Még mindig a lányverő igazgató vezeti a kaposvári iskolát

2011.11.15. 14:49 Módosítva: 2011.11.15. 14:55

A kaposvári Berzsenyi iskola igazgatójának pozícióját nem rendítette meg a város ügyészségének hétfői vádelemlése, melyről a sonline.hu számolt be. Az igazgató még május 16-án pofozta véresre az intézmény egyik diáklányát, miután a folyosó padlóján észrevett egy korábban a falhoz vágott almadarabot.

Az iskola vezetőjét kedden nem sikerült elérnünk, mert értekezleten volt. Azonban a Berzsenyi iskola több munkatársa is elmondta: az igazgatói székben még mindig a vádlott ül.

Szintén értékezleten ült a város oktatási intézményei közt központi szerepet betöltő Kodály Zoltán Általános Iskola főigazgatőja, Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna. Az igazgatónő még nyár végén azt nyilatkozta a megyei lapnak, hogy megteszi a szükséges lépéseket, amint megtörténik a vádemelés és arról hivatalos értesítést is kap a rendőrségtől.

Szabó Zoltánné az MTI-nek azt mondta: fegyelmi eljárást indítottak, de felfüggesztették azt a jogerős bírósági ítélet megszületéséig az igazgató ügyében. A főigazgató közölte azt is, hogy az ügyben indított per jogerős ítéletének megfelelően kívánnak majd eljárni a tagiskolájuk igazgatójával szemben. Hozzátette, hogy két éve gyakorolja a munkáltatói jogokat a megvádolt igazgató felett, akivel szemben ez idő alatt hasonló probléma nem vetődött fel.

A májusi konfliktusban az igazgató elsőként azt kérdezte a folyosón tartózkodóktól, hogy ki dobta az almát a falhoz. Ezt senki nem vállalta magára, amitől az igazgató rettentően indulatos lett, emiatt egyre mérgesebben vonta kérdőre a sértett lányt és osztálytársait tudtukra adva, hogy nem hisz nekik.

Ezután azt mondta, hogy kijelöl pár tanulót, akiknek el kell takarítaniuk a gyümölcsöt a földről. A sértett ekkor felvette az almadarabot, a szemeteshez indult vele. Közben azt mondta az igazgatónak: "maga is itt volt és maga sem látta".

Ettől az igazgató még jobban felkapta a vizet. A lányt a hajánál fogva rántotta vissza, és tenyérrel háromszor arcon ütötte, miközben felszólította, hogy ismételje meg, amit korábban mondott.

A lány az igazgató kérésének eleget is tett, aki ezek után még vagy négyszer megütötte a gyereket. Időközben a lány orra is el kezdett vérezni, de az intézményvezető nem hagyta abba ütlegelését. Végül azt mondta neki, hogy megérdemelte, amit kapott, így legalább nem fog visszabeszélni legközelebb. A lány egyébként nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádemelést garázdaság és más bűncselekmények gyanúja miatt tette meg a hatóság. Az ügyben fegyelmi eljárás is indult szeptemberben.