A Tesco szerint nincs náluk egér

2011.05.06. 08:59

Egerek lepték el a Tesco egyes magyarországi áruházait - írja a Magyar Nemzet. Az újság olyan, a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozik, melyek szerint a vállalatnál is tisztában vannak azzal, hogy a rágcsálók miatt bezárhatják az áruházat.

"Rengeteg egerünk van az állateledelsoron és a tejsoron. A ti feladatotok ezzel kapcsolatban a dolgozók figyelmének felhívása arra, hogy jelezzék felétek, ha bárhol egérürüléket, megrágott zacskót, netán egeret látnak" - írta a lap szerint egy e-mailben a Tesco minőségbiztosítási vezetője, aki hozzáteszi, napi szintű kontrollra van szükség a jelen helyzetben.

A rágcsálók által terjesztett betegségek közül a fertőző agyhártyagyulladás és a szalmonella a leggyakoribb, ami vírussal szennyezet élelmiszerrel vagy vízzel juthat az emberi szervezetbe.

A Tesco kommunikációs igazgatója, Iglódi-Csató Judit megkeresésünkre azt válaszolta: nincs egér a Tescóban, mivel a hipermarketekben folyamatos rágcsálóirtást és fertőtlenítő takarításokat végeznek.

Az áruházlánc közleményében úgy fogalmaz: bár áruházi dolgozóik néhány esetben észlelték rágcsálók megjelenését, vásárlói visszajelzéseket erről nem kaptak.

Mint írják, éjjel-nappal nyitva tartó hipermarketjeik élelmiszerekkel megrakott polcai vonzók a rágcsálók és kisebb testű állatok számára, de ezek ellen csapdák kihelyezésével és fertőtlenítő nagytakarításokkal védekeznek. Hogy a rovarok és rágcsálók ne kerüljenek az épületbe, például rovar elleni védőhálóval szerelik fel a szellőztetésre szolgáló nyílászárókat, továbbá elektromos rovarcsapdákat is üzemeltetnek, a hulladékot pedig fedett tárolókban tartják.

A dolgozók a Tesco valamennyi magyarországi áruházában rendszeres oktatásban részesülnek a higiéniai és élelmiszer-kezelési szabályokról, emellett minden nagyobb áruházban dolgozik egy minőségbiztosítási ellenőr is, aki figyel ezen előírások betartására, üzleteiket pedig az ÁNTSZ munkatársai is rendszeresen ellenőrzik.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársai a felröppent sajtóhírek és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter rendeletére hétfőn kezdik meg az összes Tesco áruház ellenőrzését.