Bűnösnek mondták ki Jackson orvosát

2011.11.07. 22:35 Módosítva: 2011.11.07. 23:13

A hét férfiből és öt nőből álló esküdtszék a hat hétig folyó tárgyalás végén, kétnapos tanácskozás után döntött arról, hogy bűnös Michael Jackson magánorvosa, Conrad Murray.

Jackson 2009. június 25-én halt meg, a későbbi vizsgálatok szerint a rendkívül erős, propofol nevű altató túladagolása miatt.

000 Was4393569

A tárgyalás során David Walgren ügyész azt mondta, Michael Jackson dr. Conrad Murrayra bízta az életét, de nem volt jó kezekben. Az énekes a különböző nyugtatók mellett kapta a végzetesnek bizonyult, az agyi vérkeringésre harminc másodperc alatt ható gyorsaltatót, ami vérnyomás-csökkentést és szívfrekvencia-változásokat idéz elő.

A Murrayt védő ügyvédcsapat vezetője, Ed Chernoff ezzel szemben azt állította, hogy Jackson, aki függővé vált az altatószerektől és a fájdalomcsillapítóktól, a halála előtti napokban a kétségbeesés jeleit mutatta, és maga adagolta túl magának a propofolt, valószínűleg szájon át bevéve a gyógyszert, az orvos nem is volt ott, amikor túladagolta magát. Az énekes boncolását végző főorvos, Dr. Christopher Rogers a tárgyaláson korábban cáfolta a védelem állításait, szerinte Jackson nem adhatta be saját magának a halálos adag nyugtatót, mert nem lehetett erre alkalmas állapotban.

000 Was4393576

Az esküdtek végül nem fogadták el a védelem érvelését, és bűnösnek mondták ki az 58 éves kardiológust gondatlanságból elkövetett, nem szándékos emberölésben. Ezért akár négy évre is ítélhetik, és elveszítheti praxisát is.

2009. június 25-én Michael Jacksont eszméletlen állapotban a találták Los Angeles-i kastélyában. Conrad Murray elmondása szerint ő megpróbálta újraéleszteni, de sikertelenül. A Los Angeles-i segélyhívó telefonszámra 12:12 perckor érkezett hívás, három perccel ezután már megérkezett a rohammentő az énekeshez.

A jelentés szerint Jackson ekkor már nem lélegzett. Ezután a Ronald Reagan UCLA Medical Centerbe szállították, útközben folytatták az újraélesztési próbálkozásokat. Halálát hivatalosan délután kettő óra huszonhat perckor jelentették be.

A tárgyaláson korábban meghallgatott bírósági szakértő szerint Murray 17 esetben is hibázott Jackson halálakor. Dr. Steven Schafer szerint Murray valójában nem az orvosa, hanem az alkalmazottja volt Jacksonnak, aki végrehajtotta a sztár utasításait. Murraynek egyebek között nem lett volna szabad beadnia a propofolt más gyógyszerek mellett, nem lett volna szabad kimennie a szobából és felügyelet nélkül hagynia páciensét. Abban is hibázott, hogy nem vezetett naplót Jackson kezeléséről.