTI úgy értesült: a 17 éves roma fiú felszállás előtt került összetűzésbe egy hasonló korú fiatalemberrel. Az autóbuszt ezután ennek a fiatalnak az apja és idősebb testvére állította meg. A család egy Zalabérhez közeli településen él, az apa vendéglátóhelyet vezet.

Az apa elismerte, hogy nagyobbik fiával szállították le a roma fiút, de állítása szerint nem adták ki magukat rendőrnek, hanem polgárőrként léptek fel.

Fia beszámolója alapján azt mondta: amikor a fiúk felszálltak a buszra, a tolongás miatt szóváltás volt közöttük. Ezután leültek, a roma fiú azonban hátrament a másikhoz, többször ököllel arcul ütötte, ami miatt kitört az egyik foga. A buszvezető ekkor hívta a rendőröket, akik állítólag azért nem mentek ki a helyszínre, mert úgy ítélték meg, hogy ez nem rendőrségi, hanem polgári peres ügy lehet.

"Kényszer nélkül" ment velük

Az apa közölte: ezután nagyobbik fiával beült az autójába és az érkező buszt lámpavillogtatással megállították. Amikor felszálltak, közölték, hogy ők polgárőrök, lehívták a roma fiatalt, aki "kényszer nélkül" ment velük, de az apa azt tagadta, hogy fegyver lett volna náluk.

A fiatalt beültették a kocsiba, és több helyen is megálltak vele, de nem bántották, csak a "lelkére próbáltak beszélni". Utána bocsánatot is kért a fiútól, úgy tették ki Zalabéren.

"Beszélgettünk vele, hogy ez helytelen meg nem ildomos" - fogalmazott a férfi. Azt mondta, nem állították magukról, hogy rendőrök, a félreértést szerinte az okozhatta, hogy szóba került: a nagyobbik fia rendőr szakközépiskolát végzett.

A férfi azt is elmondta: ha más fiával történik egy ilyen pofozkodás, akkor sem hagyhatta volna annyiban. Csütörtökön ő is feljelentést tett az atrocitás miatt a roma fiú ellen.