2024. június 19. 15:00
Horvátország 2
Albánia 2
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00 ÉLŐ
Németország 1
Magyarország 0
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Rászállt a BRFK a rokkantkártyás csalókra

2011.05.09. 12:21
Közokirat-hamisítás miatt indít eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság azok ellen, akik lebuknak a parkolókártyás visszaélések elharapódzása miatt indított akcióban. A rendőrség szerint több lett mostanában a bombariadó is, a fenyegetőket igyekeznek bíróság elé állíttatni.

Egy hét alatt 67 ember ellen indított büntetőeljárást a rendőrség mozgáskorlátozottaknak kiadott parkolókártya jogosulatlan használata miatt, közölte hétfőn Fülöp Valter, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. A büntetőeljárások közokirat-hamisítás gyanújával indultak, ez a bűncselekmény akár három év szabadságvesztéssel is büntethető.

Hétfő reggel nyoc és tíz óra között is akcióztak a fővárosi rendőrök, a két óra alatt hat embert állítottak elő. "Ez a hat férfi, aki egyébként munkába igyekezett, most a vendégszeretetünket élvezi" – fogalmazott a bűnügyi helyettes. Fülöp Valter szerint a mozgáskorlátozott-kártyával visszaélők közül sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy bűncselekményt követnek el. A rendőrök azt is megfigyelték, hogy sok esetben jól szituált, diplomás emberek követik el a visszaélést. "Most üzenjük, ne tegyék" – mondta. Újságírói kérdésre Fülöp arról is beszélt: az a gyakoribb, hogy mozgáskorlátozott családtag részére jogosan kiállított parkolókártyát használnak jogszerűtlenül. Ennél ritkábban fordul elő, hogy eleve hamis, fénymásolt a kártya. A rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese szerint a rendőrségi akció folytatódik, amíg nem sikerült visszaszorítani a visszaéléseket.

A sajtótájékoztatón elhangzott: nem csak a parkolókártyás visszaélések harapóztak el az utóbbi időben Budapesten, hanem a közveszéllyel fenyegetésnek számító bombariadók is. Idén 48 alkalommal érkezett fenyegetés bevásárlóközpontokban, iskolákban, bírósági épületekben elhelyezett bombákról.

Az Index kérdésére Fülöp közölte: az utóbbi években egyetlen példa sem volt arra, hogy valósnak bizonyult volna a bejelentés. A közveszéllyel fenyegetés büntetési tétele két év, és a rendőrség az elkövetők bíróság elé állítását szorgalmazza. Ez történt azzal a két férfival is, akik a rendőrség gyanúja szerint az Ikeába jelentettek be bombariadót zuglói és erzsébeti nyilvános telefonfülkékből. Fülöp szerint azért fenyegetőztek, mert korábban a biztonsági őrök lopás miatt kitessékelték őket az Ikeából, és ezért bosszút akartak állni.

Múlt pénteken is kapott egy hasonló telefont a rendőrség, említette meg a rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. A telefonáló Oszama bin Laden követének vallotta magát, és azt mondta, politikusokat fog felrobbantani, tudja, hol laknak. Őrizetbe vették ezt a telefonálót is, aki Fülöp szerint "krónikus fenyegető", korábban is volt már büntetve közveszéllyel fenyegetés miatt, de nem tanult az esetből.