Őrizetben a járókelők közé hajtó autós

2011.03.01. 08:39 Módosítva: 2011.03.01. 14:50
A férfi állítása szerint elaludt, ellene kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt indult eljárás.

Őrizetbe vették a rendőrök azt a fiatal autóst, aki buszmegállóban várakozók közé hajtott Budapesten hétfő délután. A baleset a IX. kerületi Soroksári úton, az OBI áruház előtt történt. A furgon a 24-es villamos végállomásánál lévő buszmegállóba, a járókelők közé hajtott.

Az autó több tíz métert tett meg a járdán, letarolva több ott álló embert. Egy embert a közelben várakozó villamos alól kellett kiszabadítani, mert beszorult a lába a jármű alá. A furgon végül a közelben lévő villamossíneken állt meg, vezetője nem sérült meg.

A helyszínről négy életveszélyes és két súlyosan sérült felnőttet vittek kórházba: két nőt és két férfit koponya-, mellkas- és végtagsérülésekkel, két súlyos sérültet pedig végtagsérülésekkel. Az életveszélyes sérültek közül hárman végül meghaltak, negyedik társuk pedig továbbra is életveszélyes állapotban van.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kedd reggel arról tájékoztatott, hogy a 25 éves sofőrt őrizetbe vették, ellene kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt indult eljárás. A fiatal férfi kihallgatásakor elismerte felelősségét, a rendőrség kezdeményezte előzetes letartóztatását.

A sofőr 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható a büntető törvénykönyv szerint. Súlyosbító körülmény lehet az elhalálozott sértetteken kívüli sértettek száma, esetlegesen a baleset során keletkezett súlyos egészségkárosodásuk, maradandó fogyatékosságuk, míg enyhítő körülmény lehet például az elkövető korábbi büntetlen, közlekedési bűncselekményektől, szabálysértésektől mentes előélete.

Az életben maradt sértettek, illetve a halálos áldozatok hozzátartozói kártérítési pert is indíthatnak a sofőr ellen. Igényt tarthatnak egy egyösszegű, jellemzően több millió forint mértékű nem vagyoni kártérítésre, továbbá követelhetik a balesettel összefüggésben keletkezett jövedelem kiesésük, illetve valamennyi kiadásuk, költségük megtérítését is, tudta meg az Index Szalay Tamás ügyvédtől.

A Független Hírügynökség korábbi híre szerint a sofőr egész éjjel úton volt, fáradt volt, és elaludt a volánnál. A BRFK egyelőre nem erősítette meg ezt az értesülést.

A Velvet felkereste a Holnap Kiadót is, ugyanis a gázoló furgonon az ő
nevük látható. A telefonokat nem vették fel, az e-mailre nem
válaszoltak. A Zenta utcai üzlet ajtaján az olvasható, hogy technikai
okok miatt zárva tartanak. A lámpák égtek, a kopogásra egy
középkorú nő nyitott ajtót, és közölte, hogy az ügyvezető engedélye
nélkül nem nyilatkoznak, elérhetőséget viszont nem adott.