2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00 ÉLŐ
Szerbia 0
Anglia 1
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Mínusz 15, tomboló szél, havazás

Fontosabb részletek
  • Az északnyugati megyék kivételével országszerte fennakadásokat okozott a havazás és a rendkívüli hideg.
  • Csongrád és Békés megye egyes részein 40-50 centi hó esett.
  • Sok koccanásos baleset történt, a rendőrök 249 embert vittek melegedőbe a hét végén.
  • A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának telefonszáma: +36 1 338 4186.
  • Európában már négyszáznál is több halálos áldozata van a fagynak.
  • Ha hótorlaszt, jégcsapot lát, extrém hidegre ébredt, írja meg nekünk, vagy töltse fel képét az Indára!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Halálra égett egy hajléktalan Debrecenben

    A dehir.hu híradása szerint szombat este egy összeégett férfi holttestét találták meg egy hajléktalanok által használt, bontásra váró épületben. A hajléktalan megpróbált tüzet rakni, hogy úgy melegedjen, de a lángok átterjedtek a holmijaira.

  • cikkünk a témában:

    Nyugaton süt a nap, keleten még havazik

    A Dunántúlon már felszakadozott a felhőzet, sok helyen kifejezetten napos idő van. Keleten még havazás, hószállingózás a jellemző, de ez lassan megszűnik majd, tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletesétől.

  • Délután 17 órától leáll a Visegrád-Nagymaros között közlekedő komp, a jégzajlás miatt határozatlan ideig nem üzemel, írja az Útinform.

  • cikkünk a témában:

    Elmarad a Békéscsaba-Szolnok meccs

    A 16 órára tervezett Békéscsabai RSE-Szolnoki Főiskola RKSI meccset a rendkívüli hideg és a hóhelyzet miatt el kellett halasztani.

  • Komárom-Esztergom megyében minden út járható, a Lábatlan és Bajót közötti útra azonban személyautóval nem ajánlják a behajtást, mondta Kreitner Ákos, a közútkezelő esztergomi üzemmérnökségének diszpécsere az MTI-nek. Az útszakaszt vasárnap délutánig megtisztítják. Elakadt autóról, vagy beavatkozást igénylő balesetről délelőttig sem a közútkezelőhöz, sem a megyei katasztrófavédelemhez nem érkezett bejelentés.

  • Szén-monoxid-mérgezést szenvedett két ember Dévaványán, egyikük meghalt, a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit. A dévaványai rendőrőrs járőrei szombaton egy családi házban találtak rá a két férfira, a helyiségben  gázpalackról üzemeltetett gázmelegítővel fűtöttek.

    Öten lettek rosszul egy budaörsi családi házban a fűtőberendezésből visszaáramló szén-monoxid miatt vasárnap. A Pihenő úti házban valószínűleg a cirkóberendezés meghibásodása, illetve elégtelen működése okozta a bajt. Összesen öt ember - két felnőtt, két fiatal korú és egy gyermek - lett rosszul, mindannyiukat kórházba szállították.

  • Eddig ketten vesztették életüket kihűlés miatt Ausztriában. A dél-ausztriai Stájerországban a hét végén egy 66 éves férfi megfagyott, miután elesett hétvégi háza közelében. Hasonló balesetben vesztette életét néhány nappal korábban, ugyancsak Stájerországban egy 50 éves férfi, aki egy iskolaudvaron esett el a lakása közelében.

    Salzburgban pedig több mint tízezer háztartás fél napra áram nélkül maradt, mert leállt a város egyik hőerőműve. A nagy hideg miatt a szükséges javítás elvégzése után is csak lassan tudták újraindítani az erőművet. A leállás az év addigi leghidegebb napján érte a Salzburgiakat, mínusz 17 Celsius-fokot mértek. (MTI)

  • A várakozásoknak megfelelően nyugaton és a Duna-Tisza közén már többfelé megkezdődött a felhőzet felszakadozása. Az Időkép térképe szerint a középső országrészben és keleten még mindig havazás, hószállingózás a jellemző.

  • Két hajléktalant mentettek meg a kihűléstől vasárnapra virradó éjszaka a Fejér megyei rendőrök. Székesfehérváron, a Palotavárosi lakótelepről egy 39 éves, földön fekvő otthontalant szállítottak el a hajléktalan szállóra. Pákozdról egy 56 éves, szintén a földön fekvő hajléktalant vittek be a székesfehérvári kórházba. (MTI)

  • Újra megközelíthető a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Girincs, mondta Rinyu Zsuzsanna, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Girincs irányába a Kiscsécs felőli út már járható, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatósága munkatársainak sikerült felszabadítaniuk a hótorlaszoktól az utat. Köröm irányából is takarítják az utat, így hamarosan onnan is meg lehet közelíteni a falut.

    A közútkezelő korábbi tájékoztatása szerint újra megnyitották a Mezőcsát-Hejőkürt, a Gibárt-Abaújkér és a Vilmány-Hejce közötti szakaszt, valamint a 2624-es számú út egy részét a kányi bekötőúttól, illetve a 37-es számú főút Gesztely és a bekecsi bekötőút közötti részét.
    Egy tucatnyi útszakasz viszont továbbra is csak félpályán járható, több út pedig még mindig a hó fogságában van. (MTI)

  • Az otthonában, kihűlés miatt halt meg egy férfi a Zala megyei Garaboncon. A 61 éves férfira szombat délben jéghideg lakásában, az ágya mellett, a földön találtak rá. A rendőrségi szemlebizottság a halottszemle után kizárta az idegenkezűséget. A rendőrség közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja a haláleset körülményeit. (MTI)

  • A hófúvás ellenére nincs komoly fennakadás a buszok közlekedésében, mondta Ujj Zsuzsanna, a Borsod Volán Zrt. kommunikációs vezetője. A Miskolc és Szerencs közötti járat csak Megyaszóig tud közlekedni, míg Köröm és Kesznyéten között járhatatlan az út, így nem tudnak eljutni Girincsre. Vasárnap reggel kimaradt egy járat a Nemesbikk és Nyékládháza közötti vonalon, de ott már felszabadították az utat. (MTI)

  • Vasárnap éjszaka 14 baleset történt a közutakon, míg az elmúlt 24 órában 131 közúti baleset történt, mondta Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője az MTI-nek. Egy ember meghalt, amikor Kisvárdánál egy autó az árokba csúszott. A rendőrség azt kéri, hogy ahol kritikusak az útviszonyok, kizárólag azok induljanak útnak, akiknek feltétlenül szükséges, de ők is csak abban az esetben, ha utazásuk előtt tájékozódtak, és ha kifogástalan műszaki állapotban van az autójuk.

  • Az elmúlt 24 órában a legtöbben Győr-Moson-Sopron és Pest megyében szorultak segítségre, a rendőrök közterületekről 16-16 embert vittek melegedőkbe, hajléktalanszállókra. Szombat reggel óta összesen 114 emberen segítettek, összességében eddig 152 ember életét mentették meg a fagyhaláltól azzal, hogy segítséget nyújtottak nekik, mondta Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője.

    A rendőrség továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy mindenki kísérje figyelemmel a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket, és ha segítségre szoruló hajléktalant látnak, azonnal értesítsék a hatóságokat, mert ezzel a bajba jutott életét menthetik meg. (MTI)

  • A főváros valamennyi útja jól járható, balesetekről nem érkezett jelentés, a BKV járatai vasárnap hajnalban rendben elindultak, a fővárosi közösségi közlekedésben nincsenek fennakadások. A kora reggeli órákban csak az 1-es villamos vonalán volt fennakadás felsővezeték-szakadás miatt, de a hibát már kijavították, így a villamos újra a teljes vonalon jár. Az utak havasak, de valamennyi BKV-busz közlekedik, a villamosok váltóinak tisztításáról folyamatosan gondoskodnak. A Fővinform ügyeletese azt mondta, a főutakon és a közösségi közlekedési járművek útvonalain egész éjjel és a reggeli órákban is folyamatos volt a takarítás, a főváros útjai jól járhatók, megközelíthetetlen, járhatatlan út Budapest területén nincs. A kórházaknál, iskoláknál továbbra is takarítják az utakat, a hóesés elmúltával a mellékutakat fogják takarítani a munkagépek. (MTI)

  • Vasárnap már nem várható számottevő havazás, a középső országrészben reggel és délelőtt legfeljebb 1-2 centiméter, a Tiszántúlon 3 centiméter várható. Borsod-Abaúj Zemplén keleti és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északi részén, valamint a Balaton környékén a havasabb területeken fordulhatnak elő hóátfúvások, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

  • Továbbra is csak Letenyénél tudnak a kamionok és a nehézgépjárművek belépni Horvátországba, a személygépkocsi-forgalom viszont valamennyi átkelőnél zavartalan, tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Lónya időszakos határátkelőhelyet vasárnap reggel azért nem tudták megnyitni, mert a szolgálatba érkező határőrök Barabás település közelében a nagy hóban elakadtak, ezért műszaki mentést kértek. Ha a hóakadályból kiszabadultak, és elérik szolgálati helyüket, megnyitják a reggel nyolc óráig nyitva tartó átkelőt. (MTI)

  • Az ország háromnegyed részén kell számítani hosszabb menetidővel közlekedő vonatokra.   A szél és a vonatok által okozott menetszél miatt néhány állomáson váltóállítási gond miatt vannak fennakadások, 15-20 perc késések várhatók. A váltók folyamatos tisztítása ellenére egyes vonatok további 30-40 percet meghaladó késésére kell számítani, írja közleményében a Mávinform. A Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarról nagyobb fennakadások nélkül fogadnak és indítanak vonatot, de 5-8 perces késésekre itt is lehet számítani.  Négy nemzetközi vonat közlekedik jelentős késéssel. (40-150 perc) A Beograd 150, a Tisza 60, a Corona 40, és az Ister EuroNight 20 perc késéssel érkezett Magyarországra.

  • 24 óra alatt háromszáz esethez riasztották a katasztrófavédőket, ebből 190 esetben műszaki mentéshez kellett vonulniuk. Nyolcvan alkalommal elakadt járműveket kellett kiszabadítaniuk, és összesen 110 embert mentettek meg. Három ember halálát kihűlés okozhatta, a tűzoltók balesetek helyszínein ötven sérültet szabadítottak ki a járművekből, tájékoztatott Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

    Már csak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Girincs van a hó fogságában, illetve nyolc mellékút továbbra is járhatatlan a megyében. Továbbra is járhatatlan az út a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szemerénél, Tiszalúc és Taktaharkány, valamint Vilmány és Hejce között, míg Pere és Abaújszántó, illetve Vilmány és Fony között a hóátfúvások miatt nem lehet közlekedni. Szintén nem járható a 3608-as út Hernádnémeti és Tiszalúc, illetve a 3702-es út Megyaszó és Legyesbénye között. Szabolcs és Zala megyében egy-egy településen áramkimaradás, Hajdú-Biharban pedig az ivóvíz-szolgáltatás szünetelt. A katasztrófavédelemnek szombaton 22 ember elhelyezéséről kellett gondoskodnia. (MTI)

  • Szombathelyen ezen a télen még egyetlen centiméter hó sem esett. Most is száraz minden. Két olvasónk, Nagy Donát és Horváth Balázs is erről tájékoztatott minket, azt azért leszögezték, hideg azért van. Az Időkép.hu adatai szerint egyébként Vas megye és a Kisalföld eddig nagyjából kimaradt a hóból.

  • Az Útinform reggeli hírei szerint tart a hófúvás Borsodban, emiatt több útszakaszt le kellett zárni, egyes utakon pedig csak egy sáv járható. Az Útinform már csak Girincset említi elzárt településként.

  • Nettó 3350 forint járt a délelőtti 8 órás műszakért, ami ugyan reggel hatkori elkezdődött (és 14 óráig tart), de abból, hogy a felhívást csak 5.30-kor adta ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., talán nem hiba arra gondolni, hogy ha valaki most megy oda, akkor is megtudnak állapodni. A cég szerint egyébként 13-14 centis lehet a hó a fővárosban, éjszaka 99 sószóró meg ekéző gép és több mint 800 hómunkás dolgozott az utak és a járdak takarításán, síkosságmentesítésén.

  • Az Időkép.hu adatai szerint jelenleg a Duna-Tisza közében és a Dunántúl keleti sávjában havazik, Budapest peremkerületeiben is esik még, (az Index tudósítójának tapasztalati úton szerzett információi szerint az I. kerületben hét óra után kezdődött nagyon enyhe szállingozás). A hóhelyzet így nem sokat változott az éjjel, az eddigi rekordok nem kerültek veszélybe, Szeged vonalában a déli országrészben egész Somogyig több helyen akár 40 centis hóréteg is lehet, északabbra ez vékonyodik, az Alföldön 30 centi feletti hóvastagság is csak elszórtan fordul elő. Budapesten a korábbi 10 centi alatti átlag viszont 10 centi fölé emelkedett az éjjel.

  • "Jelen állás szerint nem esik a hó. A 10-15 centi, ami eddig leesett megmaradt. A buszok közlekednek. Néhány autó is. Hókotró mondjuk sehol. A gyerekek örülnek. Ennyi" – küldött tömör hajnali helyzetjelentést Békésből Jack Bauer néven olvasónk, köszönjük. Jack alighanem a megye északabbi részén lakhat, az Időkép.hu adatai szerint csak ott esett kevesebb hó, a megye nagyobb részén húsz centi feletti a lepel.

  • Egyre több a nehezen járható útszakasz a havazás miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. térségi igazgatósága szombaton késő este az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Dombrád, Nagyhalász, Demecser, Kisvárda, Ibrány, Kemecse, Gávavencsellő, Nagykálló és Újfehértó térségében lassult le a közlekedés. Egyes útszakaszokon – így a 4-es főúton Székely és Fényeslitke közelében – hóátfuvások képződtek a váltakozó erejű széllökések hatására. Szabolcs-Szatmár-Beregben szombaton késő estig mintegy 15-30 centiméter hó hullott le.

  • Konvojban engedik a forgalmat mindkét irányban a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatóságának munkagépei mögött a 37-es számú főúton Borsod-Abaúj-Zemplénben – mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes-szóvivője szombat este az MTI-nek. A 37-es úton Gesztely és Szerencs között a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó egységei és a rendőrség folyamatosan engedik a járműveket a hókotró gépek után. A közlekedőktől fokozott óvatosságot és körültekintést kérnek.

    A Magyar Közút Zrt. megyei igazgatósága arról számolt be, hogy jelenleg három település van a hó fogságában: nem lehet megközelíteni Tiszakeszit, Girincset és Tiszatarjánt. A korábban szintén elzárt Hejcére már félpályán be lehet jutni, de tucatnyi út továbbra is járhatatlan a megyében.

    Emberek gyalogolnak a Köröm és Girincs közötti úton ahol több autóbusz és autó is elakadt az intenzív hófúvásban.
    Emberek gyalogolnak a Köröm és Girincs közötti úton ahol több autóbusz és autó is elakadt az intenzív hófúvásban.
    Fotó: Vajda János
  • Tarlós István főpolgármester kérésére és a rendkívül hideg időjárásra való tekintettel szombat éjjel 11 órától a BKK és a BKV megnyitja a 3-as metró vonalán található Nagyvárad téri metróállomás galériáját az utcán fagyoskodók előtt. Amíg a hideg tart, az állomáson nemcsak az utasok melegedhetnek, hanem bárki felkeresheti, aki fázik.

    „A BKV-nak jelenlegi anyagi helyzetében nem áll módjában bútorokat, vagy egyéb ellátást biztosítani, de remélhetőleg az is segítséget jelent, hogy a metróállomásra betérőknek legalább fedél lehet a fejük felett" – fogalmaz a BKK közleménye.

  • Elakadt egy munkásokat szállító busz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Girincs és Kiscsécs között, a járművet a tűzoltók és a közútkezelő munkatársai szabadítják ki a hó fogságából –mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivő-helyettese szombaton késő este az MTI-nek. A tiszaújvárosi Jabil nevű gyárba szállította a munkásokat a 45 személyes busz, amikor elakadt a hófúvásban. Hozzátette: a hóban rekedtek kapnak meleg teát a mentés ideje alatt.

    Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője arról számolt be, hogy a rendőrség egy darabig lezárja a 37-es számú főút Gesztely és Bekecs közötti szakaszát, míg a közútkezelő megpróbálja letakarítani a burkolatot. Mint mondta, ezt csak úgy tudják elvégezni, ha nincs rajta közúti forgalom. Több busz is elakadt Köröm térségében, az utasokat a községbe vitték, a járművek kiszabadítása még tart.

  • Erős havazás kezdődött szombat este Nagy-Britannia középső és déli térségeiben, köztük Londonban. A brit meteorológia előrejelzése szerint vasárnapra 10-25 centiméternyi hó várható Dél-Skócia, Wales és Anglia nagy részén. A várható fennakadások miatt a British Airways légitársaság előre törölte egyik vasárnapi budapesti járatát.

    A Heathrow-t üzemeltető cég, a BAA szombat esti közleménye szerint a forgalom előre megtervezett csökkentése biztosítja a legkisebb fennakadást. A cég szerint ugyanakkor a járatok számának 30 százalékos csökkentése ellenére is az utasoknak várhatóan több mint a 70 százaléka el tud majd utazni célállomására vasárnap, mivel a légitársaságok más, induló járataikra át tudják őket csoportosítani.

    A British Airways, a legnagyobb brit légitársaság – amely naponta három járatot közlekedtet Heathrow-ról Budapestre – szombat este bejelentette, hogy a BAA intézkedésének megfelelően vasárnapi három budapesti járata közül az elsőt, a reggel fél 9-kor induló BA868-as számút törölte. A másik két vasárnapi járatot a légitársaság járatinformációja szombat este indulásra jelölte. A British Airways szombaton közölte azt is, hogy akiknek vasárnapra szóló repülőjegyük van, csütörtökig ingyenesen áttehetik foglalásukat a cég más járataira. (MTI)

  • Újabb három embert mentettek meg a kihűléstől a Fejér megyei rendőrök: szombaton délután két székesfehérvári hajléktalant ideiglenes szálláshelyen, Ercsiben pedig egy idős embert a helyi egészségházban helyeztek el – közölte a rendőrség az MTI-vel. A székesfehérvári hajléktalanok egyike egy korábban üzletként működő épület rejtett zugában húzta meg magát, a másik, földön fekvő otthontalanra pedig a város egyik forgalmas útján figyelt fel egy járókelő. A rendőrök mindkettőjüket biztonságba helyezték.

    Németh-Kész Mónika rendőr százados tájékoztatása szerint Ercsiben a környéken lakók hívták fel a rendőrök figyelmét arra, hogy a Nefelejcs utcában egy 69 éves férfinek se tüzelője, se ennivalója nincs. A kiérkező járőrök a fűtetlen, jéghideg házból a helyi egészségházba szállították az idős embert. Dunaújvárosban szombat délelőtt egy nőt és egy férfit, Székesfehérváron pedig egy ugyancsak fűtetlen házból egy 65 éves férfit helyeztek ideiglenes szálláshelyen biztonságba.