Két életfogytiglan a tokaji pénzszállítórablás ügyében

2009.12.01. 14:19 Módosítva: 2009.12.01. 15:54
A vádirat szerint "a halállal szükségszerűen együtt járó fájdalmat jelentősen meghaladó szenvedést okoztak" a 2007 márciusában megölt sofőrnek. Az első- és a másodrendű vádlott szüleit is elítélték bűnpártolásért.

A 2007 márciusi tokaji pénzszállítórablás és gyilkosság ügyében az első- és a harmadrendű vádlottat első fokon életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Borsod megyei bíróság.

Az elsőrendű vádlott legkorábban 35, a harmadrendű vádlott 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

A másodrendű vádlott 15 év fegyházat, a negyed- és az ötödrendű vádlott 3-3 év, a hatodrendű vádlott 3 év 6 hónap, a hetedrendű vádlott 1 év 6 hónap, a nyolcadrendű pedig 2 év börtönbüntetést kapott.

A 8 millió forintos perköltség megfizetésére - különböző arányban - a vádlottakat kötelezte a bíróság.

A többség fellebbezett

Az ügyész és a negyedrendű vádlott három nap gondolkodási időt kért, a többi vádlott fellebbezett, egyebek mellett enyhítésért, valamint téves minősítés, illetve téves ténymegállapítás miatt.

Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott 2007 március elején tervelte ki annak a pénzszállító autónak a kirablását, amelyen a harmadrendű vádlott is dolgozott. Utóbbi munkatársának, a biztonsági őrnek a megölését is előre eltervezték az ügyészség szerint. 2007. március 27-én a pénzszállító autó 166 millió forintot vitt, amikor Tokaj mellett a harmadrendű vádlott az általa vezetett gépkocsival egy földútra hajtott, azzal az ürüggyel, hogy dolgát kell végeznie, majd kiszállt az autóból, és távolabb ment.

Ekkor a helyszínen rejtőző első- és másodrendű vádlott előjött, és fegyverrel arra kényszerített a kocsiban ülő őrt, hogy szálljon ki az autóból. Ezután a visszatérő sofőrrel együtt egy előre elkészített zsineggel fojtogatni kezdték, és közben többször torkon szúrták a biztonsági őrt. A bántalmazással a halállal szükségszerűen együtt járó fájdalmat jelentősen meghaladó szenvedést okoztak a megölt férfinak - tartalmazza a vádirat.

A bűnpártoló szülőket is elítélték

Ezután a járműből kivették a pénzt, és elhajtottak a helyszínről. A negyedrendű vádlottal - aki a környéket figyelte -, utólag közölték, hogy megölték az őrt.

A vádlottak rövid ideig Miskolcon, majd a fővárosban bujkáltak. Ezután költöztek arra a Kiskunhalas melletti tanyára, amelyet a szüleik segítségével vettek a rabolt pénzből. Az első- és a másodrendű vádlott szüleit, azaz az ötöd-, hatod-, heted- és nyolcadrendű vádlottat ítélték el bűnpártolás miatt.