Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erőss Zsoltot újra meg kell operálni

2010.01.05. 12:04
Hazahozták a Szlovákiában balesetet szenvedett magyar hegymászókat. A súlyosabb állapotban lévő Erőss Zsoltot Budapesten, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központban ápolják, társát, Hajdu Pétert Tatabányán.

Várhatóan még kedden megoperálják Erőss Zsoltot, akit hétfő éjszaka szállítottak haza Magyarországra, a fővárosi Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központba. A Magas-Tátrában megsérült magyar hegymászónak mindkét lába eltört, a bokája közelében. Ezek közül a jobb oldali a súlyosabb: ezt a nyílt törést műtik meg kedden - mondta el Kollár Lajos, a magyar Himalája expedíciók vezetője. Erőss Zsoltnak a lábtörések mellett néhány bordája is eltört és jónéhány zúzódást is szerzett. Komoly fájdalmai vannak, ezért hiába szállította az osztrák mentőszolgálat a legmodernebb kocsival, a több órás rázkódás az autópályán, illetve a kevés alvás eléggé megviselte - mondta Kollár Lajos.

Megérkezik a Péterfy Sándor utcai Kórházba az a mentőautó, amely Erőss Zsolt hegymászót szállítja
Megérkezik a Péterfy Sándor utcai Kórházba az a mentőautó, amely Erőss Zsolt hegymászót szállítja

Erőss Zsolt másik két társa közül egyikük szintén megsérült. Hajdu Péternek elrepedt a csigolyája, illetve vállsérüléseket szenvedett, őt Tatabányára szállították.

A magyar Himalája expedíciók vezetője szerint egyelőre nem lehet megmondani pontosan, hogy mennyire súlyos Erőss Zsolt sérülése, erről csak az operáció után, a seb feltárását követően tudnak többet mondani az orvosok. Annyi biztos, nincs túl jó állapotban a lába - jegyezte meg Kollár Lajos. Ami a jövőt illeti, a március végére tervezett expedíciót "újra kell majd gondolni", de egyelőre nem fújják le. Ha máskor nem, majd ősszel valósulhat meg - mondta.

Erőss Zsolt 2008 márciusában
Erőss Zsolt 2008 márciusában

Erőss Zsolt két társával együtt szombat éjszaka zuhant le egy hófalról Szlovákiában, a Magas-Tátrában. A csapat egy csúcsról ereszkedett lefelé, amikor megindult felettük egy lavina, és elsodorta őket. Több mint 100 métert zuhantak és nekicsapódtak a sziklafalnak. Erőss Zsolt volt felül, ő biztosította a két társát. Mécs László, aki szintén hegymászó és egy másik csapattal a közelben mászott, meghallotta társai segélykiáltásait, de egy órába telt, mire meg tudta közelíteni őket. A csapat meleg ruhát adott a szerencsétlenül járt hegymászókra és fóliával burkolták be őket, de így is csak több mint 10 órával a baleset után kerültek kórházba.