Földrengés és cunami Japánban

2011.03.17. 12:02

Fontosabb részletek
  • 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét március 11-én, magyar idő szerint kora reggel.
  • A földrengés után hatméteres hullámokkal szökőár árasztotta el Japán egyes részeit. Hivatalosan az áldozatok száma 8133, de ez a szám várhatóan nőni, fog. 12 272 embert még mindig keresnek.
  • Két japán atomerőművel is gondok akadtak, az Onagavában tűz ütött ki, a Fukusima reaktorhűtője pedig elromlott. Szombaton robbanás is volt az erőmű 1-es reaktoránál, hétfőn reggel pedig a 3-as reaktornál is. A reaktorok burka egyik esetben sem sérült meg. A környékről 200 ezer embert evakuáltak.
  • A földrengés után a Csendes-óceán teljes medencéjében cunamiriadót rendeltek el, de máshol nem okozott komolyabb károkat a szökőár.
  • A japán nagyvárosokban akadozik az élelmiszerellátás, és bejelentették, hogy a reaktorok leállása miatt sok helyen előre tervezett áramszünetek lesznek.
  • Amennyiben képei, értesülései vannak, ossza meg velünk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A japán parlament felsőházának szóvivője azt javasolta, hogy egy hétre függesszék fel a kereskedést a tokiói bankközi devizapiacon a földrengés és a cunamikatasztrófa következményei és a fukusimai reaktornál zajló nukleáris válság miatt. (Kyodo)

  • Az MSZP arra kéri a kormányt, hogy Magyarország ajánljon fel 10 millió tonna szén-dioxid kvótát a földrengés és cunami által sújtott Japán számára. Szabó Imre, a szocialista párt fenntartható fejlődés kabinetjének vezetője csütörtökön, sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az ország - a különböző humanitárius segítségnyújtás mellett - ezzel a gesztusértékű lépéssel is ki tudná fejezni, hogy Japán egy ilyen hatalmas katasztrófa után is számíthat Magyarország támogatására.

    A kabinet ezzel a felajánlással a nemzetközi klímapolitikai vállalásainak teljesítésében segítené a vészhelyzetbe került ázsiai országot, amelynek a következő hónapokban - atomerőművei sérülése miatt is - az átlagosnál nagyobb fosszilis energiafelhasználásra lesz szüksége. A volt környezetvédelmi miniszter megjegyezte: az MSZP által javasolt, 10 millió tonna szén-dioxid kibocsátását kiváltó kvóta felajánlása nem veszélyeztetné Magyarország kvótapiaci helyzetét, mivel ez a mennyiség az ország teljes készletének csak 7,5 százalékát teszi ki. (MTI)

  • Az elmúlt napokban 23 ember sérült meg a fukusimai erőműben, további húsz ember kapott sugármérgezést, közölte a Nemzetközi Atomergia Ügynökség. Egy ember nagyon erős sugárdózist kapott. A sérültek az atomerőművet üzemeltető Tepco, és a cég alvállalkozóinak alkalmazottai, négyen a japán katasztrófavédelem munkatársai. Ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek, a többieket kórházban kezelik. A pénteki és a hétfői reaktorrobbanásban 15-en sérültek meg, két ember eltűnt. Két rendőrt is el kellett különíteni, és több a helyszínen szolgáló tűzoltó is orvosi megfigyelés alatt áll.

  • Egyre rosszabb a földrengés és a cunami túlélőinek egészségi állapota. Ma hideg van, sok ember betegedett meg - mondta a Vöröskereszt egyik alkalmazottja az ország észak-keleti részén fekvő Otsuchi városában. (Reuters)

  • Peking azt kérte csütörtökön Tokiótól, hogy "időben és pontos" tájékoztatást adjon a világ számára a sérült atomerőműből eredő radioaktív sugárzásról. A légköri mérésekre alapuló legfrissebb jelentések Kínában nem jeleznek rendellenességet, de a lakosság aggodalmának már több jele van, így a só- és jódfelvásárlás. (MTI)

  •  Fukusima prefektúrában eddig 10 ezer embernél vizsgálták meg a sugárdózist, jelentette az NHK japán tévéadó. Néhány embernek le kellett mosni a cipőjét és a ruházatát, de senkit nem kellett elkülöníteni a sugárzás veszélyes szintje miatt.

  • A fukusimai atomerőmű 1-es, 5-ös és 6-os reaktorának állapota jelenleg stabil, közölte a japán atomenergia hivatal. Az erőmű 3-as és 4-es reaktoránál a helyzet gyorsan változik.

  • Mintegy 885 ezer háztartásban még minidig nincs áram Japán északi részén, közölte a Tohoku nevű szolgáltató. Ennél jóval több, közel másfél millió lakásban pedig még mindig nincs víz. (BBC)

  • A fukusimai erőmű üzemeltetője, a Tepco bejelentette: leállítja egy újabb reaktor építését az ország északi részén lévő Aomori prefektúrában. A higasidori atomerőműben az első reaktort néhány évvel ezelőtt helyezték üzembe. (Kyodo)

  • Japán olajipari kibocsátása március végére érheti el a napi 3,4 millió hordós, belső keresletet fedezni képes szintet - közölte Tembo Akihiko, a japán petróleumszövetség elnöke. Tembo elmondta: "megfelelő készletekkel rendelkezünk, a legnagyobb gondot a szállítás jelenti, mivel több száz üzemanyag-szállító teherautót is elmosott a szökőár és több üzemanyag-töltőállomás üzemeltetője is meghalt".

    A szervezet elnöke szerint a múlt heti földrengés több mint 33 százalékkal, 2,7 millió tonnára csökkentette a szigetország napi olajipari termelését. Jelenleg napi 3,11 millió hordós kapacitással folyik a termelés a földrengés előtti 4,51 millió hordós kapacitással szemben. A hét végére 500 ezer hordóval bővülhet ez a kapacitás. (MTI)

  • A magyar Külügyminisztérium az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriába sorolja át Iwate, Miyagi és Fukushima prefektúrákat. A tárca továbbra is javasolja, hogy a helyzet általános normalizálódásáig a magyar állampolgárok halasszák el valamennyi utazásukat Japánba. Tokióba és vonzáskörzetébe továbbra sem javasolt a beutazás, tekintettel az ellátási és közlekedési nehézségekre.

    Akinek utazására halaszthatatlan ügyben mégis szükség van, az kísérje figyelemmel a tokiói magyar nagykövetség és a japán hatóságok tájékoztatását, valamint tartózkodásának helyéről Japánban és elérhetőségeiről lehetőség szerint tájékoztassa a magyar nagykövetséget.

  • Nagy területen várható áramkimaradás Tokióban, jelentette be a japán kereskedelmi miniszter. A miniszter szerint az energiaigény a Tepco energiaszolgáltató kapacitásait teljesen kimerítette. Az energiaigény este és az első éjszakai órákban a legnagyobb.

  • Legalább 26 ember halt meg eddig a katasztrófa után létrehozott menekültszállásokon a hideg, a hiányzó orvosi ellátás és a rossz szállítási körülmények miatt, közölte a legnagyobb japán napilap, az Asahi a Facebook-oldalán. 18 áldozat a fukusimai erőmű környékéről származik. Két beteg szállítás közben halt meg, 12 másik pedig egy ideiglenes menhelyen, egy középiskolában. A túlélők olyan kórházakba kerülhetnek, ahol nincs villany, víz, továbbá hiány van gyógyszerekből, de még az időseknek való pelenkákból is.

    A Guardian a földrengésben súlyosan megsérült Minamisanriku polgármesterét idézi, aki azonnali segítséget vár a puszta túlélés érdekében. Minamasomában, húsz kilométerre a fukusimai erőműtől is válságos a helyzet. A készletek elfogyóban vannak és senkitől nem számíthatnak segítségre. A település polgármestere azt mondta: "Nekünk senki nem szólt, amikor fölrobbant a reaktor, mi ezt csak a tévében láttuk. A kormány nem mond nekünk semmit, el vagyunk vágva a külvilágtól, itt hagynak minket meghalni.

  • Részben újra megnyitották Észak-Japánban az onahamai kikötőt, amely megrongálódott a földrengésben, és hamarosan más kikötők is újra üzemelnek, közölte a japán kormány. Az onahamai kikötő forgalma az ország ipari termelésének 7 százalékát adja.

  • Jelentősen megdrágult a jódtabletták ára. A BBC jelentése szerint egy csomag ára az interneten már eléri az 500 dollárt. Egy malajziai patikus azt mondta: az emberek olvasnak a Japán helyzetről és jódtablettát követelnek, de a legtöbb gyógyszertárnak nincsenek készletei. A jódtabletták képesek blokkolni a radiaktív jód felvételét a szervezetben. (BBC)

  • Rekordszintre erősödött a jen az amerikai dollárral szemben csütörtökre virradó éjszaka: magyar idő szerint fél 11 körül egy dollár már csak 76,52 jent ért. A második világháború óta nem volt ilyen erős a japán valuta. Néhány órával később a jen 79,20-as árfolyamra gyengült, de még ez is magasabb szint, mint a szerda esti 80,12-es jegyzés.

    A jen erősödését szakértők arra vezetik vissza, hogy sokak véleménye szerint a japán biztosítótársaságok tömegesen hazatelepítik befektetéseiket külföldről, mert finanszírozniuk kell a múlt heti földrengés és cunami utáni, gigászi méretű kártérítéseket. Noha a költségvetési ügyek japán minisztere ezt "alaptalan híresztelésnek" mondta, a piaci szereplők már most elkezdtek tömegesen jent vásárolni, arra számítva, hogy később az árfolyam tovább emelkedik. (MTI)

  • A csütörtöki összegzés szerint 5178 halálos áldozatot követelt a katasztrófa, míg az eltűntek száma 8606. (MTI)

  • A helikopterek egyelőre visszavonultak, hogy minimalizálják a pilótákat érő sugárzást, mondták be az NHK tévében. (BBC)

  • A rendőrség tizenegy vízágyúja érkezik az erőműhöz, jelentette az NHK japán tévé. (BBC)

  • A CH-47-es Chinook helikopterek legénysége a sugárzás elleni védőöltözetet visel, négy adag vizet locsoltak a 3-as reaktorra, amelyből szerda reggel gőz szállt fel, ez pedig arra utalhatott, hogy folyamatosan fogy a hűtővíz. (BBC)

  • Az NHK tévé felvételeiből úgy tűnik, hogy egy adag víz a 4-es reaktornak is jutott az egyik helikopterről. (BBC)

  • Már két helikopter is dolgozik a 3-as reaktornál, mindkettő 7,5 tonna vizet tud locsolni, jelentette a japán NHK tévé. (BBC)

  • Egy katonai helikopterről vizsgálták a sugárzási szintet az atomerőműnél, mielőtt a védelmi minisztérium zöld utat adott a locsolásra. Az egyik helikopter már tengervizet locsolt a 3-as reaktorra. (Kyodo News)

  • Helikopterekkel, vízágyúval próbálkoznak

    Szerdán is tovább küzdöttek a pénteki földrengésben megsérült fukusimai atomerőmű reaktoraiban a túlhevülés ellen. A 4-es reaktornál helyi idő szerint szerda hajnalban történt tűz után látszólag fehér füst szállt fel a 3-as reaktor épületéből, azonban a japán kormány szerint ez feltehetően a reaktor belsejéből szivárgó radioaktív gőz lehetett. A kormány szerint nem valószínű, hogy súlyosan megsérült volna a 3-as blokk reaktortartálya.

  • A tokiói rendőrség egyik egysége felkészült, hogy vízágyúkkal próbálják lehűteni a 4-es reaktort a Fukusima erőműben, jelentette az NHK japán tévé. (BBC)

  • A Tokyo Electric új távvezetékekkel indítaná be a földrengésben megrongálódott hűtő rendszereket, közvetlenül egy másik áramszolgáltató vezetékeire köthetnék rá az újakat. Szerdán a magas sugárzás miatt nem tudtak hozzálátni a munkához, jelentette a japán NHK tévé. (Guardian)

  • Folyamatosan csökkent a sugárzás szintje az elmúlt tizenkét órában a Fukusima-1 erőműnél, jelentette be a japán nukleáris ügynökség egyik tisztviselője. Helyi idő szerint szerdán délután ötkor 752 microsievertet mértek óránként a főkapunál, majd a nyugati kapunál csütörtök hajnalban már csak 338 microsievert volt óránként a sugárzás. "Ez még mindig sokkal nagyobb, mint aminek lennie kellene, de nem veszélyes" - mondta Tecuo Ohmura. (Reuters)

  • További 28 ezer embert telepítettek ki a Fukusima erőmű környékéről, hogy elkerüljék az esetleges sugárfertőzést, jelentette az NHK japán tévé. Korábban 200 ezer embernek kellett hasonló okból elhagynia otthonát, Fukusima prefektúrában pedig már nem volt hely az átmeneti szállásokon, ezért a környező prefektúrákba irányították a most kitelepítetteket. (BBC)

  • A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) közleményt adott ki a használt fűtőelemeket tároló pihentető medencék hőmérsékletéről a 4-es, az 5-ös és a 6-os reaktorokban. Általában 25 Celsius fok alatt tartják a hőmérsékletet, ehhez képest a 4-es reaktornál kedden reggel 84 fok volt, míg az 5-ös reaktornál 62,7 fokot, a 6-osnál 60 fokot mértek szerda reggel. Egyes hírek szerint jelenleg a 3-as és a 4-es reaktornál is forráspont közeli hőmérséklet alakult ki. (BBC)

  • A Tokyo Electric bejelentette, hogy csütörtökön újra megpróbálkoznak katonai helikopterekről locsolt vízzel hűteni a 3-as reaktort. Szerdán nem sikerült az első kísérlet a magas sugárzási szint miatt, de a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség a módszer miatt is ellenkezésének adott hangot. (Guardian)