Felfüggesztettet kaptak a kútvíztől meghalt csecsemő rokonai

2009.12.10. 16:20
Felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a nitrátos kútvíz miatt tavaly meghalt lothárdi csecsemő két hozzátartozóját a Baranya Megyei Bíróság. Az ítélet nem jogerős.

A bíróság Kovács Attila vezette tanácsa gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében találta bűnösnek az egy hónapos korában elhunyt gyermek édesanyját és nagymamáját, akiket egy-egy év, két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt.

Bár a vádlottak akár öt év szabadságvesztést is kaphattak volna, a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy mindketten enyhe fokban korlátozottak cselekedeteik súlyának felismerésében, kiskorú gyermekről gondoskodnak, és közvetlen hozzátartozójuk elvesztése önmagában is nagy büntetés számukra.

Többször figyelmeztették őket

Bár a védőnő az anyát és a nagyszülőt is többször figyelmeztette arra, hogy a kútvíz sem terhes nőknek, sem csecsemőnek nem adható, ők a tápszert mégis azzal hígították. A gyermek december 27-én rosszul lett, mentővel a pécsi gyermekklinikára szállították, de az orvosok már nem tudták megmenteni. A boncolás során derült ki, hogy a halál oka nitrátmérgezés.

A tisztiorvosi szolgálat munkatársai a kútvízből később az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó nitráttartalmat mutattak ki. A víz fogyasztása még felnőtt emberek számára is veszélyes volt.

A hozzátartozók azt vallották: volt vezetékes vizük is, a kutat spórolásból használták, annak vizétől ők nem lettek rosszul.

A vádlottak és védőik tudomásul vették az ítéletet, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, ezért a határozat nem jogerős.