Botond, Mózes
EUR 385,79 Ft
USD 369,84 Ft
12 °C
29 °C

Országos pedofilbotrány Németországban

2010.02.16. 12:12
Naponta nő a németországi katolikus iskolák száma, ahol a paptanárok szexuálisan molesztálták a diákokat. Az igazságügyi miniszter 30 évre növelné az elévülést.

A jezsuita rend által kirendelt, az ügy felderítésével megbízott ügyvéd egy keddi interjúban beszámolt arról: egyedül nála több mint 100 áldozat jelentkezett a berlini Canisius gimnáziumból és más katolikus iskolákból. Egy másik berlini ügyvéd – aki ugyancsak több korábbi érintett érdekeit képviseli – közölte: védencei számára 10 ezer euróig terjedő kártérítést követel a jezsuita rendtől.

Egy nappal korábban a berlini iskola igazgatója sem zárta ki, hogy az egykori paptanárok által megrontott áldozatok száma háromszámjegyű lehet. A Canisius gimnáziumban korábban arra derült fény, hogy 1975 és 1983 között két tanár több mint 30 diákkal szemben erőszakoskodott. Később egy harmadik is beismert hasonló bűncselekményeket diákjai terhére.

A berlini gimnáziumban történteket az igazgató, Klaus Mertes atya január végén tárta fel az iskola diákjai előtt. Mertes már korábban tudomást szerzett a visszaélésekről, és ezért választotta a nyilvánosságot.

Közben hasonló, ugyancsak korábbi szexuális visszaélésekről érkezett hír egy hamburgi, egy bonni és egy Fekete-erdei jezsuita gimnáziumból is. Keddi sajtójelentések szerint hasonló eset történt egy evangélikus egyházközségben is, ahol a helyi kántor egy 14 éves kislányon követett el erőszakot.

A jezsuita rend megbízottja, Ursula Raue a hét közepén terjeszti elő a történtekkel kapcsolatos ideiglenes jelentését. A rend szóvivője közölte, hogy nem zárkóznak el kártérítések kifizetésétől. Thomas Bush hangsúlyozta, hogy előbb az áldozatokat kívánják meghallgatni. Az ügyben eljáró másik ügyvéd azt hangoztatta: az általa képviselt személyek nem elégednek meg a bocsánatkéréssel, hanem kártérítést követelnek. Manuela Groll peren kívüli megegyezésre számít.

Korábban a Canisius gimnázium igazgatója után a németországi jezsuita rend is bocsánatot kér a történtek miatt, a Vatikán szóvivője, Federico Lombardi atya pedig azt nyilatkozta: a Szentszék teljes mértékben támogatja a visszaélések felderítését.

Németországban sajátos vita kezdődött a szexuális bűncselekmények elévülési idejéről. A konzervatív CDU/CSU Bundestag-frakciójának helyettes vezetője kedden kijelentette: a konzervatív pártok kezdeményezni kívánják az ilyen jellegű bűncselekmények elévülési idejének meghosszabbítását. Günther Krings szerint mindezzel az áldozatok védelmét kívánják erősíteni.

Egy nappal korábban a bajor igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a gyermekeken elkövetett szexuális bűntettek elévülési idejét 30 évre kell emelni. A liberális szövetségi igazságügyi miniszter, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger viszont egy keddi interjúban óva intett az "elsietett lépésektől."  Súlyos szexuális bűncselekmények esetében Németországban az elévülési idő 20 év.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Hírek