Földrengés és cunami Japánban

2011.03.18. 04:44

Fontosabb részletek
  • 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét március 11-én, magyar idő szerint kora reggel.
  • A földrengés után hatméteres hullámokkal szökőár árasztotta el Japán egyes részeit. Hivatalosan az áldozatok száma 8133, de ez a szám várhatóan nőni, fog. 12 272 embert még mindig keresnek.
  • Két japán atomerőművel is gondok akadtak, az Onagavában tűz ütött ki, a Fukusima reaktorhűtője pedig elromlott. Szombaton robbanás is volt az erőmű 1-es reaktoránál, hétfőn reggel pedig a 3-as reaktornál is. A reaktorok burka egyik esetben sem sérült meg. A környékről 200 ezer embert evakuáltak.
  • A földrengés után a Csendes-óceán teljes medencéjében cunamiriadót rendeltek el, de máshol nem okozott komolyabb károkat a szökőár.
  • A japán nagyvárosokban akadozik az élelmiszerellátás, és bejelentették, hogy a reaktorok leállása miatt sok helyen előre tervezett áramszünetek lesznek.
  • Amennyiben képei, értesülései vannak, ossza meg velünk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az erőművet üzemeltető Tokyo Electric már péntek éjszakára beindítaná a 2-es reaktor hűtő rendszerét, jelentette az NHK japán tévé. Csütörtökön új kábelek érkeztek az erőműhöz, dolgoznak az áramellátás helyreállításán. (BBC)

  • Jukija Amano, a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) vezetője péntek délután találkozik Naoto Kan japán miniszterelnökkel. (Kyodo News)

  • Az erőműnél még dolgoznak a csütörtökön helikopterekről is vízzel locsolt 3-as reaktor lehűtésén, helyi idő szerint péntek délután folytatják a megkezdett műveleteket, mondta Jukio Edano, a japán kormány szóvivője. A Fukusima erőművet üzemeltető Tokyo Electric pedig dolgozik az áramellátás visszaállításán. (BBC)

  • Több amerikai hírforrás szerint is enyhe radioaktivitást mutattak a most beérkezett tokiói utasok csomagjai és ruhái. Ennek mértéke azonban, ha ki is mutatható, alapvetően elenyésző.

  • A japán kormány hivatalos értesítést küldött a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek arról, hogy a sérült atomerőmű kettes blokkját sikerült visszakapcsolniuk az eletromos vezetékhálózatra. Ez áttörést hozhat, ha sikerül beüzemelni a hűtőrendszert. A vezetékek már össze vannak kötve, az áramszolgáltatást a 3-as blokk hűtésének befejezése után indítják el a tervek szerint.

  • "A város a Hirosimáról látott képeket juttatja eszembe. Olyan, mint egy lebombázott város, tüzek nélkül" - mondta Ken Joseph, a Chibai Egyetem professzora a BBC-nek. A férfi egy segélyszervezet asktivistájaként érkezett a Szendaitól északra található Isinomaki kikötővárosba. "Kétségbe vagyunk esve. Nincs élelem, nincs segítség, semmi sincsen" - fogalmazott Joseph. "A nukleáris helyzet miatt az emberek nem mernek idejönni segíteni. Ez túl sok ahhoz, hogy az ország egymaga megbirkózzon vele, tényleg szükség van a világ segítségére."

  • Körülbelül 100 emberrel, köztük főleg kormányalkalmazottakkal, illetve néhány magánemberrel a fedélzetén felszállt az első, amerikaiakat evakuáló repülőgép - jelentette be a külügyminisztérium. A chartergép nemsokára leszáll Tajvanon, a következő ilyen járat péntekre várható. A Pentagon közben bejelentette, hogy önkéntes alapon a Japánban állomásozó amerikai katonák nagyjából 20 ezer családtagjának az evakuálására készülnek. A tervek szerint egy részüknek visszatérítik a normális kereskedelmi repülőjegyük árát, míg másokat a hadsereg gépeivel szállítanak el.

  • "Körültekintő és gondos" lépésnek nevezte Gregory Jaczko, az Atomenergiaszabályozó Bizottság elnöke azt az amerikai lépést, hogy katonáikat és állampolgáraikat a sérült atomerőmű 80 kilométeres körzetéből evakuálják, miközben a japán hatóságok ennél jóval szűkebb körből telepítik ki az embereket. Obama elnök hisz abban, hogy Japán tisztában van a nukleáris krízis súlyosságával - közölte Jay Carney fehér házi szóvivő.

  • A japán kormány legfrissebb, helyi idő szerint késő éjjel kiadott közleménye szerint a földrengéseknek és cunamiknak eddig 5692 halálos áldozata van, 9506 ember pedig eltűnt. A hatóságok ugyanakkor jelezték, hogy az áldozatok ls eltűntek valós száma ennél biztosan magasabb.

  • Csütörtökön eddig helikopterekkel, tűzoltóautókkal és egy vízágyúval összes 64 tonnányi vizet sikerült belőni a megsérült atomerőmű 3-as reaktorába - jelenti a japán Kyodo hírügynökség. Az akciót a cikk ugyan sikeresnek minősíti, mivel az épületből szivárgó gőz arra utal, hogy valamennyire sikerült lehűteni a felforrósodott fűtőelemeket. A közelben mért sugárzási szint viszont egyelőre nem csökkent.

    Kellemetlen fejlemény ugyanakkor, hogy a kettes számú reaktor közelében fehér füst kezdett szivárogni egy, használaton kívüli fűtőelemeket tartalmazó medencéből. Itt normális esetben nem mehetne a víz hőmérséklete 40 fok fölé, de a jelek szerint felforrt. A nagyobb veszélyt az jelentené, ha a használt - és ezért aktívabb - elemek összeolvadnának.

    Egy kormánytisztviselő azt is elmondta, hogy péntekre vagy szombatra talán sikerül helyreállítani az áramszolgáltatást az erőmű területén. Az áram a hűtőrendszer működtetéséhez kellene, ami különösen a kettes reaktornál lenne fontos, aminek nem szakadt be a teteje, így nem tudják kívülről, vízsugárral hűteni.

  • Peking és több kínai nagyváros boltjaiból az összes jódozott sót felvásárolták. A hatóságok most közleményben magyarázzák a lakosságnak, hogy álíhr, miszerint a konyhasó jódtartalma védettséget nyújtana a sugárbetegség ellen. Azon felül, hogy Kínát nem fenyegeti sugárszennyezés. Hasonló felvásárlási hullámról érkeztek hírek Dél-Koreából is.

  • A Pentagon bejelentette, hogy az amerikai hadsereg 35 millió dollár értékben nyújt humanitárius segítséget Japánnak. Az azonban csak az első, azonnali segélycsomag.

  • A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség központjából sugárzott sajtótájékoztatón elmondták, hogy szerda óta nem növekedett a fukusimai erőműnél mért sugárzási szint.

  • Oroszország kész bármilyen segítséget nyújtani a Japánt ért katasztrófa következményeinek elhárításában, beleértve a Fukusima atomerőműben égő tüzek oltását is - jelentette ki Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Oroszország emellett további humanitárius segélyt is szán Japánnak, jelenleg éppen egy szállítmányt állítanak össze takarókból, matracokból és víznek való műanyag tartályokból. Az orosz Távol-Keleten csütörtökön késő délután a szokásos szintű, sőt, helyenként annál csekélyebb radioaktív sugárzást mértek.

  • Jukija Amano, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója Japánba utazik, hogy személyesen tájékozódjon a fukusimai helyzetről. Indulása előtt azt mondta, hogy "nagyon komoly baleset történt, és a nemzetközi közvélemény Japán mellett áll". Jukija Amano értékelte azokat az erőfeszítéseket, hogy a hatóságok több információt adnak. (BBC)

  • A közhiedelemmel ellentétben ritkán fordulnak elő sugárbalesetek. Turai István az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) vezetőjének tanulmánya szerint az elmúlt hatvan évben összesen 420 olyan sugárbalesetet regisztráltak világszerte, amely egészségügyi következménnyel járt. Magyarországon sugárbalesetben egy ember sérült meg, a sugárégés miatt egy ujjpercét kellett amputálni. (FH)

  • Jeremy Browne brit külügyminiszter visszautasította azokat a vádakat, hogy kormánya eltúlozná a félelmeket. "Arra törekszünk, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, és ne szólítsuk fel az állampolgárainkat Tokió elhagyására. Csak annyit közöltünk, hogy kerüljék el a fukusimai atomerőmű körzetét". (BBC)

  • A paksi atomerőműben a kilencvenes évektől jelentős biztonsági beruházások történtek, így javult a földrengésállósága is, az erőművet alávetik az EU-ban most formálódó stressztesztnek, mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára a parlament fenntartható fejlődés bizottságának ülésén. (MTI)

  • Semmilyen veszély nincs Magyarországon, nincs szükség kormányzati intézkedésekre, nyugodtan lehet napozni és gyümölcsöt enni, mondta Tóth Ferenc, a katasztrófavédelmi főigazgatóság képviselője a parlament fenntartható fejlődés bizottságának ülésén. (FH)

  • Fukusima környéke lakhatatlanná válhat

    A múlt pénteki japán földrengés egyik legsúlyosabb következménye a fukusimai 1-es erőmű reaktoraiban fellépett vészhelyzet. A krízisnek még nincs vége, az elmúlt napokban csak rosszabbodott a helyzet. Könnyen előfordulhat, hogy az erőmű környéke lakhatatlanná válik, de Ázsia többi részének és Amerikának nem kell félnie. Hol tartunk az atomerőmű-krízis első hat napja után?

  • A japán biztosítótársaságoknak hatalmas összegeket kell kifizetniük a földrengés és a cunami után. A kártalanítási összeg magasabb lehet az eddigi 78 milliárd jenes (kb 185 milliárd forintos) rekordnál, amelyet az 1995-ös földrengés után fizettek, mondta Hisahito Suzuki, a japán biztosítók szövetségének elnöke. A becslésekbe az életbiztosításokat nem számolták bele. Az életbiztosítással nem foglalkozó társaságok korábban már létrehoztak egy kormánnyal közös alapot a hasonló katasztrófák utáni helyzet kezelésére.

  • Az Egyesült Államok már elküldte Japánnak azokat a légi felvételeket, amelyeket egy felderítő gépe készített a sérült atomerőműről. A légi felvételek segíthetnek a katasztrófa felszámolásában. A felderítőgép nagy magasságból készített képei a 2010-es haiti földrengés után is hasznos segítséget jelentettek, közölte az amerikai légierő.

  • Rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak azon, hogy a földrengés után ismét helyreállítsák a fukisimai atomerőmű áramellátását. Az erőművet üzemeltető Tepco közlése szerint az erősáramú vezetékek kijavításával először az erőmű közelében igyekeznek helyreállítani az áramellátást. Ezután egy kiegészítő vezetékkel tudnák elindítani az 1-es és a 2-es blokk hűtőrendszerét. Az atomerőmű területén egy kevéssé sugárzásveszélyes helyen egy generátort is felállítanak. A reaktorokat  jelenleg csakúgy tudják hűteni, hogy helikopterekről és vízágyúkból locsolnak vizet a blokkokra.

  • "A városunkban 23 ilyen elosztóhely működik, ebből  6 hely non-stop 24 órán át nyitva van (jelenleg is). A hozzánk legközelebbi helyről, egy parkból (biciklivel 4 perc) szombaton és vasárnap töltöttük föl a készleteinket, kb 150 litert. Negyven köbméteres föld alatti víztartályból pumpáltuk kéziszivattyúval a vizet. A vízműtársaság (suidokyoku) két alkalmazottja reggeltől késő estig jelen volt, pumpált, irányította a vízvételt, informálta az embereket" - olvasható egy a megsérült fukusimai atomerőműtől 40 kilométerre élő magyar blogjában, a Napkeleti kincseimben.

    Egy rendezetten kígyózó sorban áll folyamatosan 150-200 ember, a srác néha végigmegy a sor mellett es emberi hangerővel közli, hogy "Aki tud, kéretik segíteni, pumpálni, köszönjük!!", "Vizeszacskókat lehet venni a dobozból", stb. Az emberek pedig kannákba, vödrökbe, nejlonzsákkal bélelt dobozokba, teafőzőkbe, fazekakba fejtik es viszik haza a vizet - írja a blogger.

  • A német kancellár csütörtökön kötelezettséget vállalt az atomenergiáról a megújuló energia használatára való áttérésre. Angela Merkel egyben jelezte, hogy Nicolas Sarkozy francia elnökkel menetrendet dolgoz ki erről a folyamatról, és indítványukat a G20-as országcsoport elé terjesztik.

    Merkel a német parlamentben szólalt fel azon az ülésen, amelyet a japán erőműbaleset után hívtak össze. A kancellár leszögezte: "a lehető leghamarabb el szeretnénk jutni a megújuló energia korszakába". A kormányfő kedden már bejelentette, hogy biztonsági felülvizsgálat céljából Németország három hónapra lekapcsolja az energetikai hálózatról az 1980 vége előtt üzembe helyezett hét atomreaktorát. Csütörtökön azonban a parlamentben Merkel arra is figyelmeztetett: az atomenergia feladását nagy körültekintéssel kell kezelni, hogy továbbra is biztosítható legyen az energiaellátás, s figyelembe kell venni az üvegházhatást okozó gázok környezetszennyező hatását is. (MTI)

  • Második próbálkozásra sikerült közelebb menni a vízágyúkkal a fukusimai atomerőmű sérült rektorblokkjához, és jelenleg vízzel locsolják a túlhevült 3-as reaktort. Tosimi Kitazava védelmi miniszter azt mondta: tizenegy tűzoltórepülőgépet is bevetnek, amelyek a levegőből locsolják a blokkot. Újabb nagyteljesítményú locsolóautók is úton vannak. Korábban helikopterekről 30 tonna vizet öntöttek a reaktorra, de ettől nem csökkent a sugárzás mértéke. (NHK)

  • A japán rendőrség nagy teljesítményű vízágyújával nem sikerült lehűteni a fukusimai erőmű fűtőelemeit. A próbálkozást a magas sugárzási értékek miatt le kellett állítani, jelentette az NHK japán tévécsatorna. A jármű a sugárzás miatt nem mehet közelebb a reaktorhoz. Korábban katonai helikopterekről zúdítottak vizet a sérült reaktorra, de ezzel sem sikerült csökkenteni a sugárzást.