Nyolc diszkót záratnának be a tűzoltók

2010.02.11. 12:22 Módosítva: 2010.02.11. 12:39
Nyolc fővárosi szórakozóhely, diszkó bezárását kezdeményezi a fővárosi tűzoltóság az átfogó tűzvizsgálat után. Gyakori probléma, hogy a szórakozóhelyeken a megengedettnél sokkal többen mulatnak, a menekülési utakat túlzottan leszűkítik, a vészkijáratot elzárják.

A tűzoltók nyolcvanhat szórakozóhelyet ellenőriztek, 31 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, összesen félmillió forintot, egy szabálysértési feljelentést tettek, 13 hatósági figyelmezetést adtak, illetve nyolc szórakozóhely esetében az illetékes jegyzőnél kezdeményezték a működési engedély ideiglenes bevonását - mondta Dobson Tibor ezredes, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság főosztályvezetője.

Az egyik diszkó bezárását azért kezdeményezik, mert építési engedély nélkül átalakították át, a többi pedig a működési engedélytől eltérően üzemelt. Dobson Tibor a leggyakoribb hiányosságok között említette, hogy a szórakozóhelyeken sokkal többen voltak a működési engedélyben meghatározott létszámnál, a menekülési utakat leszűkítették különböző áruval, göngyöleggel, illetve a kiürítésre szolgáló ajtókat vagyonvédelmi okokra hivatkozva leszűkítették, lezárták.
Sok esetben hiányosságként állapították meg azt is, hogy a tűzoltó készülékeket, a fali tűzcsapokat eltorlaszolták, felülvizsgálatukat, ellenőrzésüket nem végeztették el. Az is előfordult, hogy az elektromos hálózat nem volt megfelelő állapotú.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság még január közepén rendelte el az 50 főnél nagyobb befogadóképességű diszkók soron kívüli tűzvizsgálati ellenőrzését.

A vizsgálatot azután rendelték el, hogy szilveszterkor robbanás történt egy szigetszentmiklósi szórakozóhelyen. A pincehelységben körülbelül hatvan ember szórakozott, amikor a robbanás történt. A balesetben 14-en sérültek meg, köztük egy ember életveszélyes légúti égési sérüléseket, egy pedig súlyos füstmérgezést szenvedett. A többieket kisebb zúzódások és enyhébb füstmérgezés miatt kellett ellátni. A vendégek akkor azt állították, hogy nem volt nyitva a vészkijárat és tűzoltókészüléket sem találtak a kigyulladt szórakozóhelyen.