Házi őrizetben marad Geréb

2011.06.23. 17:24

A Budai Központi Kerületi Bíróság három hónappal meghosszabbította Geréb Ágnes házi őrizetét. A Fővárosi Bíróság csütörtökön közölte: a bűnismétlés veszélye miatt adtak helyt az ügyészségi indítványnak. A bíróság hétfői - nem jogerős - végzése szerint "megalapozottan feltehető, hogy a jelenleg is büntetőeljárás és foglalkozástól eltiltás hatálya alatt álló gyanúsított a szabadlábon hagyása esetén újabb hasonló jellegű, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el". A bíróság szerint enyhébb kényszerintézkedéssel nem lehetne kiküszöbölni a bűnismétlés veszélyét.

Gerébet 2010. október 8-án helyezték előzetes letartóztatásba foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság később egy 2009-es és egy 2010-es eset miatt is meggyanúsította őt. Gerébet tavaly december végén engedték ki az előzetes letartóztatásból, akkor került át házi őrizetbe. Szabadon bocsátásáért többször is tüntettek az otthon szülést támogató civil szervezetek.

Gerébet azóta, március végén két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte első fokon a Fővárosi Bíróság egy másik, még korábban indult büntetőeljárásban. Az ítélet öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától is. Geréb Ágnest egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek a Fővárosi Bíróság. Geréb és vádlott-társai még az ítélet kihirdetése előtt kegyelmi kérvénnyel fordultak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz, ám ő az ítélet kihirdetéséig nem reagált arra. A Fővárosi Bíróság ezen a héten, hétfőn közölte, hogy Schmitt elutasította a kérvényt.