Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Két kisebb földrengés volt Pest megyében

2010.09.01. 08:48
Két kisebb földrengés volt szerda hajnalban és reggel Pest megyében Érd, Diósd térségében, közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Geodéziai és Geofizika Kutatóintézete.

Hajnali negyed kettőkor és reggel nem sokkal negyed hét után történt a földrengés, amelyek magnitúdója a Richter-skálán 1,8-2,0 körüli volt.

A rengést többen érezték. Károkról nem érkezett bejelentés.

Magyarország területén évente 100-120 kisebb - 2,5 erősségűnél alacsonyabb - földrengést regisztrálnak az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével, amelyek nagy része nem éri el az érezhetőség határát.

A rengések gyakorisága alapján, az ország területén évente négy-öt 2,5-3,0 magnitúdójú, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6,0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Legutóbb a Vas megyei Körmend közelében volt 3,0 magnitúdójú földrengés augusztus 27-én. Miskolc környékén pedig több érezhető földmozgás is volt az elmúlt hónap második felében.
Továbbá Zalalövőnél és a Baranya megyei Sellyénél is volt földrengés.

A legutóbbi komolyabb magyarországi földrengés (4,9-es erejű) 1985-ben volt Berhidán. A skála logaritmikus, egy pont különbség 32-szer, két pont pedig ezerszer több felszabaduló energiát jelent.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport