Újabb földrengés Miskolc közelében

2010.08.21. 09:29

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szeizmológiai Obszervatóriuma szombaton azt közölte, hogy reggel 6 óra 58 perckor újabb földrengés volt Miskolctól 15 kilométere délre, Emőd térségében. A rengés magnitúdója 2,4 volt a Richter skálán.

A közlemény szerint a földrengés által keltett talajmozgást a lakosság is érzékelte; károkról az obszervatóriumhoz eddig nem érkezett bejelentés. Ezzel együtt az elmúlt héten ez volt a nyolcadik kisebb földrengés Miskolc közelében, amelynek nagyobb részét a lakosság is megérezte.

Az elmúlt napok miskolci és sellyei eseményei nem számítanak kirívó esetnek; minden évben van néhány ilyen, a Richter-skála szerint 2-es, 3-as erősségű földrengés, amelyet a lakosság is érzékelhet. A rengésekből nem lehet olyan következtetéseket levonni, hogy megnőtt volna Magyarország veszélyeztetettsége.

A magyar éves átlag ugyanis 5-10 érezhető, és nagyjából 100, csak az obszervatóriumok által észlelt, 2,0-nál kisebb erejű rengés. Mivel a nagyobb földmozgások általában elő- és utórengésekkel járnak, jellemző, hogy az éves adag úgy áll össze, hogy pár nap alatt összejön az évi átlag harmada, vagy akár fele, aztán hónapokig semmi. A néhány napon belüli hat rengés sem példátlan a magyarországi földmozgások történetében, bár az igaz, hogy ritkán fordul elő.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport