19 évre ítélték a pénzváltókra támadó rendőrt

2011.12.06. 18:15

Jogerősen 19 év fegyházbüntetésre ítélte kedden a Fővárosi Ítélőtábla azt a volt rendőrt, aki társaival együtt 2009-ben arab pénzváltókat támadott meg, és egyik áldozatuk meghalt. A tíz vádlott közül a volt rendőrön kívül hatan kaptak letöltendő, két és fél évtől tíz évig terjedő szabadságvesztést. Egy vádlottat bizonyítottság hiányában felmentett a táblabíróság, de az ő esetében az ítélet nem jogerős, mert az ügyész fellebbezett.

Az utolsó szó jogán ketten ártatlannak vallották magukat, a többiek sajnálatukat fejezték ki a történtek miatt. A volt rendőr, Esztergályos Gábor azt mondta: nagyon megbánta tettét, és amint lehetősége lesz rá, segíteni fog az áldozat családjának.

Esztergályos, aki 2009-ben Budapest X. kerületében szolgált rendőrként, a hivatásából adódóan tisztában volt azzal, hogy az arab pénzváltók rendszerint sok pénzt tartanak maguknál. Azt feltételezte, hogy a pénzváltók kerülik a hatóságokat, és nem jelentik a velük szemben elkövetett bűncselekményeket sem. A rendőr 2009 nyarán elhatározta, hogy rablásokat követ el pénzváltók ellen. Tervét el is mondta három vádlott-társának.

Első áldozatuk egy egyiptomi pénzváltó volt, akit otthonánál támadtak meg. A fején, a vállán és a térdén ütötték. Elvették az óráját, a napszemüvegét és pénztárcáját, összesen több mint 7 és félmillió forint értéket szereztek. A tettesek a pénzt elosztották, a kár nem térült meg.

A rendőr 2009 novemberében újabb bűncselekményt tervelt ki két másik vádlottal. Akkor is egy egyiptomi pénzváltót szemeltek ki. Feltérképezték a szokásait, kiderítették, hol lakik. Végül decemberben támadták meg, követték az áldozatot a lakása ajtajáig, ahol viperákkal estek neki, amikor lehajolt bekötni a cipőjét. A pénzváltó elővett egy tőrkést, és felvette a küzdelmet. A rendőr legalább tízszer a vipera csonkjával, illetve ököllel ütötte a fejét, mire a pénzváltó belé szúrta a kést. A rendőr ekkor elővette a fegyverét, és fejbe lőtte a pénzváltót, aki azonnal meghalt. A rendőr az áldozat kabátjából kivett mintegy 47 ezer amerikai dollárt.

A volt rendőr a tárgyaláson azt mondta: nem szeretné magát mentegetni, a bűncselekményt elkövette, de nem érzi magát gyilkosnak. "Tettem, amit abban a helyzetben akkor és ott muszáj voltam" – fogalmazott. A bíró ugyanakkor rámutatott: támadóként a fiatalember nem kerülhetett jogos védelmi helyzetbe.

A rendőrt fogolyszökés miatt is elítélték, mivel ügyészségi kihallgatásakor kiugrott az ablakon. Védője azzal érvelt, hogy a fiatalember öngyilkos akart lenni, súlyosan meg is sérült a történtek során. A rendőrség 2009 decemberében, a fiatalember elfogásakor közleményt adott ki arról, hogy a budapesti rendőri állományt mélyen megdöbbentette kollégájuk ügye, és egy emberként ítélték el tettéért. A rendőr szolgálati viszonyát akkor azonnali hatállyal megszüntették.

A bíró elmagyarázta: attól, hogy valaki rendőr, még nem ebbéli minőségében követte el a bűncselekményt. A fiatalember büntetlen előéletét, beismerését és megbánását enyhítő körülményként értékelte. Súlyosító körülményként vette figyelembe ugyanakkor a halmazatot, illetve azt, hogy ő volt a vezető, az irányító. A bíró megjegyezte: az időközben megváltozott jogszabályok alapján azonnali életfogytig tartó szabadságvesztést kellene kiszabnia ugyanezen bűncselekményekért, ha azokat fél évvel később követik el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport