Mínusz 15, tomboló szél, havazás

2012.02.06. 11:33

Fontosabb részletek
  • Az északnyugati megyék kivételével országszerte fennakadásokat okozott a havazás és a rendkívüli hideg.
  • Csongrád és Békés megye egyes részein 40-50 centi hó esett.
  • Sok koccanásos baleset történt, a rendőrök 249 embert vittek melegedőbe a hét végén.
  • A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának telefonszáma: +36 1 338 4186.
  • Európában már négyszáznál is több halálos áldozata van a fagynak.
  • Ha hótorlaszt, jégcsapot lát, extrém hidegre ébredt, írja meg nekünk, vagy töltse fel képét az Indára!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nyolc észak-afrikai határsértőt mentettek meg a fagyhaláltól Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; az algériai és a líbiai állampolgárokat a határrendészek találták meg összebújva a mínusz 15 fok alatti hidegben egy árokban - közölte a rendőrség hétfőn. A hét algériai és egy líbiai állampolgár minden bizonnyal megfagyott volna a mínusz 15 fok alatti hidegben, ha nem találják meg őket a határrendészek. (MTI)

  • Miközben az ország keleti felében és a fővárosban azt sem tudják, hová lapátolják el a havat, Szombathelyen hóágyúval gyártott havon "kénytelenek" szánkózni a gyerekek. Az úgynevezett emlékműdombon alakított ki a szombathelyi önkormányzat szánkópályát, amelyre telente - ha a hőmérséklet fagypont alá süllyed - hóágyú segítségével gyártanak havat. Így történt ez a napokban is, a hét végén pedig örömmel vették birtokba a műhavas lejtőt a csúszkálni vágyók. (MTI)

  • 423265 2855860473648 1173668352 32586766 551995512 n
    Fotó: Benyhe András
  • Budapesten mínusz 8 fok várható kedden, de az országos átlag sem csökken mínusz 11 fok alá. Északkeleten akár 0 fok is lehet. Szerdától megint hidegebb lesz, mint kedden, mondta Fehér Balázs, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. (MTI)

  • 14498417 c0fe80d3df76faec9e0e294beee36b49 l
    Fotó: DeCcArD
    Indás képek vasárnapról, később hétfői képekkel bővítjük a válogatást. A képeket ide töltsétek, feltöltés után pedig adjátok a Nagy Havazás gyűjteményhez!
  • Árokba csúszott egy autó az M2-es autóúton Dunakeszinél, nincs súlyos sérült, de a forgalom lelassult. (időkép)

  • Másodfokúra emelte Dunakiliti térségében a készültséget az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, miután a szlovák társszerv jelezte: felkészültek arra, hogy a jeget a régi Duna-mederbe eresztik. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Megugrott a gázfogyasztás

    Magyarország várható földgázfogyasztása ma 75 millió köbméter lesz, ami a legmagasabbak közé tartozik ebben a fűtési szezonban, közölte az FGSZ Földgázszállító.

  • Egy Baja környéki tó jege szakadt be kanca és csikója alatt, az idejében érkező tűzoltók segítettek kimenteni őket.
    Egy Baja környéki tó jege szakadt be kanca és csikója alatt, az idejében érkező tűzoltók segítettek kimenteni őket.
    Fotó: délmagyar.hu
  • Jelentős, 25-30 perces késésekkel közlekednek a vonatok műszaki problémák miatt a Budapest–Vác–Szob, a Budapest–Veresegyház–Vác, a Budapest–Székesfehérvár és a Budapest–Pusztaszabolcs vonalon. (MTI)

  • A hétvégén 198 embert mentettek meg a rendőrök a fagyhaláltól azzal, hogy segítséget nyújtottak nekik. Százhetven közúti baleset történt a hét végén, ebből egy volt halálos kimenetelű, hét súlyos, huszonnyolc pedig könnyű sérüléssel végződött. (MTI)

  • A Tisza-tavi jégtúra résztvevői gyalogolnak Poroszló térségében. A Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület szervezésében változatos terepen - a Tisza-tó felfagyott medrében jégen nádasokban és ártéri erdőkben - teljesíttették a résztvevők 14 km-es távot.
    A Tisza-tavi jégtúra résztvevői gyalogolnak Poroszló térségében. A Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület szervezésében változatos terepen - a Tisza-tó felfagyott medrében jégen nádasokban és ártéri erdőkben - teljesíttették a résztvevők 14 km-es távot.
    Fotó: Czeglédi Zsolt
  • A havazás határa már északabbra húzódott, jelenleg az egész déli országrészben havazik, jelenleg a Balaton–Szolnok–Gyula vonal a választó. A legtöbb hó délnyugaton várható, ott 10-15 cm, vagy akár ennél több is hullhat. (időkép)

  • Árokba csúszott egy román kamion a 47-es főúton Csorvás és Telekgerendás között hajnalban. A műszaki mentés megkezdődött, ennek idejére mindkét sávot lezárták. (MTI)

  • Hóátfúvás miatt még négy alsóbbrendű út járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ugyanakkor minden település megközelítethető. Továbbra sem lehet közlekedni a Gesztely–Újharangod, az Abaújkér–Aranyospuszta, a Pere–Abaújszántó és a Vilmány–Fony közötti úton. (MTI)

  • Hosszabb menetidővel közlekednek több vonalon a vonatok műszaki hibák és a hideg miatt; a váltók több helyen lefagytak, volt ahol a szerelvények áramszedője jegesedett el, közölte Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese. (MTI)

  • Az Időképre eddig beérkező információk alapján eddig Szentmártonkátán volt a leghidegebb, ott -23,9 fokot mértek.

  • Nagyjából a Nagykanizsa–Dombóvár–Kiskunfélegyháza vonaltól délre már elkezdődött az újabb havazás, a felhőzet megnövekedésével jelentősen megemelkedtek a hőmérsékletek. Jelenleg az agglomerációban és északon van a leghidegebb. (időkép)

  • Váratlan vendégként toppant be vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök az Aszódi úti hajléktalanszállóra. A kormányfő bejelentés nélkül érkezett, Volkswagen kisbuszát is maga vezette, testőrök nélkül, titokban tartott szemlét. (Blikk)

  • cikkünk a témában:

    Nincs fennakadás a tömegközlekedésben

    Folyamatos Budapest és agglomerációjának közösségi közlekedése, a BKV járatai hétfő reggel is rendben elindultak (az autóbuszok 99 %-a állt forgalomba), áll a BKV közleményében.

  • Életét vesztette egy 20 év körüli nő Budapesten, a VII. kerületi Dohány utcában. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a nő szén-monoxid-mérgezésben vesztette életét. A baleset körülményeit vizsgálják. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    A hó után jégbe borulhat Nagy-Britannia

    A hétvégi havazás után hétfőre jégbe borulhat Nagy-Britannia, írja a BBC a meteorológiai szolgálat veszélyjelzésére hivatkozva. A szombati havazás után vasárnap éjszaka esőzés kezdődött az ország déli részén, a csapadék a fagypont alatti hőmérsékleten komoly jegesedést okozhat. A havazás nagy fennakadásokat okozott a légi- és a közúti közlekedésben is.

  • Montenegró északi és déli része között vasárnap este még mindig nem lehetett közúton közlekedni, és az ország északi részén szinte minden település megközelíthetetlen. Az országban viharos erejű széllel újabb hideghullám érkezésére és kiadós havazásra számítanak. Macedóniában is újra havazik, ez azonnal fennakadásokat okozott a közlekedésben. (MTI)

  • Alábbhagyott a tomboló szél, vasárnap már újra közlekednek a kamionok és az autóbuszok Zágrábtól Rijeka és Split felé. Dalmáciában is javult a helyzet, Splitben felerészben helyreállt a buszközlekedés, de Vrgorac és Imotsk térségében körülbelül 120 település még mindig el van vágva a külvilágtól. A dubrovniki-neretvai megyében, a Peljesac-félsziget egy részén még mindig szünetel az áramellátás. (MTI)

  • "Hagyományos módon nem lehet kezelni a helyzetet, amelyet a nagy hideg és a havazás okozott" - közölte a szerb kormány, amely emiatt az ország egész területén rendkívüli helyzetet hirdetett ki. A közlemény szerint hetvenezren rekedtek a hó fogságában, és már kilenc halottja van a rendkívüli hidegnek. A jövő hétre iskolaszünetet rendeltek el, ez 900 ezer diákot és 120 ezer tanárt érint. (MTI)

  • Ablaktalan romházból mentettek ki négy hajléktalant vasárnap este a rendőrök a Fejér megyei Sárszentmihály-Líviapusztán. Az épületben meghúzódókra az abai körzeti megbízott bukkant rá, amikor keresni kezde a faluban élő egyik otthontalatn. (MTI)

  • Hófúvás miatt járhatatlan a Gesztely-Újharangod, az Abaújkér-Aranyospuszta, a Pere-Abaújszántó, illetve a Vilmáns és Fony közti út, de elzárt település nincs Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A megyében gyenge, közepes északi-északkeleti szél fúj, a hőmérséklet -9 és -13 fok közötti. Helyenként havazik, 3-10 centi friss hó hullott. (MTI)

  • Az Accuweather.com rendszeresen frissülő adatai szerint Budapesten jelenleg -20 fokot mérnek. Az Időkép hőtérképe szerint ennél csak a Somogy megyei Nakon van hidegebb, -20,8 fok.

  • A hétvégén több mint ötszáz esetben kellett beavatkoznia a katasztrófavédelemnek. Negyvennégy embert kellett kitelepíteni az otthonából, száznegyven elakadt járműből kétszázhetven utast szabadítottak ki. Összesen százhatvan sérültet kellett ellátni a hideg miatt, voltak köztük fagysérültek és szén-monoxid-mérgezésben szenvedők is. Péntek óta tízen vesztették életüket kihűlés, mérgezés vagy baleset miatt.  A hétvégén öt településen volt áramkimaradás, négy helyen nem volt ivóvíz, de a szakemberek a hibákat azóta kijavították, a szolgáltatás már mindenütt zavartalan. A havazás miatt elzárt település nincs az országban. (MTI)

  • Elfagyott a vízvezeték egy oroszlányi tömbházban, amit a hideg miatt amúgy is evakuáltak. A házban még három család tartózkodik, az újabb probléma az ő életüket érinti. A házat azért kellett kiüríteni, mert már korábban betörtek a nyílászárók. A lakóknak most palackos vizet osztanak. A lakók tűzifát is kértek, ezt azonban az önkormányzat nem tud adni nekik, csak felvilágosítást a melegedőhelyekről. (MTI)