Földrengés és cunami Japánban

2011.03.19. 00:10

Fontosabb részletek
  • 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét március 11-én, magyar idő szerint kora reggel.
  • A földrengés után hatméteres hullámokkal szökőár árasztotta el Japán egyes részeit. Hivatalosan az áldozatok száma 8133, de ez a szám várhatóan nőni, fog. 12 272 embert még mindig keresnek.
  • Két japán atomerőművel is gondok akadtak, az Onagavában tűz ütött ki, a Fukusima reaktorhűtője pedig elromlott. Szombaton robbanás is volt az erőmű 1-es reaktoránál, hétfőn reggel pedig a 3-as reaktornál is. A reaktorok burka egyik esetben sem sérült meg. A környékről 200 ezer embert evakuáltak.
  • A földrengés után a Csendes-óceán teljes medencéjében cunamiriadót rendeltek el, de máshol nem okozott komolyabb károkat a szökőár.
  • A japán nagyvárosokban akadozik az élelmiszerellátás, és bejelentették, hogy a reaktorok leállása miatt sok helyen előre tervezett áramszünetek lesznek.
  • Amennyiben képei, értesülései vannak, ossza meg velünk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Legalább százezer japán katona vesz részt a mentési munkálatokban. Külföldi önkéntes azonban eddig nem sok érkezett. Igaz, eddig 123 ország ajánlott fel valamilyen anyagi segítséget. (BBC)

    000 Was3799164
  • A Nissan autógyár minden, az országot elhagyó autó sugárzását megméri. Az amerikai leányvállalat szóvivője elmondta, semmiképp sem kerülhet ki sugárzó gépkocsi Japánból. (BBC)

  • Kanada elrendelte nukleáris erőműveinek és a Chalk River kutatóintézetnek a tesztelését. Ebben a külső veszélyekre, földrengésre, árvízre és tűzvéyszre koncentrálnak. Egyik létesítmény sem földrengésveszélyes helyen épült. (BBC)

  • Görögország ellenzi a tervezett török atomerőműveket. Az első török reaktort a déli Akkuyuban építenék meg, orosz segítséggel. Mind Görög-, mind Törökország földrengésnek kitett területen fekszik. (AP)

  • Mijagi prefektúra kormányzója szerint legalább hat hónapig, de akár egy évig is eltarthat, amíg újjáépítik a katasztrófa sújtotta térséget. (BBC)

  • Dmitrij Medvegyev orosz elnök utalt arra, hogy a japánok akár át is települhetnének, és munkát is vállalhatnának Szibéria és az orosz Távol-Kelet ritkán lakott területein. A RIA Novosztyi hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint a javaslat nemcsak humanitárius gesztusként fontos, hanem gyakorlatias elképzelés, amely erősítené Oroszország helyzetét a világgazdaságban. (MTI)

  • A fukusimai atomerőműtől negyven kilométerre élő Paul Morris nagyon aggódik. "Senki sem megy ki a lakásából, az utcák kihaltak. Csak a családommal és a barátaimmal tartom a kapcsolatot. Nagyon sokan elhagyták a körzetet, de fogalmam sincs, mit kellene tenni". (BBC)

  • Egy tanulmány szerint Japánnak volt olyan pontja, ahol a 23 métert is elérte a szökőár magassága a március 11-i földrengés után. A Jomiuri Simbun című lap egy kikötőkkel és repülőterekkel foglalkozó kutatóintézetet idézve közölte, hogy Ivate prefektúrában, Ofunato településnél mérték ezt a hullámot, amely egész városokat törölt le a térképről. A földrengéseket követő legerősebb cunamit Japánban 1986-ban mérték, annak magassága 38,2 méter volt. (MTI)

  • Helyi idő szerint hajnali négykor fagypont körüli a hőmérséklet Fukusimában. Az ország északkeleti részén csaknem négyszázezren éjszakáznak átmeneti szálláson, egyre kevesebb az élelmiszer, a víz, a gyógyszer és a fűtőanyag. (BBC)

  • Újabb átmeneti szállásokat nyitottak meg, hogy el tudják helyezni a kitelepítetteket. Tokióban például a Budokan arénát is befogadóhellyé alakították.  (Japan Times)

  • A mianmari kormány százezer dollárral segíti a japán földrengés és szökőár áldozatait, jelentette az állami média. (Kyodo)

  • A Toyota és a Honda után már európai autógyártókat is hátráltatnak a katasztrófa következményei: az Opel és a Renault is bejelentette, hogy az ellátási lánc megszakadása miatt kénytelen visszafogni a termelést. Az Eisenachban működő Opel-üzemben például hétfőn és kedden két-két műszakot hagynak ki. (MTI)

  • Helyi idő szerint szombaton hajnalban folytatódott a munka a fukusimai atomerőműnél. A tokiói tűzoltóság szerint öt speciális géppel húsz percig tengervízzel hűtötték a túlhevült fűtőelemeket, de az nem derült ki a tájékoztatásból, hogy melyik reaktornál dolgoztak. (AFP)

  • A japán meteorológiai szolgálat szerint a múlt pénteki 9-es erejű földrengés óta 262 olyan utórengést jegyeztek fel, amelyek ereje meghaladta az ötös erősséget. (Kyodo)

  • A legfrissebb hivatalos adatok szerint már 6911 halálos áldozata van a katasztrófának, 10 316 embert keresnek. (BBC)

  • A Külügyminisztérium vezetése úgy döntött, hogy az EU Megfigyelési és Tájékoztatási Központ (EU MIC) segélyszállító csatornán keresztül tízmillió forint értékű gyorssegélyt küld Japánnak, amely a japán kormány által összeállított igénylistának megfelelően vízből és tartós élelmiszerből áll, közölte Pataki Eszter szóvivő.

  • Tűzoltóautókkal fecskendeznek vizet a hűtés nélkül maradt fukusimai erőművekre. "Most az egész világ, nem csak Japán függ tőlük" - idézett a BBC egy tokiói irodistát. A tűzoltóság több millió liter víz felhasználásával igyekszik megakadályozni a reaktorok túlmelegedését. Az emberek napok óta dolgoznak a veszélyesen radioaktív környezetben.

    Gőz csap fel az erőmű sérült reaktorából
    Gőz csap fel az erőmű sérült reaktorából
  • A finn követség ideiglenesen Hirosimába költözik, mivel úgy látják: Tokióban nem adottak a biztonságos működés körülményei. A finn diplomácia megjegyzi, hogy megelőző intézkedésről van csupán szó. A hirosimai követség szombaton kezdi meg működését.

  • Dél-Kalifornia partjaihoz ért az a radiokatív felhő, amely a megsérült fukusimai erőmű révén keletkezett, állítja egy meg nem nevezett diplomáciai forrás. Az AP tudósítása ugyanakkor hangsúlyozza, hogy "a mért sugárzás milliárdszor gyengébb az egészségre már ártalmas szintnél."

  • A tokiói magyar nagykövetség dolgozóinak családtagjait már korábban a déli Oszakába költöztették. Martonyi János külügyminiszter péntek délben bejelentette, hogy 21-ére sikerült repülőjegyet szerezni nekik, úgyhogy akkor hazajönnek.

    A képviseleten dolgozók továbbra is maradnak Tokióban. Amennyiben a város veszélybe kerül, akkor minden készen áll Oszakába menekítésükre.

  • A Tohoku régióból, Fukusima körzetében tapasztalt utórengéseket a Vocie of America tudósítója. A BBC által idézett tudósító közepes földmozgásról számolt be,

  • A Star Flyer társaságnak törölnie kellett a Kitakjusu és Fukuoka közti járatát pénteken, mert két külföldi pilótájuk nem volt hajlandó visszatérni Japánba. Az orosz és amerikai pilóták még a földrengés előtt utaztak el szabadságra az országból, és most megüzenték: országaik hivatalos javaslatának megfelelően nem utaznak vissza Japánba.

    A légitársaság szóvivője szerint további járatkimaradások is lehetnek, mert öt másik pilótájuk is szabadságon van külföldön.

  • Japán újragondolná atomerőmű-programját, derült ki a kormányszóvivői tájékoztatóból. Ehhez a kormány reméli az ellenzék segítségét is. Az is elhangzott, hogy konkrét bejelentéseket azonban csak a krízishelyzet elhárítása után tesznek.

    Az ország energiaellátása nagy mértékben függ az atomenergiától: A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium közlése szerint 54 erőmű működik Japánban, amelyek energiaellátásának 30 százalékát adják. Ha ezeket le szeretnék cserélni, szembe kell nézni az ország alacsony energiahordozó-ellátottságával, és azzal is, hogy a hagyományos energiahordozók növelik a globális felmelegedést.

    Japán 2020-ig 9, 2030-ig további 14 atomerőmű építését tervezte,

    A jelenleg ellenzékben politizáló, 2009-ig kormányzó Tanigaki korábban az erőműépítés híve volt. Jelenleg azonban úgy nyilatkozott: "a közeljövőben nagyon nehéz lesz helyet találni az új erőműveknek."

    (Kyodo News)

  • A japán miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy részletesebb és frissebb információkat tesznek közzé a kritikus állapotú atomerőművekkel kapcsolatban. Naoto Kan a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vádjaira válaszolt nyilatkozatával. A NAÜ ugyanis korábban kritizálta Tokiót, amiért véleménye szerint információkat tart vissza a fukusimai atomerőművel kapcsolatban.

    Amerika ugyanakkor nem tartotta elégségesnek a japán óvintézkedéseket, amelyek arra szólították fel a lakosságot, hogy költözzenek el az erőmű 20 kilométeres körzetéből,  és azt tanácsolta a 20-30 kilométeren belül élőknek, hogy ne hagyják el lakásukat.

    Amerika 80 kilométeres körzetben költöztetné el az embereket, és erre fel is hívta a Japánban tartózkodó állampolgárainak figyelmét.

    Tokió úgy vélte: intézkedései összhangban vannak a NAÜ sztenderdjeivel, amelyek rugalmasak a kérdésben, és véleménye szerint az egyes nemzetek döntésére bízza, mekkora sugarú körben távolítják el a lakosságot.

    (Kyodo News)

  • Japán magasabb veszélyfokozatba sorolta a fukusimai nukleáris balesetet. A hét fokozatú skálán az eddigi négyesről ötösbe sorolták a katasztrófát. Az 1986-os csernobili katasztrófát annak idején a legmagasabb fokozatba sorolták.

    Az ötös kategóriába az olyan balesek kerülnek, amelyeknek súlyos és hosszútávú hatása van.

  • Meghatározatlan időre felfüggeszti atomerőmű-beruházásait Kína. A Japánban történt erőműkatasztrófa miatt aggódó Pekingben elrendelték a már működő reaktorok ellenőrzését is. Kínában jelenleg 27 új reaktor építését kezdték meg, ami a világ összes hasonló beruházásának 40 százalékát teszi ki. Az államtanács közleménye szerint az atomprogramban a biztonság a legfőbb szempont, ezért elsődleges a technológia fejlesztése. Az eddigi rövid távú tervekben 110 új reaktor építése szerepelt. (BBC)

  • Kormányzati bejelentés szerint a Fukusima erőmű dolgozói csak kisebb sugárdózist kaptak, így folytatódhatnak a munkálatok.

  • Ivate prefektúrban készült az alábi felvétel:

    Szerdán került a netre ez a videó egy kis kikötőváros pusztulásáról.

  • „Gőzt láttunk felszállni azt követően, hogy helikopter kiengedte a vizet a 3-as reaktor felett, ezért meg vagyunk győződve arról, hogy a szállítmány elérte a tárolómedencét” mondta Jukio Edano, a japán kormány szóvivője a hűtési akcióról tartott sajtótájékoztatón.

  • Gregory Jaczko, az amerikai nukleáris szabályozó bizottság elnöke szerint várhatóan hetekbe is telhet, amíg sikerül lehűteni a problémás reaktorokat Fukusimában. (BBC)