2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Földrengés és cunami Japánban

Fontosabb részletek
  • 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét március 11-én, magyar idő szerint kora reggel.
  • A földrengés után hatméteres hullámokkal szökőár árasztotta el Japán egyes részeit. Hivatalosan az áldozatok száma 8133, de ez a szám várhatóan nőni, fog. 12 272 embert még mindig keresnek.
  • Két japán atomerőművel is gondok akadtak, az Onagavában tűz ütött ki, a Fukusima reaktorhűtője pedig elromlott. Szombaton robbanás is volt az erőmű 1-es reaktoránál, hétfőn reggel pedig a 3-as reaktornál is. A reaktorok burka egyik esetben sem sérült meg. A környékről 200 ezer embert evakuáltak.
  • A földrengés után a Csendes-óceán teljes medencéjében cunamiriadót rendeltek el, de máshol nem okozott komolyabb károkat a szökőár.
  • A japán nagyvárosokban akadozik az élelmiszerellátás, és bejelentették, hogy a reaktorok leállása miatt sok helyen előre tervezett áramszünetek lesznek.
  • Amennyiben képei, értesülései vannak, ossza meg velünk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • fuku.gif

    (forrás: zamg.ac.at)

  • Egy emailben és sms-ben terjedő hamis BBC-jelentés keltett pánikot a Fülöp-szigeteken. A figyelmeztetés arról szólt, hogy a radioaktív felhőt Japán felől Hongkong, majd a Fülöp-szigetek felé sodorja a szél, mindenki zárkózzon be, és ha esik az eső, semmiképpen ne menjen ki a szabadba. Bár a kormány hivatalos cáfolatot adott ki, több helyen annyira komolyan vették a riasztást, hogy bezártak az iskolák és munkahelyek, és elvéptelenedtek a városok utcái. (BBC)

  • A japán katasztrófa hatására Németország összes atomerőművében nagyszabású biztonsági felülvizsgálatot rendelt el Angela Merkel kancellár. A legrégebbi, a nyolcvanas évek vége óta üzemelő hét reaktort le is kapcsolják a vizsgálatok ideére, ami a becslések szerint három hónapot fog igénybe vanni. (AFP)

  • Az eddigi egyik legnagyobb, a Richter-skála szerint 6,0 erejű utórengést észleltek a szeizmológiai állomások Japán partjainál, Tokiótól 300 kilométerre északkeletre. A magyar idő szerint 10:49-kor történt rengés epicentruma a japán szigetektől keletre, 15,3 kilométeres mélységben volt. A legközelebbi város, Iwaki 130, a fukusimai atomerőmű 177 kilométerre van az utórengés forrásától.

    neic
  • A meteorológusok előrejelzései szerint a fukusimai erőmű környékén a szél a tenger felé fog a közeljővőben fújni, így a légkörbe kerülő radioaktív szennyeződés nem (vagy csak kis mértékben) érint majd lakott területet. (BBC)

  • Minden idők legsúlyosabb anyagi kárt okozó természeti katasztrófája a japán földrengés és cunami a Credit Suisse becslése szerint. Ez a cím eddig a Katrina hurrikán pusztításáé volt 77 milliárd fontnak megfelelő számlával, a japán károk azonban már most elérik a 14 trillió jent, ami 106 milliárd angol fontot jelent - írja a Daily Telegraph.

  • Az ABC News értesülései szerint gondok lehetnek a fukusimai erőmű ötös és hatos reaktorával is, ahol ugyan a hűtőrendszer nem sérült meg, a hőmérséklet mégis emelkedik. A probléma a használt fűtőelemek tárolásánál léphet fel.

    Was3787830
  • "Lassan leszáll az este Tokióban. Lássuk, mi lesz a város fényeivel." - írja a Twitteren a BBC helyszíni tudósítója, Shelagh Fogarty. A japán miniszterelnök korábban arra kérte a lakosságot, takarékoskodjanak az árammal.

  • Pánik a tokiói tőzsdén

    A gazdasági válság 2008-as kirobbanása óta a legnagyobb napi csökkenéssel zárt kedden a tokiói tőzsde: pánikszerű eladásba kezdtek a befektetők, elsősorban az energetikai cégek, illetve az energiatermeléshez kapcsolódó vállalatok papírjaitól igyekeztek szabadulni. Bővebben...

    Hkg4691339
  • A pénteki rengés óta közel 200 kisebb-nagyobb utórengést észleltek a japán meteorológiai intézet mérőállomásai (Japánban az időjárás előrejelzésén kívül a földrengésekkel, szökőárriadókkal és vulkánkitörésekkel is ez a szervezet foglalkozik). Az utórengések epicentrumai egy 500 kilométeres sávban voltak Iwate és Ibaraki prefektúrák partvidékén. Az intézet szakértői szerint 40 százalék az esélye egy nagy erejű, potenciálisan újabb cunamival is járó utórengésnek a következő három napban. (NHK World)

  • A korábbi meredek emelkedés után elkezdett csökkenni a sugárzás mártéke a fukusimai erőműben, mondta el a japán kormány szóvivője az AFP hírügynökségnek. Az NHK World japán hírtévében a szóvivő azt mondta, a sugárzás jelenleg az egészségügyi határérték négyszerese.

  • A vírusok és adathalászok is felkapták a japán földrengés és cunami témáját, figyelmeztet a Sophos biztonságtechnikai cég. Az első ilyen kártevő sokkoló videót ígér, amiben a szökőár egy bálnát sodor neki egy épületnek - aztán persze klikkelés után nem lesz se bálna, se cunami, csak a felhasználó személyes adatait kéri el regisztrációra hivatkozva a vírus, miközben az üzenőfalára kiposztolja magát, az összes ismerősünket potenciális áldozattá téve.

  • A fukusimai reaktor száz kilométeres körzetében arra kérte a lakosságot a japán kormány, hogy ha elered az eső, ne tartózkodjanak a szabadban. A légkörbe került radioaktív szennyeződés így tud a legkönnyebben visszakerülni a felszínre és érintkezésbe klerülni az élővilággal. (BBC)

  • Bryan Adams kanadai énekes Twitteren intézett felhívást a világ rocksztárjaihoz, hogy szervezzenek segélykoncertet a japán földrengés, cunami és atomkatasztrófa károsultjainak megsegítésére.

  • "A tűz hatására a radioaktív szennyeződés egyenesen az atmoszférába jut" - idézi az AFP hírügynökség a nemzetközi atomenergia-ügynökség egyik illetékesét a kigyulladt, majd eloltott négyes reaktor körüli helyzetről.

  • Csodával határos módon élte túl a cunamit egy négy hónapos kislány Ishinomaki településen, akit három napja sodort el a szökőár. A kislányt a japán hadsereg katonái találták meg, akik az elpusztult falu romjait házról házra kutatják át túlélőket keresve. (Daily Mail)

  • A Reuters jelentése szerint a tokiói vasútállomásokon óriási sorok kígyóznak, ahogy az emberek próbálják elhagyni a várost. Több tokiói szupermarketben teljesen kifogyott a tartós élelmiszer, az ásványvíz, és az olyan termékek, mint az elemlámpák vagy a hálózsákok. Naoto Kan miniszterelnök nevében az összes japán mobiltelefonra érkezett egy üzenek, amelyben a kormány nyugalomra int, és arra kér mindenkit, hogy fogják vissza az áramfogyasztást. (Reuters, BBC)

  • A szokásosnál magasabb sugárzási szintet mértek kedden helyi idő szerint kora délután a japán fővárosban, de az eltérés mértéke rendkívül alacsony - közölte a tokiói önkormányzat. A jelenlegi sugárzás nem káros az emberi egészségre - hangsúlyozta a hivatal. (MTI)

  • Bár biztosat még senki nem tud, a Kyodo japán hírügynökség az erőművet üzemeltető TEPCO-ra hivatkozva azt jelentette, elképzelhető, hogy a legutóbbi robbanásban megsérült a kettes reaktor tartálya. A sugárzás szintje a reaktor környékén emelkedik, ami arra utal, hogy radioaktív hűtőfolyadék szivárog a megsérült reaktorból. (Kyodo)

  • Az AP hírügynökség jelentése szerint a földrengés és a cunami áldozatainak hivatalos száma 2414-re emelkedett, nagy részük (1254) Mijagi prefektúrából való. Az eltűntek listáján 3118-an vannak. Az áldozatok valós száma ennél sokkal több, tízezres nagyságrendű lehet. (Associated Press)

  • Kigyulladt a fukusimai atomerőmű négyes reaktora. A japán kormány hivatalos közleménye szerint a tűz nem fenyegeti a nukleáris fűtőanyagot, de kritikus fontosságú az eloltása, mert a tűz okozta károk, és az emelkedő hőmérséklet növelheti a szabadba kerülő radioaktív szennyezés mértékét. (Guardian)

    A hidrogénrobbanás okozta tüzet néhány óra alatt sikerült eloltani.

  • Az atompánik háttérbe szorította a földrengést

    Bár tízezrek után kutatnak és már a hivatalos adatok szerint is csaknem 2000 halottja van a földrengésnek és a cunaminak, a fukusimai atomerőműben történt robbanások minden mást elhomályosítottak. Pedig a katasztrófa sújtotta területen élelmiszer- és gyógyszerhiány van, de a túlélők rendezett sorokban várakoznak, hétfőn pedig öltönyben-nyakkendőben indultak munkába.

  • Az eddigi jelentéseknek ellentmondva a japán nukleáris biztonsági ügynökség tájékoztatása szerint mégiscsak az 1-es és a 3-as reaktor robbanásához hasonlóan hidrogéngáz robbant be a 2-es reaktorban is. A félhivatalos Jiji hírügynökség a japán kereskedelmi miniszterre hivatkozva azt közölte, hogy a sugárzás mértéke a robbanás után is alacsony maradt - ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a reaktortartály nem sérült, de azt biztosan, hogy a konténment épületből már nem jutott ki jelentősebb mennyiségű szennyezés. (Guardian)

  • A reaktorház vízaknája - hogy pontosan miről beszélünk, azt legjobban Aszódi Attila közleményének 3., sematikus ábráján látható (.pdf) - károsodhatott a Tepco beszámolója szerint - ez nem feltétlenül jelenti a reaktortartály károsodását, amiről korábban szó volt. Ugyanakkor a robbanás miatt megint szárazon maradt a fűtőanyag, ami túlhevülést és zónaolvadást okozhat, és ha a reaktortartály mégis megrepedt, radioaktív gázok szabadulhatnak fel. Az NHK hírtelevízó jelentése szerint a térségben déli szelek fújnak, azaz ismét megfordult a széljárás, nem Tokió irányába szállna a szennyeződés. (Guardian)

  • Az atomerőmű üzemeltetője, a Tepco szerint ötven munkatársuk a robbanás után is a reaktorblokkban maradt és a károk elhárításán dolgozik. (BBC)

  • A Fukusima Dai Icsi mindhárom működő reaktora felrobbant az elmúlt három napban. Az 1-es és a 3-as reaktorban hidrogéntermelődés miatt történt robbanás a reaktorcsarnokban, ami a kiégett fűtőanyagot érinthette. A legfrissebb jelentések szerint a 2-es reaktorblokkban már típusú robbanás történhetett, itt a reaktortartályt körülvevő beton védőépületen belül - a reaktorcsarnok ezen kívül található - történt a robbanás, amiben maga a reaktortartály is sérülhetett. A reaktortartály repedése miatt radioaktív gázok szabadulhatnak ki a fűtőanyagból. Egyelőre nem tudni, hogy mennyire sérült a reaktortartályt körölvevő betonburkolat. A szakemberek pár órája még hidrogénrobbanástól tartottak, ezért a reaktorcsarnok falát megbontották, azonban még ezen kívül is van egy védvonal, a konténment épület.

  • A Kyodo hírügynökség legfrissebb jelentése szerint a robbanás után mért sugárzási szint meghaladja a megengedettet. Az nem derül ki a jelentésből, hogy mennyivel, és hogy a mérést az épületen belül vagy kívül végezték. (BBC)

  • Az NHK japán hírtelevízió jelentése szerint a 2-es reaktorban bekövetkezett robbanásban megrepedhetett a fűtőanyagot körülvevő, 13 centi vastag reaktortartály, írja a Guardian. A reaktortartály sérülése a lehető legrosszabb, ami történhet. A nagy nyomás és hőtermelés miatt radioaktív cézium- és jódizotópokat tartalmazó gázok szabadulhatnak ki a tartályból. Az eddigi hírek szerint ugyanakkor a reaktorblokk külső konténment épülete nem sérült, így elképzelhető, hogy a sugárzó anyag nem jut ki a természetbe. Ha pedig kijut, várhatóan behatárolható területen szóródik majd szét.