Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Pedofil ausztrál papok áldozataival találkozott a pápa

2008.07.21. 07:23
Több ezerre tehető azoknak az ausztráliai kiskorúaknak a száma, akiket katolikus egyházfiak zaklattak szexuálisan. Közülük most néggyel elbeszélgetett a pápa, s megígérte: imádkozik értük, illetve a jövőben is törődik majd a papok és szerzetesek szexuális bűncselekményeinek áldozataival.

Pedofil katolikus papok és szerzetesek által kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények négy áldozatával találkozott ausztráliai látogatása alatt XVI. Benedek. A katolikus egyházfő előbb misét pontifikált az összes áldozatot képviselő két férfi és két nő számára, majd elbeszélgetett velük a sydneyi Szent Mária székesegyház melletti kápolnában.

XVI. Benedek az egyórás találkozó során többek között arról beszélt, hogy lelki-szellemi közelséget érez az áldozatokkal, s imádkozni fog értük és családjukért. A gesztussal az egyházfő azt kívánta kifejezni, hogy törődik a papok és szerzetesek szexuális bűncselekményeinek áldozataival.

A pápa szombaton egyébként már nyilvánosan bocsánatot kért az ausztrál katolikus papok és szerzetesek pedofil bűnei miatt. A Broken Rites nevű, az áldozatokat védő társulás közlése szerint eddig 107 papot vagy szerzetest ítéltek el Ausztráliában kiskorúak elleni szexuális erőszakért. A sértettek száma azonban akár több ezer is lehet.