2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00 ÉLŐ
Szerbia 0
Anglia 1
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Mínusz 15, tomboló szél, havazás

Fontosabb részletek
  • Az északnyugati megyék kivételével országszerte fennakadásokat okozott a havazás és a rendkívüli hideg.
  • Csongrád és Békés megye egyes részein 40-50 centi hó esett.
  • Sok koccanásos baleset történt, a rendőrök 249 embert vittek melegedőbe a hét végén.
  • A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának telefonszáma: +36 1 338 4186.
  • Európában már négyszáznál is több halálos áldozata van a fagynak.
  • Ha hótorlaszt, jégcsapot lát, extrém hidegre ébredt, írja meg nekünk, vagy töltse fel képét az Indára!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Két idős, feltehetően szén-monoxid-mérgezés miatt eszméletlen embert mentettek ki a rendőrök egy tanyáról Lajosmizsén – közölte szombaton a rendőrség. A lajosmizsei orvosi ügyeletre érkezett segélyhívás pénteken késő este egy tanyáról, mert egy 69 éves férfi és 64 éves élettársa rosszul lett – mondta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A kiérkező orvos a tanyát zárva találta, és nem nyitott ajtót senki, ezért a rendőröket hívta. A rendőrök befeszítették az ajtót, majd a két eszméletlen személyt kihozták az épületből. Az orvosnak és a helyszínre érkező mentőszolgálatnak sikerült megmenteni a két ember életét. A rendőrök ezután visszamentek a házba, ahonnan három alélt kutyát is kimentettek. A sajtószóvivő közlése szerint a házban egy Siesta, kémény nélkül működő gázkályhát találtak. A baleset körülményeit tűzoltóság vizsgálja. (MTI)

  • Négy település megközelíthetetlen a hófúvás által emelt hófalak miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete szombaton este az MTI-t. Hejcére, Girincsre, Tiszatarjánra és Tiszakeszire nem lehet bejutni személyautóval. A települések ellátása ugyanakkor nincs veszélyben.

    Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szombat reggeltől folyamatosan havazik, bár a leesett hó vastagsága általában nem éri el a húsz centimétert, de a helyenként viharos erősségű szél méteres hófalakat emel. A megyében emiatt tíz út járhatatlan, megtisztításukon folyamatosan dolgoznak.

  • Sárospatakot is beterítette a hó, bár még csak vékonyan. Viszont rendkívül kellemetlen a hóesés a viharos szél miatt – írja gyakornokunk, Péter, aki szerint a városban nincs túl hideg, de a szél elviselhetetlenül fúj.

    Befagyott Bodrog

    "Amikor a Berek (a Bodrog holtága) befagy, mindenki ott korcsolyázik. Hát most nem teszik, úgy látszik, mindenkit visszariaszt a szél. Szóval rajtam kívül egy árva lélek sem volt sehol" – üzente Péter. A Bodrog nem mindenhol, de bizonyos szakaszokon, a Bodrog-híd alatt és körül befagyott, ami ritka jelenség.

    Befagyott Bodrog 3
  • "A svéd állami vasút az ország északi részében ma leállt. Minden vonatot töröltek, a mínusz 40 fokos hideg miatt" – írta olvasónk. A svéd vasutasok azzal magyarázták a szünetet, hogy ekkora hidegben életveszélyes a villamosított vonalon a közlekedés, az árammal teli vezetékeket le kellett kapcsolni.

  • Éjszakára, este tíz órától reggel hatig tartó munkavégzésre is hómunkásokat keres a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. – tudatta a társaság szombat este az MTI-vel, közölve egyúttal azt is, hogy méréseik szerint a budai hegyvidéken eddig 8-9 centiméter hó esett.

    Továbbra is 98 szóró és ekéző munkagéppel folyamatosan végzik az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon, továbbá a délutáni műszakban 597 hómunkással a közjárdákon, közlépcsőkön és gyalogátkelőhelyeknél a síkosságmentesítést. A munkát sok helyen nehezíti a szél, mivel az a letakarított útburkolatra visszahordja a havat.

    Az FKF már a délutáni műszakra is vett fel hómunkásokat, de éjszakai munkavégzésre is keres, amelyért nettó 3750 forintot fizet. A nyolcórás munkára a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet jelentkezni, amelyek címei megtalálhatók a www.fkf.hu oldalon.

  • A londoni Heathrow repülőtér környékén is nagy hó esett, csúszások vannak a járatok indulásában is – üzente olvasónk, Balázs Londonból, helyi híradásokra hivatkozva.

  • Hétfőn és kedden nem lesz tanítás a Békés megyei gimnáziumok, középiskolák és szakképzők többségében, a kollégiumok nyitva maradnak. A Békés Megyei Intézményfenntartó Központ tanítási szünetet rendelt el a fenntartása alá tartozó valamennyi közoktatási intézményben és azok tagintézményeiben, ahol a tanulók többsége vidékről naponta jár be tanulni – mondta el az MTI-nek Fehér József, a Békés Megyei Kormányhivatal sajtóreferense.

    Botyánszky Mária, a békéscsabai önkormányzat sajtóreferense közölte: hétfőn és kedden a megyei jogú város valamennyi középiskolájában és gimnáziumában szünetel a tanítás. A kollégiumok megyeszerte fogadják a diákokat vasárnap, hétfőn és kedden is.

  • Három autó elakadt a hóban Tiszatarjánnál, a műszaki mentés jelenleg is tart; ezen a részen két-három méteres hófalakat emelt a szél – közölte Árvay Tímea, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivő-helyettese szombat este az MTI-vel. A közútkezelő hómarója már elindult erre a részre. A műszaki mentést a tiszaújvárosi tűzoltók kezdték meg, az egyik autót már sikerült megközelíteni, ebben öten ültek. Ők az egyik tűzoltóautóban melegedhetnek a mentés ideje alatt.

    A megyei közútkezelő tájékoztatása szerint már hét út járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplénben, egy útszakaszon csak egy nyomon, míg öt úton félpályán lehet közlekedni, és két települést elzárt a hó a megyében.

  • Szombat estig 170 esethez riasztották a havazással és a hideg idővel összefüggésben a katasztrófavédőket; 22 sérültet szabadítottak ki a tűzoltók különböző közúti balesetekben járművekből - ismertette az országosan összesített adatokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Hajdú Márton főhadnagy megjegyezte, a tűzoltók az árokba csúszott autók, megsérült járművek műszaki mentése mellett a megszokott vonulási számban voltak jelen lakástüzeknél, és négy olyan kárhelyszínen is segédkeztek, amely nem kapcsolódik a havazáshoz vagy a hideg időhöz, és ahol már nem tudták a bajba került emberek életét megmenteni.

    A főhadnagy fokozott óvatosságra intette a közúton közlekedőket, azt hangsúlyozva, mindenki figyelje a katasztrófavédelem közleményeit, a meteorológiai előrejelzéseket, különös tekintettel arra, hogy várhatóan vasárnapra vörös riasztást ad ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hóviharok és az erős havazás miatt. (MTI)

  • A havazás miatt több útszakasz nehezen járható Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de a térségben nincs megközelíthetetlen település – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága szombat este az MTI-t. A közlés szerint Dombrád-Nagyhalász és Dombrád-Demecser között, valamint Kisvárda közvetlen térségében kell számítaniuk az autósoknak nehezen járható útszakaszokra. A 4-es főút Székely-Berkesz és Fényeslitke-Komoró közötti szakaszán hóátfúvások nehezítik a közlekedést.

    A megye főútjai és mellékútjai havasak, letaposott havasak, helyenként a váltakozó erősségű széllökések hatására kisebb hóátfúvások képződtek. A hétvége hátralevő részében a közlekedési viszonyok romlása várható. Szabolcsban szombat kora estig átlagosan mintegy 12-15 centiméter hó hullott, az előrejelzések szerint a havazás változó intenzitással szombat éjjel és vasárnap hajnalban is folytatódni fog.

  • Tucatnyi szén-monoxid-mérgezéshez riasztották a mentőket az országban az elmúlt 24 órában; több esetben már életmentő beavatkozásokra volt szükség – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója szombaton. A mentőszolgálat arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy a kiegészítő fűtőberendezések, ellenőrizetlen, szakszerűtlenül bekötött kazánok, kályhák akár életveszélyt, halált is okozhatnak.

    A szén-monoxid színtelen, önmagában szagtalan, a levegővel elkeveredő gáz, amely kis mennyiségben émelygést, fejfájást, nagyobb mennyiségben izomgyengeséget, tudatzavart, eszméletvesztést, légzésleállást okozhat – figyelmeztetett a mentőszolgálat, hangsúlyozva, hogy a tünetek észlelésekor, vagy ha a lakásban tartózkodók közül egyszerre többen is rosszullétre panaszkodnak, azonnal szellőztetni és segítséget hívni kell. (MTI)

  • Már hat út járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplénben, egy útszakaszon csak egy nyomon, míg öt úton félpályán lehet közlekedni, és két települést elzárt a hó a megyében – tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatósága szombaton este az MTI-t. Nem lehet közlekedni a hófúvás miatt a tiszatarjáni bekötőúton, ide hómaró is elindult, emellett járhatatlan az út Abaújkér és Aranyospuszta, Pere és Abaújszántó, valamint Vilmány és Fony között, továbbá a 2624-es számú út egy részén a kányi bekötőúttól, illetve Szemere településtől a 2626-os úton.

    Félpályán járható a Tiszalúc és Taktaharkány, a Vilmány és Hejce, a 37-es számú főút és a Taktaharkány között lévő bekötőút, valamint a Hernádnémeti-Tiszalúc között, és a Megyaszó-Legyesbénye közötti részek. A megyében két települést, Girincset és Tiszatarjánt elzárt a hó a külvilágtól, mindkét helyre hómaró indult.

  • cikkünk a témában:

    Vasárnap a hófúvások napja lesz

    Éjjel az ország nagy részén havazni fog, de vasárnap délelőttre-kora délutánra már megszűnik a havazás. A hófúvások viszont gondot fognak okozni keleten is, nyugaton is.

  • Az Időkép hótérképe szerint Magyarországon szombat este fél hétig nyugaton még nem esett hó, Budapesten csak pár centi, délen viszont legalább 20-30 centiméter hó hullott. Szép számmal találni 30 centiméter fölötti értékeket is, Battonya térségében pedig a 40 centimétert is elérte a lehullott hó mennyisége. (Kattintson a képre a nagyobb mérethez!)

    idokep ho
  • Több kilométer hosszan torlódtak fel a havazás miatt lépésben haladó kamionok a 43-as főúton Makó után, a nagylaki határátkelő felé; a Romániából belépő forgalmat pedig elterelik – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szombaton kora este az MTI-vel. Szenti Szabolcs elmondta: a hó miatt csak egy sáv járható Makó és a román határ között, ahol több mint négy kilométeren torlódtak fel a kilépni szándékozó kamionok. A nagylaki átkelőtől ezért a belépő forgalmat a Csanádpalota-Kövegy útvonalra terelik. A személyautóval közlekedők a kilépésnél választhatják a kiszombori átkelőt, a kamionosoknak azonban hosszabb menetidővel kell számolniuk.

  • Két felnőttet és három gyermeket telepített ki otthonából a katasztrófavédelem szombaton –mondta el Tímár Tamás, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője az MTI-nek. A havazás miatt megsérült és életveszélyessé vált a család lakóházának tetőszerkezete, a benne élőket a katasztrófavédelem kimenekítette, és az önkormányzattal együtt gondoskodott biztonságos elhelyezésükről. Több mint harminc órája havazik Békés megyében, Battonya térségében eddig több mint negyven centiméter hó esett.

  • A digitális népművészeket is megihlette a havazás. Egy igazi demotivációs poszter.

    20centi
  • Két embert mentettek meg szombaton a fagyhaláltól Győr-Moson-Sopron megyében – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Egy 62 éves férfira Sopronban, a nyílt utcán találtak a járókelők; őt hazavitték. Egy 86 éves nagycenki férfihoz pedig szomszédjai hívtak mentőt, mondván, egy napja nem látták, és háza kéménye sem füstöl. Az idős, legyengült embert saját ágyában találták meg; őt a mentők a soproni kórházba szállították. (MTI)

  • Jelentős késésekkel közlekedik több vonat is az ország déli és keleti vonalain a havazás miatt – közölte a Mávinform szombat kora este. A vasúttársaság tájékoztatása szerint a déli és keleti országrészek vasútvonalain a havazás és a nagy szél miatt átlag 30-40 perc késéssel közlekedik a vonatok többsége. A váltók folyamatos tisztítása ellenére több vonalon további, akár a 40-50 percet is meghaladó késésekre kell számítani. A nyugat-magyarországi területekről átlag 15-25 perc késésről érkeznek jelentések, a budapesti pályaudvarok továbbra is nagyobb fennakadások nélkül fogadnak és indítanak vonatot. (MTI)

    Jelenleg tizenegy vonat közlekedik jelentős, 80-120 perces késéssel.

  • Hízik a jég a Balatonon és a Velencei-tavon, de még veszélyes  a jégre menni. A rendőrség és a vízügyi igazgatóság egyaránt arra figyelmeztet, hogy a sportolni vágyók csak a kijelölt területeket vegyék igénybe, mivel az egyes partszakaszokon és a nyílt vízfelületen is eltérő lehet a jég vastagsága. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Balatonon Siófoknál, a Velencei-tavon Agárdnál a jég vastagsága elérte a sportolásra minimálisan alkalmas 10 centimétert.

    A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság figyelmeztetése szerint a vastag hótakaró alatt nem látszanak a Balaton jegén a veszélyes vízátfolyások, amelyek jelentősen gyengítik a jég szilárdságát. Karsay Kornél sajtóreferens közlése szerint a Balaton déli partján Siófokon és Balatonfenyvesen a partközelben van kijelölt korcsolyapálya. A rendőrök azt kérik, máshol nem menjenek a Balaton jegére a sportolni vágyók.

  • cikkünk a témában:

    Több halott Európában a hideg miatt

    Franciaországban ketten megfagytak, Romániában már 28 áldozatot szedett a tél. Spanyolországban, Portugáliában is havazik, a Baleár-szigeteget hó borítja, ami igen ritka jelenség arrafelé.

  • A fővárosi közösségi közlekedésben nincsenek fennakadások, a BKV járművei minden viszonylatban rendben közlekednek - tájékoztatta a fővárosi közlekedési társaság fődiszpécsere szombat délután az MTI-t.

    A Fővinform tájékoztatása szerint Budapesten a havazás miatt az utak burkolata havas, csúszós, a megszórt helyeken latyakos, nedves. Az autósok és gyalogosok közlekedését időnként az erősödő szél is nehezíti, de minden közút járható.

  • Az Omszki-tavon is lehet korcsolyázni. "Jégtakarítás ugyan nincs, de sokan hólapáttal érkeznek és kaparnak egy hokipályányit maguknak. Délelőtt, kora délután pedig még az a kevés hó sem volt zavaró. Megközelíthető jól takarított utakon és a közelben jó sok parkoló van" – üzente az Index ügyeletnek a Totalcar-közeli Hammer.

  • Megindult a forgalom az M5-ös autópálya Kiskunfélegyháza és Kecskemét között, baleset miatt lezárt szakaszán.

    Egy kamion és három személygépkocsi csúszott össze szombat délben az M5-ös autópályán, a Szeged felé vezető oldalon, ezért egy időre a régi ötös útra terelték a forgalmat.

  • A 70 éves férfi halálának oka egyelőre nem tisztázott; az ügyben a területileg illetékes nyírbátori rendőrkapitányság indított közigazgatási eljárást, s elrendelte az igazságügyi orvosszakértői boncolást - mondta Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője.

  • Három embert szállítottak kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője szombaton az MTI-vel. Takács Judit tájékoztatása szerint a mérgezés Nyíregyházán és Beszterecen történt. A besztereci eset sérültje súlyos állapotban van, a másik két személy enyhébb fokú mérgezést szenvedett.

    Egy üzemzavar miatt Napkoron több mint hétszáz fogyasztó maradt áram nélkül, a hiba elhárítását már elkezdték a szakemberek. A szombati havazás miatt egyébként árokba csúszott autók kimentéséhez és veszélyes fa eltávolításához riasztották legtöbbször a szabolcsi tűzoltókat – mondta el a szóvivő.

  • Egy kamion nekiütközött az M7-es autópálya 108-as kilométerszelvényénél az utat takarító hókotrónak szombat délután, ezért az érintett szakaszon csak a leállósávon lehet közlekedni – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

    Garamvölgyi László azt mondta: az orosz rendszámú kamion által okozott baleset miatt az M7-es autópálya bal pályáján a belső és külső sávot is le kellett zárni a forgalom elől, a járművek csak a leállósávon haladhatnak az érintett szakaszon.

  • A kialakult zord időjárási helyzet, valamint a vasárnapra jelzett további rendkívüli hideg, intenzív havazás és várható hófúvások miatt a MÁV Zrt. február 5-ére, vasárnapra is rendkívüli készültséget vezetett be a teljes hálózatán - írja a mav-start.hu. A menetrend szerint vasárnap közlekedő vonatok közül csak a „hópihe” jellel ellátott, rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok indulnak el.

  • Az elmúlt 24 óra alatt 54 ember életét mentették meg a rendőrök, és egyre több a koccanásos baleset az ország közútjain – ismertette a szombat délután 15 óráig összesített adatokat az ORFK szóvivője.

    A koccanásos balesetek száma növekszik, és eddig csak egyetlen halálos közúti balesetről érkezett jelentés: Kisvárda külterületén, a 4-es úton egy férfi autójával árokba csúszott, és a helyszínen életét vesztette.

  • Az elmúlt huszonnégy órában 21 embert, elsősorban időseket és hajléktalanokat helyeztek biztonságba a hatóságok a hideg miatt Csongrád megyében: Hódmezővásárhelyen, Tömörkényen, Kisteleken egy-egy főt, Csongrád városában pedig 18 főt - közölte a megyei védelmi bizottság szombaton az MTI-vel.