Ez a poszt a következő Percről percre része:

Mínusz 15, tomboló szél, havazás

Fontosabb részletek
  • Az északnyugati megyék kivételével országszerte fennakadásokat okozott a havazás és a rendkívüli hideg.
  • Csongrád és Békés megye egyes részein 40-50 centi hó esett.
  • Sok koccanásos baleset történt, a rendőrök 249 embert vittek melegedőbe a hét végén.
  • A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának telefonszáma: +36 1 338 4186.
  • Európában már négyszáznál is több halálos áldozata van a fagynak.
  • Ha hótorlaszt, jégcsapot lát, extrém hidegre ébredt, írja meg nekünk, vagy töltse fel képét az Indára!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Már csak Letenyénél tudnak a kamionok és a nehézgépjárművek belépni Horvátországba, de a személygépkocsi-forgalom zavartalan, közölte a szombat délután hozott horvát hatósági rendelkezést az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Magyarország déli, horvát határszakaszánál Letenye kivételével minden átkelőt lezártak a kamionok elől a horvátok, az ottani utakon kialakult hóhelyzet miatt. (MTI)

  • A legfrissebb országosan összesített adatok szerint eddig mintegy száz esethez riasztották a havazással és a hideggel összefüggésben a katasztrófavédőket, közölte Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A legtöbbször a hóban elakadt autóbuszok kiszabadításában kellett segédkezniük, de sok autó járt hasonlóan, vagy csúszott árokba az utakon, ezért több útszakaszon már kötelező a hólánc használata. Közúti balesetek műszaki mentése során tizenegy sérültet szabadítottak ki járművekből, és adtak át mentősöknek, három helyszínen pedig már nem tudtak embereken segíteni. Egy ember közúti balesetben, egy tűzesetben halt meg, egy harmadik pedig kútba esett, és életét már nem tudták megmenteni. (MTI)

  • A hófúvás miatt egy út járhatatlanná vált Borsod-Abaúj-Zemplénben, egy másik útszakaszon pedig személygépkocsival már csak nehezen lehet közlekedni - tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatósága szombaton délután az MTI-t.

    A Pere és Abaújszántó közötti 3704-es számú út járhatatlanná vált, emellett Vilmány és Fony között is csak nehezen lehet közlekedni. Két útszakasz - a Hernádnémeti-Tiszalúc, valamint a Megyaszó-Legyesbénye csak félpályán járható.

  • Az afgán fővárosban, Kabulban le kellett zárni a legnagyobb repülőteret a sűrű hóesés miatt. A közlekedési minisztérium szóvivője közölte, hogy az odavezető utakat nagy erőkkel tisztítják, és szombat délutánra ismét megnyithatják a légikikötőt. Kabul sok útvonala járhatatlan a havazás miatt, és le kellett zárni a Hindukus-hegységen átvezető Szalang-hágót is, amely az ország északi részét köti össze az afgán fővárossal. (MTI)

  • A lakitelki Eötvös Iskolában a gázfogyasztás csökkentése érdekében délután 2 órakor lekapcsolnak mindent konvektort alapjáratra, és majd csak február 12-én, vasárnap kapcsolják vissza. Ezt az 5 napot nem kell szombatonként ledolgozni, még belefér a tanévi keretbe. A ygerekek a Művelődési Ház melletti területen a tartós hideg végéig minden nap korcsolyázhatnak, de a fagyszünetben a lakiteleki községi könyvtár is nyitva áll azon gyermekek számára, akiket szüleik napközben nem tudnak elhelyezni.

  • Lezárta a rendőrség az M0-ás autóút Dunakeszi-Káposztásmegyer felé vezető lehajtóját , ahol árokba csúszott kamion akadályozza a forgalmat. A balesetben senki sem sérült meg. Kerülni a 2-es út felé, a Megyeri hídi lehajtó felé lehet - közölte Beluzsárné Belicza Andrea a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

  • Éjszaka még sokfelé várható kiadós havazás, ami vasárnap fokozatosan mindenütt megszűnik. Legtovább északkeleten számíthatunk hóra. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és keleten időnként megerősödik, emiatt több helyen kell hófúvásra számítani.

    Fotó: idokep.hu /

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -9 és -15 Celsius-fok között lesz, a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -6 és -11 Celsius-fok között valószínű.

  • Nem zárták le az M7-es Budapest felé haladó oldalát a 180-as kilométernél hókotróval összeütközött orosz kamion miatt, a forgalom a leálósávban halad, közölte a Fonyódi Autópálya Mérnökség. A rendőrök helyszínelése és a tűzoltók műszaki munkálatai még tartanak.

  • Egész Boszniát megbénította a két már napja folyamatosan szakadó hó. Délen meghalt egy beteg, akihez a mentők a behavazott utak miatt nem tudtak időben eljutni. Szarajevót egyméteres hó borítja, szombat reggel leállt a tömegközlekedés is.A főváros körüli hegyekben a hótakaró vastagsága a két métert is eléri.

  • Olvasói beszámoló a -27 fokos tiroli télről: "Tirolban Söldenben dolgozom, a szobám 2 méterre van a sípályától. A pályákon kb 2 méteres hó van az utak mellett 2és fél méter magas hófalak vannak. Az elmúlt héten majdnem minden nap esett 10 20 cm hó de mégsem állt meg az élet úgy mint jelen pillanatban kis hazánkban. Az utak az aszfaltig le vannak takarítva és csak sónedvesek. Ma -27 fokra ébredtem, ez már igazán hidegnek számít még itt is. Itt is fúj a szél 2000 méter magason 60-70 km/h van. De nem áll meg az élet, miden megy a rendes kerékvágásban. Szerintem még van mit tanulnunk tőlük."

  • Lengyelországban 45-re emelkedett a fagyhalálok száma a rendkívüli hideghullám mintegy két héttel ezelőtti kezdete óta: az elmúlt 24 órában újabb nyolc áldozatot regisztráltak - közölte a rendőrség szombaton. A leghidegebb hőmérsékletet - mínusz 27 fokot - az ország északi részén regisztrálták. Tavaly november eleje óta összesen 88-an haltak meg Lengyelországban kihűlés következtében. (MTI)

  • "Az M7-es 180-as kilomerénél Budapest felé egy orosz kamion egy hókotróval ütközött 14:05-kor" - írta Péter, aki fotót is csatolt a leveléhez. Az Állami Autópálya Kezelőtúl úgy tudjuk, jelenleg még tart a helyszínelés, a forgalom a leállósávban halad.

    Fotó: Koleszár Péter /
    Fotó: Koleszár Péter /
  • Hóátfúvás miatt 60 kilométer/órás sebességkorlátozást vezettek be szombaton az M7-es autópályán, a Völgyhídon. A pálya Budapest felé vezető oldalán pedig a zalai megyehatártól a Völgyhídig tartó szakaszon, a 120-180 kilométerszelvény között óránként 80 kilométeres korlátozás lépett életbe - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel.

  • Olaszországban esett a hó Calabria és Basilicata régiókban, hetven centiméter hullott az Appenninekhez tartozó Irpinia-hegységben is. A dél-olaszországi Apulia régióból és Nápolyból is havazást jelentettek. Bolognát szombat reggelre vastag hótakaró fedte be, Triesztben a szél sebessége elérte az óránkénti 130 kilométert. Svájcban Schwyz kantonban, Glattalpban mínusz 34 fokos rekord hideget mértek.

  • Urbán Szabi nevű olvasónk küldte az alábbi képet:

    CapturedImage
  • egykori viszkis

    "Szabadulásom óta látom, hogy milyen sokan szenvednek a nagy hidegben. Talán még nem vagyok méltó rá, hogy bármit is kérjek, de ha csak pár forintot is tudnának nélkülözni mások megsegítésére, kérem támogassák az Önökhöz legközelebbi segélyszervezetet, amely szükséget szenvedő gyermekeket, otthontalanokat, nyugdíjasokat vagy állatokat támogat" - írja közleményében Ambrus Attila, akinek most szüksége van néhány napra, hogy megismerje a megváltozott világot, és felkészüljön a nyilvános szereplésre.

  • Szombat hajnalban meghalt egy 84 asszony Székesfehérváron. A nőt hajnali öt órakor az újságkihordó találta meg a saját háza előtt. Mentőt hívtak hozzá, beszállították a Szent György kórházba, ahol azonban nem sokkal később életét vesztette - írja a Fejér Megyei Hírlap.

  • cikkünk a témában:

    A Gazprom nem bírja a megnőtt európai keresletet

    Elismerte a Gazprom orosz energetikai mamutcég, hogy néhány napig a szerződéses mennyiségnél 10 százalékkal kevesebb földgázt továbbított Európába, de állításuk szerint mostanra helyreállították a szállítások normális szintjét.

  • A település jegyzője jelezte pénteken a pásztói rendőrkapitányságon, hogy a 62 éves férfi, aki rendszeresen jár ebédért az idősek otthonába, aznap nem jelent meg. A rendőrök félig kihűlt állapotban találták meg lakásán a férfit, akit a kiérkező háziorvos javaslatára kórházba szállítottak.

  • Holtan találtak szombat délelőtt egy 56 éves férfira családi házának udvarán a Hajdú-Bihar megyei Bocskaikertben. Ugyancsak szombat reggel találtak egy 57 éves férfit az utcán fekve a Hajdú-Bihar megyei Mikepércsen, az ő életét a kiérkező mentőknek sikerült megmenteniük, fagyási sérülésekkel szállították kórházba.

  • Egy kamion és három személygépkocsi csúszott össze szombat délben az M5-ös autópályán, a Szeged felé vezető oldalon, a 106 és a 107 kilométerszelvények között, ezért az autópálya érintett szakaszát lezárták. A 91-es kilométernél a régi ötös főútra terelik a forgalmat. Személyi sérülés nem történt.

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szombat délelőtt kezdődött a havazás, egyelőre mintegy két centiméteres a hó, de a szél már több területen erősen fúj. A helyi meteorológiai szolgálat vasárnap estig 15 és 30 centiméter közötti hótakaróra számít.

    Autók az úton a hófúvásban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encs közelében.
    Autók az úton a hófúvásban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encs közelében.
    Fotó: Vajda János
  • Elfagyott a vezetékes ivóvíz több háznál, az épületek felé levezető csatlakozásánál a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encs Fügöd nevű városrészében. Az eset főleg idős embereket érint.

    Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: szombat reggel óta a területi önkormányzati képviselő a fiával, illetve a helyi körzeti megbízottal szolgálati autóval húsz literes kannákban hordja a vizet az érintetteknek.

  • Délelőtt egy olvasónk 10 centis hóra panaszkodott az M6-oson, azóta az Állami Autópáya Kezelő Zrt. diszpécserszolgálata közlése szerint akadálymentesen lehet közlekedni az M6-oson Dunaújváros térségében is. Baranya megyében egyébként már kihelyezték a kötelező hólánchasználatra vonatkozó táblákat.

    m6
    Fotó: exi /
  • Meghalt egy 63 éves záhonyi férfi a 4-es számú főút Kisvárda és Záhony közötti szakaszán, ahol a hótól csúszós úttestről az árokba sodródott személygépkocsijával szombaton - közölte a rendőrség.

    A helyszíni vizsgálat nem akadályozza a főút forgalmát, de elképzelhető, hogy később egy rövidebb időre útzárat rendelnek el az érintett észak-szabolcsi szakaszon.

  • Ez volt az idei tél leghidegebb éjszakája Németországban: mínusz 27,3 fokot mért az ország déli részén fekvő Oberstdorfban, Garmischban pedig mínusz 21,9 fokra csökkent a hőmérséklet.

  • A Pénzcentrum.hu információi szerint több magyar hipermarketben hatalmas tömeg alakult ki péntek délután - még az ilyenkor szokásos hónap eleji, hétvégi nagybevásárláshoz képest is sokkal többen voltak.

    Az emberek leginkább a hideg idő és a havazás miatt tartalékolnak, például kenyeret, tejet, cukrot, tojást és konzerveket vásároltak. Egyes üzletekben már most hiány van zöldségekből.

  • Két társasház fűtésének azonnali javításában és újraindításában segédkeztek éjjel a fővárosi katasztrófavédelem emberei, így a XII. és a VIII. kerületi társasházból nem kellett kiköltöztetni  a hideg idő miatt a lakókat - tájékoztatta Kisdi Máté, a budapesti szervezet szóvivője szombaton az MTI-t. Az egyik emeleti, üresen álló lakásának radiátora ment tökre, ettől részben leállt a fűtés, ráadásul a kiömlő víz eláztatta az alsó lakásokat.

  • A Tiszakürt és Tiszainoka közötti szakaszon, valamint Nagykörű és Hunyadfalva környékén a buszok átlagosan 8-10 percet késnek. A csúszós utak miatt már ötször kellett beavotkozni a tűzoltóknak - közölte a megyei védelmi bizottság szombaton az MTI-vel.

    A gázszolgáltatók megküldték a megyei katasztrófavédelem igazgatósághoz a kikapcsolt mérőhelyeket: Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4500 mérőhelyen nincs gázszolgáltatás. Ezeket a helyeket a megyei védelmi bizottság települési bontásban megküldi a helyi védelmi bizottságoknak, így azok szükség esetén azonnal intézkedni tudjanak.

  • A pécsi fő- és mellékutak reggel óta havasak, nehezen járhatóak.
    A pécsi fő- és mellékutak reggel óta havasak, nehezen járhatóak.
    Fotó: Pál Sámuel /
    Fotó: Pál Sámuel /