2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Mínusz 15, tomboló szél, havazás

Fontosabb részletek
  • Az északnyugati megyék kivételével országszerte fennakadásokat okozott a havazás és a rendkívüli hideg.
  • Csongrád és Békés megye egyes részein 40-50 centi hó esett.
  • Sok koccanásos baleset történt, a rendőrök 249 embert vittek melegedőbe a hét végén.
  • A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának telefonszáma: +36 1 338 4186.
  • Európában már négyszáznál is több halálos áldozata van a fagynak.
  • Ha hótorlaszt, jégcsapot lát, extrém hidegre ébredt, írja meg nekünk, vagy töltse fel képét az Indára!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Olvasói levél Szerbiából: "Topolyán tegnap hajnal óta havazik, kb .35-40 cm hó is lehet. Fúj a szél folyamatosan, viszi a havat, ha nem fújna, tűrhető lenne. A gyerekek viszont alig várják, hogy menjünk szánkózni. Legalább ők örülnek."

  • A XII. kerületi Diós-árokban, a fogaskerekű nyomvonalán már havazik, de a kora reggeli órákban a XXIII. kerületben, Soroksáron is csúszós volt az út a ráfagyott fél centis hótól. Itt is szállingózik a hó, Buda belső kerületeiben viszont még inkább csak havas eső esik. Olvasónk jelenti a főváros környéki agglomerációból: "Érden semmi."

  • A jövő hét elejétől várhatóan már a munkagépeket is elbírja a balatoni jégpáncél, ami lehetővé teszi, hogy határidőre végezzenek a szerződéssel lekötött 80 hektárnyi nádas teljes betakarításával, mondta Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője. A Balaton nádas-állománya 1200 hektárra tehető, amelynek felét védelmi zár alá helyezte az illetékes nemzeti park. A másik felét háromévenként célszerű levágni "vetésforgóban", hogy meg tudjon újulni, és a rothadó szárak, levelek ne szennyezzék a vizet. (MTI)

  • Az időkép.hu adatai szerint Kőszegen volt ugyan a legerősebb, 70 km/h-s nál nagyobb szél, már Zalában és a Balaton nyugati medencéjében is viharos a légmozgás, és hajnalban már Kassán és Zemplénben is viharos erejű szelet tapasztaltak. A vidéki hóhelyzet úgy tűnik a tíz-tizenegynéhány centis szinten van egyelőre.

  • "Hajnali 4-kor már szinte teljesen szinte körülölelte a fővárost a csapadékkiválás pereme" – írta az időkép.hu, azaz Budapest körül már szinte mindenütt, a fővárosban viszont még mindig nem esett a hó. A peremkerületekben tapasztalt szállingózás reggel hat óra körül már a belváros egyes részein is látható volt, de egybefüggő havazásról Budapesten még nem beszélhetünk. Ne feledje: ha hótorlaszt, jégcsapot lát, extrém hidegre ébredt, írja meg nekünk, vagy töltse fel képét az Indára!

  • Az idokep.hu hótérképe szerint az ország több mint kétharmadában már hullik a csapadék, egyelőre az északi területeken nem észleltek havazást. Szombaton is folytatódik a hóesés, az ország keleti és déli részében lehet legnagyobb a hótakaró, akár 35 centiméteres is. Az erős szél miatt hófúvásra is lehet számítani.

  • Ismét több helyen segítettek a rendőrök a hideg időjárás miatt - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK).

    A kora esti órákban Visegrádon balesetet előztek meg a járőrök. A város lakott területére ugyanis - feltehetően a hideg időjárás miatt - vaddisznók tévedtek. Tahitótfalu arra járőröző rendőrei az erdészet szakembereivel közösen az állatokat biztonságos területre terelték.

    Péntek este a Göd Alsón lévő MÁV-állomáson állampolgári bejelentésre jelentek meg a Dunakeszi Rendőrkapitányság munkatársai, ahol egy 49 éves férfit igazoltattak. A hajléktalan férfi elmondta, nincs hova mennie, de nagyon fázik és a rendőrök segítségét kérte. A járőrök azonnal értesítették a helyi Vöröskereszt munkatársát, akik a férfit elszállították.

    A Volán pályaudvarai Fóton, Gödöllőn és Cegléden a rendkívüli időjárásra való tekintettel melegedőként nyitva tartanak, akinek szüksége van rá, vegye igénybe ezeket a helyeket a tragédiák elkerülése érdekében - hívja fel a figyelmet a PMRFK, hozzátéve, hogy akinek szüksége van rá, a pályaudvarokon a polgárőrök és a visszatérő ellenőrzéseket tartó rendőrök segítségét egyaránt kérheti. (MTI)

  • A XVIII. kerületben, Pestszentimrén és a XI. kerületben, Kelenföldön már szállingózik a hó. Már készenlétben vannak a hókotrók. (időkép)

  • Az 58-as főúton szintén lelassult a kamionforgalom az erős havazás miatt, tájékoztatott az Útinform.

  • Ötvenhárom lakásban már van fűtés abban a 78 lakásos szombathelyi társasházban, amelyben a múlt héten szivárgás miatt elzárták a gázt. Huszonöt lakásban szombaton folytatódik a gáz visszaszerelése, így nagy valószínűséggel a hétvégén valamennyi lakásban helyreáll a gázszolgáltatás, tájékoztatott a polgármester. (MTI)

  • Pest megye déli részét már elérte a havazás, a következő órákban pedig Budapest egész területén hószállingózás, majd havazás kezdődik, reggelig öt centiméter hó eshet. Szombaton napközben további 10-15 centiméter hó várható a fővárosban, tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletesétől.

    Az Alföld déli részén helyenkét meg is haladja a tíz centimétert a leesett hó becsült mennyisége, Szegednél tizenegy centimétert mértek. Az ország délkeleti felén, az Alföldön, Tolna és Baranya megyében van piros figyelmeztetés a 24 órán belül várható hó mennyiségére, amely meghaladhatja a 30 centimétert is. Hófúvás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van a legmagasabb fokú figyelmeztetés. Az Alföld és a Dél-Dunántúl többi részén 2. fokú figyelmeztetés van érvényben.

  • Erős hóvihar csapott le Colorado államra pénteken, és Új-Mexikóban is több autópályán akadozott a közlekedés a havazás és a jég miatt. Coloradóban Denverben több mint hatszáz érkező és induló járatot kellett törölni a repülőtéren. (AP)

  • Teljesen befagyott a Fertő tó, tájékoztatott az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján. A jég vastagsága Fertőrákosnál a reggeli órákban kilenc centiméter volt, de a jég vastagsága még nem biztonságos. A vízügyi igazgatóság közleménye szerint a Rába győri torkolatánál csaknem 14 kilométeren megszakításokkal áll a jég, ezt fele ilyen hosszan jégtorlódás követi. A jég vastagsága általában öt és tíz centiméter közötti. A Marcalt a torkolat előtti kilométereken négy-nyolc centis állójég borítja.

  • A jahorinai csúcstalálkozó színhelyén kellett maradnia Boris Tadic szerb és Ivo Josipovic horvát elnöknek a kemény téli időjárás és a behavazott bosznia-hercegovinai utakon előállt helyzet miatt. A szerb és a horvát államfő későbbre halasztotta visszatérését Belgrádba, illetve Zágrábba, mert a hótorlaszok és az alacsony hőmérséklet miatt Szarajevó térségében és Bosznia más területein is nagyon megnehezült a közlekedés. Tadic és Josipovic pénteken részt vett a jahorinai téli üdülőközpont egyik szállodájában megrendezett hármas csúcstalálkozón. Vendéglátóik Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének tagjai voltak. (MTI)

  • Már a Balaton-Hajdúböszörmény vonalon tart a havazás és egyre inkább terjed észak felé. Az északi megyékben többfelé erős, másutt élénk lökések kísérik a szelet. (időkép)

  • Minden megyében listát készítettek az akut ellátásra szoruló betegekről, így a művesekezelésben részesülőkről és a szülés előtt álló nőkről, mondta Paller Judit országos tiszti főorvos. Mint mondta, ezeket a betegeket arra kérték, hogy menjenek a megyeszékhelyekre, illetve a kórházak közelében lévő városokba, hogy az időjárás alakulása ne hátráltassa biztonságos ellátásukat. Több beteget, illetve várandós nőt felvették a kórházak. (MTI)

  • A hideg és a havazás miatt Orosházán szünetel a tanítás hétfőn valamennyi iskolában, és elmarad a hétvégére tervezett szalagavató a gimnáziumban. Ugyancsak elmarad a végzősök ünnepsége Gyulán.

    Békés városában hétfőtől szerdáig valamennyi iskolában elmarad a tanítás, hétfőtől péntekig lesz fagyszünet a református óvodában és iskolában, a kulturális és sportközpont pedig hétfőtől szerdáig lesz zárva. Békéscsabán az intézmények vezetői dönthetnek szünet elrendeléséről vagy rövidített tanítási napokról. A megye valamennyi településén kijelölt melegedők várják a rászorulókat. (MTI)

  • Balatonfüreden, Siófokon és a tihanyi Belső-tavon már megnyíltak az első ingyenes jégpályák, és a hétvégén újabb helyeken tervezek kijelölni sportolásra alkalmas, ellenőrzött jégfelületeket a Balatonon, ahol a jelöletlen területeken már napok óta korcsolyáznak saját felelősségükre az emberek. (MTI)

  • Bár a meteorológiai előrejelzések szerint az extrém hidegen kívül komolyabb veszélyhelyzetre nem kell számítani a közép-magyarországi régióban az elkövetkező napokban, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden eshetőségre felkészült. Az önkormányzatok közreműködésével felmérték a megyében található élelmiszer- és gyógyszerkészleteket, a szükségellátási, melegedési helyeket, a mentési munkálatokba bevonható gépjárműveket, illetve technikai eszközöket. Felkészültek az esetleg úton rekedtek, a lakhelyüktől távolabb dolgozók (másutt iskolába járó diákok) ideiglenes elhelyezésére és ellátására is. (MTI)

  • A fővárostól 40-50 kilométerre délre fekvő Kulcson is elkezdett szállingózni a hó, jelentette vasil nevű észlelőnk. (időkép)

    hav
    Mikor kezdődik a havazás?Fotó: idokep.hu
  • A Duna egyelőre jégmentes, a Tisza Tiszabecs fölötti szakaszán erős a jégzajlás, míg a Lajta, a Rába, a Marcal, az Ipoly és a Sió folyót kisebb megszakításokkal többnyire állójég borítja, jellemzően 5-8 centiméter vastagságú, tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A Túr, a Szamos, a Kraszna, a Hármas-Körös, a Maros, a Sajó és a Hernád folyót kisebb megszakításokkal szintén állójég borítja, helyenként jégzajlásos szakaszokkal. Az állójég vastagsága 5-10 centiméter. A Bodrog teljes magyarországi szakaszára szintén az állójég a jellemző, a jég vastagsága 5 centiméteres. (MTI)

  • A Menhely Alapítvány szerint az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága országosan 98 százalék. A teljes kihasználtsághoz közelítő adatok azt jelzik, hogy azok a férőhelyek, amelyek üzemeltetésére szervezetek szerződést kötöttek, a napokban betelnek. A hideg elől menekülő emberek hideg elől menekülő emberek elszállásolásához szükség van arra, hogy az intézmények normál kapacitásukon túl is befogadják a hozzájuk fordulókat, ahogy ezt már eddig is jó néhány szállást biztosító szervezet megtette, írta a Menhely Alapítvány. (MTI)

  • A jelenlegi átmeneti visszahúzódást a modellfutások előre jelezték, holnap reggelig be fog húzódni az ország teljes területe fölé a csapadékmező. (időkép)

    Egy motoros halad behavazott úton Orosháza határában. Békés megyébe -12 Celsius-fokos hideggel és orkán erejű széllel érkezett meg a havazás.
    Egy motoros halad behavazott úton Orosháza határában. Békés megyébe -12 Celsius-fokos hideggel és orkán erejű széllel érkezett meg a havazás.
    Fotó: Rosta Tibor
  • Debrecen egyik legnagyobb lakótelepén, a Tócóskertben lévő közösségi házat és a Nagyállomás épületét is megnyitotta melegedőként a rendkívüli hidegre való tekintettel az önkormányzat. Az önkormányzat előkészített egy volt iskolaépületet is a Debrecenből továbbutazni nem tudók befogadására. A város oktatási intézményeiben felhívják a diákok figyelmét az időjárás veszélyeire, az esetleges utazási nehézségekre és szükség esetén a hét végére vagy később is biztosít a város kollégiumi elhelyezést mindazon diákoknak, akik nem tudnak hazautazni. A hajléktalanellátást végző Refomix Nonprofit Kft. továbbra is háromszáznál több embernek tud éjszakai szállást adni, de naponta többször indítanak teajáratokat. A városi családsegítő szolgálat munkatársai folyamatosan keresik fel az egyedül élőket. (MTI)

  • A Magyar Honvédség kalocsai raktárbázisáról pénteken elvitték annak a húszezer takarónak az első szállítmányát, amelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak adtak át. A Honvédelmi Minisztérium és a máltai szeretetszolgálat közötti egyezség értelmében a honvédség használaton kívüli készletéből pénteken 3200 takarót vittek el, a többit pedig hétfőn fogják elszállítani. A szállítmány a szeretetszolgálat központi raktárba kerül, onnan nyolc helyre osztják szét. (MTI)

  • Az Országos Vízügyi Főigazgatóság fölkészült a jeges árhullámok elleni védekezésre. A rendkívül hideg időjárásra tekintettel január 31-én elsőfokú jégvédekezési készültséget rendelt el az Országos Műszaki Irányító Törzs a Tisza és a Bodrog folyókra, valamint a tiszalöki és a kiskörei vízlépcsőre. A Tiszán Tokajban négy, Tiszalökön és Kiskörén két-két jégtörő hajó áll bevetésre készen.

    A Dunán péntektől szintén első fokú jégvédekezési készültség van érvényben a Baján állomásozó három és Gönyűben állomásozó két jégtörő hajóra, valamit az azokat kiszolgáló kikötői hajókra. Jelenleg sehol nem alakult ki olyan veszélyes helyzet, amely a jégrombolást indokolttá tenné, de az elkövetkező napokban minden folyón az állójeges szakaszok és a jégvastagság növekedésére kell számítani. (MTI)

  • A jövő hét elején várhatóan egy újabb mediterrán ciklon felhőzete fogja elérni hazánkat, mely hétfő estétől ismét havazást okozhat - legintenzívebben a déli országrészben. (időkép)

  • Ismét átléphetik a határt Barcsnál a kamionok, de csak a téli gumival felszerelt és hólánccal rendelkező járművek. Korábban a havazás miatt nem engedték be a kamionokat Horvátországba. Annyi megkötés van még, hogy csak Zágráb irányába haladhatnak a járművek, Eszék felé nem. A rendőrség a somogyi határátkelőhelyek közül továbbra is a berzencei átkelőhelyet ajánlja, ott gond nélkül átléphetik a határt a kamionok. (MTI)

  • A hétvégén lehet már korcsolyázni az agárdi Popstrandon, ahol szombaton és vasárnap zene, melegedő, büfé várja a sportolni vágyókat. Péntekre 10 centiméter vastagra  hízott a Velencei-tó tükörsima jege.

    A szervezők nyomatékosan felhívják a tóhoz érkezők figyelmét, hogy csak a kijelölt területen sportoljanak, a nádasok környékén, a kikötőkben ugyanis vékonyabb, könnyen beszakadhat, balesetveszélyes a jég. Sötétedés után tilos a jégen tartózkodni, a Popstrandon a zene leállítása jelzi majd a korcsolyapálya bezárását. A helyszínen lehet majd korcsolyát és fakutyát is kölcsönözni.

  • A most megnyitott Aszódi úti hajléktalanszállóval együtt a főváros kezelésében csaknem 400 üres férőhely várja az éjjeli menedéket kereső hajléktalanokat Budapesten. Tarlós István főpolgármester abban is kéri a lakosság segítségét, ha felesleges, főleg férficipőkkel rendelkeznek, vigyék el a hajléktalanellátó intézményekbe, illetve Budapest Főváros Közterület-felügyeletének székházába.

    A VII. kerületi önkormányzat a Polgári Védelemmel és civil szervezetekkel együttműködve három helyszínen tudja befogadni a rászorulókat. A Bethlen Gábor utca és a Thököly utca sarkán (a Keleti pályaudvar közelében) katonai sátrakban alakítanak ki nappali melegedőt, ahol szombattól meleg ételt és teát osztanak. A Dembinszky utcában péntek délutántól 30-35 embert tudnak befogadni éjszakára és nappalra, a Nefelejcs utcában pedig 100 fős éjjeli és nappali melegedőhely várja a rászorulókat, tisztálkodási lehetőséggel. Az V. kerület is készül a rendkívüli hidegre, az önkormányzat a Mai belváros című lap különszámában tájékoztatja a lakosságot a lehetőségekről, teendőkről. (MTI)