Földrengés és cunami Japánban

2011.03.16. 16:10

Fontosabb részletek
  • 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét március 11-én, magyar idő szerint kora reggel.
  • A földrengés után hatméteres hullámokkal szökőár árasztotta el Japán egyes részeit. Hivatalosan az áldozatok száma 8133, de ez a szám várhatóan nőni, fog. 12 272 embert még mindig keresnek.
  • Két japán atomerőművel is gondok akadtak, az Onagavában tűz ütött ki, a Fukusima reaktorhűtője pedig elromlott. Szombaton robbanás is volt az erőmű 1-es reaktoránál, hétfőn reggel pedig a 3-as reaktornál is. A reaktorok burka egyik esetben sem sérült meg. A környékről 200 ezer embert evakuáltak.
  • A földrengés után a Csendes-óceán teljes medencéjében cunamiriadót rendeltek el, de máshol nem okozott komolyabb károkat a szökőár.
  • A japán nagyvárosokban akadozik az élelmiszerellátás, és bejelentették, hogy a reaktorok leállása miatt sok helyen előre tervezett áramszünetek lesznek.
  • Amennyiben képei, értesülései vannak, ossza meg velünk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Külügyminisztériumban 16.55-kor sajtótájékoztató lesz Martonyi János külügyminiszter, Ito Tecuo budapesti japán nagykövet és
    Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
    főigazgatója megbeszélése után.

  • Az orosz diplomaták családtagjai pénteken elutaznak Japánból. (Reuters/BBC)

  • A katasztrófa által leginkább sújtott Mijagi prefektúrában lévő Isinomaki polgármestere szerint a 165 ezres városban az eltűntek száma valószínűleg eléri a tízezret. (BBC)

  • Az atomenergia lehet biztonságos, csak megfelelő döntéseket kell hozni: a szükséges feltételek megléte esetén az atomenergia biztonságos és nagyon hasznos az embereknek, mondta Dmitrij Medvegyev orosz elnök, miután tárgyalt Erdogan török kormányfővel. Erdogan bejelentette: országa nem áll el az együttműködéstől, és az első török atomerőművet az eredeti terveknek megfelelően felépítik. (MTI)

  • Több magyarországi kiutaztató iroda is úgy döntött, felfüggeszti vagy későbbre halasztja útját Japánba, a beutaztató irodáknál pedig folyamatos a lemondás. A magyar külügyminisztérium továbbra is azt javasolja, hogy a helyzet általános normalizálódásáig a magyar állampolgárok csak a feltétlenül indokolt esetben utazzanak a szigetországba. (MTI)

  • Nem veszélyezteti a magyar lakosságot a japán nukleáris válság a nagy földrajzi távolság miatt, mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. "A katasztrófavédők folyamatosan mérik a háttérsugárzást az országban, és figyelik a meteorológiai adatokat, hogy nyomon kövessék, eljuthat-e Magyarországra a radioaktív szennyeződés. Ettől szakvélemények szerint nem kell tartani" - mondta. (MTI)

  • Tokióban viszonylagos a nyugalom, a hatóságok egy esetleges pániktól jobban tartanak, mint a sugárzástól. Egy Oszakában dolgozó tanár szerint a tévé egész nap megy a háttérben. Amikor a császár megjelent, mindenki megállt egy pillanatra, de utána folytatódott a munka. Egy másik férfi elmondta, hogy most látta először Akihitót, és nagyon vigasztalónak találta a nyilatkozatát. (BBC)

  • A magyar Országgyűlés nevében is részvétét fejezte ki a japán parlament vezetőinek írt leveleiben Kövér László házelnök az áldozatok családjainak és az ország minden lakosának. Reményét fejezte ki, hogy Japánban az élet hamarosan visszatér a normális kerékvágásba. (MTI)

  • "Perger András szokás szerint hazudik, amikor kritikussági balesetről beszél. Jelenlegi ismereteink szerint nem történt kritikussági baleset", írta Yamaji Bogdán, okleveles mérnök-fizikus a nukleráj blogon.

  • Földrengésveszélyes övezetben építik fel az első törökországi atomerőművet, az ankarai kormány pedig a Japánban történt kettős katasztrófa ellenére sem áll el a tervektől, szögezte le szerdán Tayyip Erdogan miniszterelnök, aki szerint nincs beruházás kockázat nélkül.

    Oroszországi útja előtt tett nyilatkozatában a kormányfő hangsúlyozta: aki minden kockázatot ki akar zárni, az nem építhetne kőolajvezetéket sem, de még egy üvegpalackot sem volna szabad hűtőszekrényben tárolnia.

    A földrengésveszélyes terülten induló 20 milliárd dolláros beruházás elvégzésére egyetlen cég, az Atomsztrojexport orosz állami vállalat pályázott, de az ankarai vezetés egy második atomerőmű megépítését is tervezi, erről japán cégekkel tárgyalnak.

    Törökország az egyik leginkább földrengésveszélyes ország, a térségben történt földmozgások egész városokat döntöttek már romba, a kormány szerint azonban a nukleáris erőműveket biztonságosan lehet majd üzemeltetni.

  • Az Európai Parlamentben (EP) egyperces gyászszünetet tartottak a japán katasztrófa áldozatainak emlékére. Jerzy Buzek, az EP elnöke részvétét fejezte ki a családoknak és az egész nemzetnek. (AFP/BBC)

  • A francia kormány úgy ítéli meg, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetén a csernobilinál is nagyobb hatása lehet a japán atombalesetnek, mondta a kormányülés után Francois Baroin szóvivő. Nicolas Sarkozy államfő jelezte: a japán baleset tanulságait levonva az ország mind a tizenkilenc atomerőművében működő 58 reaktort ellenőrzik a következő hónapokban. (MTI)

  • John Lennon özvegye, Yoko Ono a japánok viselkedését elemezte a BBC Takeaway című műsorában. "A felvételeken is látható, mennyire békés nép, senki sem kiabál vagy sikoltozik. Csak végtelen szomorúságot lehet látni az arcokon".

  • Perger András, az Energiaklub projektvezetője szerint a kritikussági balesetet az erőművet működtető TEPCO eddig elbagatellizálta. Elemzésében azt írja:

    "Egy atomerőműben esszenciális a nukleáris anyag feletti, minden időpillanatban száz százalékos kontroll: a baleset ezen kontroll teljes elvesztését jelenti. Korábban már volt szó róla, hogy a reaktorok hűtővizének bórsavval való vegyítését részben ez [a kritikussági baleset] indokolja. Itt ezek szerint már erre sem volt lehetőség. A következmények egyelőre felmérhetetlenek."

  • Edano Jukio kormányszóvivő friss bejelentése szerint nem valószínű, hogy súlyosan megsérült volna a 3-as blokk reaktortartálya, ahonnan ma füst és gőzszivárgást észleltek. Edano szerdán, egy korábbi tájékoztatón arról beszélt, hogy valószínűleg megsérült a tartály, aminek következtében gőz került a környezetbe. (Kyodo)

  • A fukusimai erőmű a japán rendőrségtől kért segítséget, hogy vízágyúikkal szálljanak be a használt fűtőanyagkazetták pihentetőmedencéinek hűtésébe. Az atomerőműben komoly gondot jelent jelenleg is, hogy nem tudnak elegendő hűtővizet biztosítani a hőmérséklet szinten tartásához.

  • Kína tízezer tonna gázolajat és tízezer tonna benzint ajánlott fel a japán energiahiány enyhítésére. (BBC)

  • Fukushima 1-es telep:

    1. blokk: működés felfüggesztve, hűtőrendszer meghibásodott, a reaktormag részlegesen leolvadt, a létesítményből gőzt engedtek a szabadba, majd szombaton robbanás történt, az épület szerkezetileg károsodott, jelenleg tengervizet pumpálnak be.
    2. blokk: működés felfüggesztve, hűtőrendszer meghibásodott, tengervizet kezdtek bepumpálni, üzemanyagkazetták kerültek szárazra, a létesítményből gőzt engedtek a szabadba, az épület megsérült a 3-as blokkban történt hétfői robbanásakor, kedden a reaktorház is megsérült, tartani lehet a reaktormag leolvadásától.
    3. blokk: működés felfüggesztve, hűtőrendszer meghibásodott, tartani lehet a reaktormag leolvadásától, jelenleg tengervizet pumpálnak be, az épület megsérült a hétfői hidrogénrobbanásakor, kedden kiugróan magas sugárzási értékeket mértek, szerdán füstöt, gőzszivárgást észleltek, valószínűleg megsérült a reaktortartály.
    4. blokk: a földrengés idején karbantartás alatt volt, kedden tűz ütött ki, amit valószínűleg a használt fűtőelemek pihentetőmedencéjénél bekövetkezett hidrogénrobbanás okozott, a medencében a normálisnál jóval magasabb a hőmérséklet, szerdán újabb tüzet észleltek, ezúttal a reaktorházban, a tervek szerint bórsavat permeteznek majd.

    5. és 6. blokkok: a földrengés idején karbantartás alatt voltak, a használt fűtőelemek pihentetőmedencéjénél enyhe hőmérsékletemelkedést mértek.

    Fukushima 2-es telep:

    1., 2. és 4. blokk: működés felfüggesztve, hűtőrendszer meghibásodott, a reakciót sikerült leállítani.
    3. blokk: működés felfüggesztve, a reakciót sikerült leállítani.

    (Kyodo)

  • Nathalie Kosciusko-Morizet francia környezetvédelmi miniszter szerdán azt tanácsolta Tokióban tartózkodó honfitársainak, hogy lehetőség szerint hagyják el az országot, de legalábbis lehetőség szerint utazzanak Japán déli részébe, minél távolabbra a bajban lévő atomerőműtől. Eric Besson ipari miniszter a BFM televíziónak mindenféle kertelés nélkül azt mondta, hogy a japán illetékesek teljesen elvesztették uralmukat a fukusimai helyzet fölött. (Guardian)

  • A japán kormány rendeletileg megemelte a fukusimai erőműben dolgozók sugárterhelési határértékét. Mostantól vészhelyzetben 100 helyett  250 millisievert sugárterhelésig dolgozhatnak az emberek a sérült erőműben, jelentette az NHK, hozzátéve, hogy a nemzetközi standard ilyen esetekben 500 millisievert.

  • Nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre a radioaktív sugárzás a fukusimai erőmű körül húzott zónán kívül, mondta szerdán Edano Jukio, a japán kormány szóvivője. A 20 kilométeres sugarú körön belülről már evakuálták az ott élőket, a 20 és 40 kilométeres sugarú körgyűrűben élőknek pedig azt tanácsolják, hogy maradjanak otthonaikban, ne nyissanak ablakot.

    A korábbi híradások szerint visszatérhettek a nukleáris válsághelyzet elhárításán dolgozó munkások a fukusimai erőműbe, ahonnan reggel menekítették ki őket, miután a létesítményben növekedni kezdett a sugárzás szintje. Az erőművet üzemeltető TEPCO vállalat tájékoztatása szerint az emberek azért mehettek vissza az épületbe, mert kiderült, hogy nem volt helytálló a sugárzásnövekedésről szóló információ.

  • A Reuters jelentése szerint a katonai helikopterek jelenleg a fukusimai erőmű ötös és hatos reaktorára hordják a tengervizet. A 3-as blokk fölé továbbra sem repülnek a gépek a magas sugárzási szint miatt.

  • Újfent visszavonták a hármas reaktorra vizet hordó katonai helikoptert, a Kyodo híre szerint a megnövekedett sugárzási szint miatt hozta ezt a döntést a katonaság. Közben a kormányszóvivő közölte, hogy dolgoznak a földi vízellátás megoldásán. Számítások szerint óránként ötven tonna vízre lenne szükség a reaktorok hűtéséhez, ekkora kapacitásra a katonai helikopterek képtelenek, mindenképp nagy teljesítményű földi szivattyúkra és csővezetékekre lenne szükség.

  • A Wikileaks által kiadott dokumentumokra hivatkozva azt írja a Telegraph szerdai cikke, hogy Japánt már két évvel ezelőtt figyelmeztette a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, hogy atomerőművei nem bírnának ki egy nagy erejű földrengést. A biztonsági szabályok elavultak, és a fukusimai erőmű legeljebb egy hetes magnitúdójú rengést tudna átvészelni, közölte 2008-ban a NAÜ egyik illetékese jelentésében.

  • Az Associated Press tudósítója szerint nem élőben szólt népéhez a japán császár, beszédét valamikor korábban rögzítették, és úgy adták le adásba.

    akihito császár japán 000 Hkg4695187
  • Menekítik a cégek alkalmazottaikat Japánból

    Több globális nagyvállalat elkezdte kimenekíteni alkalmazottait egy
    esetleges nukleáris katasztrófától tartva. A Bloomberg információi
    szerint többek között a Blackstone, a Continental a BMW és a Citigroup
    is biztonságosabb országokba telepíti át alkalmazottait.

  • A japán NHK tévé képei szerint ismét hordja a tengervizet a fukusimai erőmű sérült 3-as blokkjára az a helikopter, amit az erős szél miatt ma már egyszer visszahívtak. A Chinook többször is fordult már, a légi tűzoltásokból jól ismert vörös ballonból önti a vizet a reaktorra. A helikopter csak rövid ideig tartózkodik a létesítmény fölött, hogy lehetőség szerint elkerüljék a személyzet súlyos sugárterhelését. (BBC)

    helikopter vízhordó atomerőmű 000 Hkg4694983
  • A szervezők szerdán közölték, hogy elhalasztják a március március 24-27-re tervezett Tokiói Nemzetközi Animefesztivált. A szervező tokiói önkormányzat a közlekedés és energiaellátás bizonytalanságaival indokolta a döntést. Korábban több kiállító - főként pornográf és erőszakos mangák kiadói - a visszalépésről döntött, bojkottálva a szerintük felesleges tartalmi szigorításokat életbeléptető eseményt. (Kyodo)