Egy év börtönre ítélték Repülős Gizit

2011.11.30. 12:18
A 85 éves asszonyt most egy kisteleki lopás miatt ítélték el. A többszörös visszaeső tolvaj a bíróság előtt beszélt a kleptomániájáról, a kisteleki bűncselekmény elkövetését azonban tagadta. Állítása szerint épp Gizella-nap volt aznap, ő akkor nem lopott, hanem a családjával ünnepelt. A bíróság szerint ezt nem tudta bizonyítani.

A 2008-as kisteleki lopás miatt egy év börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság szerdán Kosztár Sándorné Bodnár Gizellát, aki Repülős Gizi néven vált ismertté. A bíróság kétrendbeli lopás vétségében többszörös visszaesőként mondta ki bűnösnek a most 85 éves nőt.

Repülős Gizit a tanúk elegánsan öltöző, nyakában mindig gyöngyökből készült láncot viselő, koránál fiatalabbnak tűnő, magát választékosan kifejező asszonyként írtak le. Az ítélet szerint bebizonyosodott, hogy 2008. május 7-én a Csongrád megyei Kisteleken azt állította, eladó ingatlant keres, beosont az egyik házba, és magával vitte az üvegvitrinban talált ékszereket: három aranygyűrűt és egy arany karláncot. A hatóságok gyanúja azután terelődött rá, hogy a sértett és egyik szomszédja az eset után kilenc hónappal felismerte őt újságokban megjelent fényképeken.

Repülős Gizi Miskolcon született, és Kassán szerzett tanítói diplomát. Először 1953-ban került összeütközésbe a törvénnyel lopás miatt. Gúnynevét néhány évvel később kapta, mert állítólag gyakran közlekedett belföldi légi járatokkal. Ezt azonban egy korábbi vallomásában tagadta, azt mondta, soha nem ült repülőn.

A bíró által felolvasott bűnlajstrom szerint az elmúlt évtizedekben több mint kétszáz bűncselekményt követett el, és legalább tizenkilenc alkalommal ítélték el. Legutóbb 2007 novemberében szabadult. Az idős asszonyt az idén is több hasonló, az ország különböző pontjain elkövetett bűncselekménnyel gyanúsították meg.

Repülős Gizi ártatlannak vallotta magát. Védekezésképpen azt mondta, hogy egy betegség következtében, amelyen kiskorában esett át, kleptománia alakult ki nála. Ha nyitott ajtót lát, kénytelen bemenni rajta, és ha értékeket talál, azokat magához veszi. Elismerte, hogy életében lényegesen több lopást követett el, mint amennyiért elítélték, de szerinte gyakran előfordult, hogy családtagjai megkeresték a sértetteket, és visszaadták az eltulajdonított értékeket. A kisteleki bűncselekmény elkövetését azonban tagadta. Azt mondta, az eset éppen Gizella-napra esett, és ő a családja körében ünnepelt. A bíróság szerint azonban ezt nem tudta bizonyítani.

Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.
Kozesnyik Bálint ügyvéd a tárgyalás után azt mondta, a vádlott korára és arra tekintettel, hogy belátási képessége közepes mértékben korlátozott, indokolatlanul súlyosnak tartja a büntetést.