2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Mínusz 15, tomboló szél, havazás

Fontosabb részletek
  • Az északnyugati megyék kivételével országszerte fennakadásokat okozott a havazás és a rendkívüli hideg.
  • Csongrád és Békés megye egyes részein 40-50 centi hó esett.
  • Sok koccanásos baleset történt, a rendőrök 249 embert vittek melegedőbe a hét végén.
  • A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának telefonszáma: +36 1 338 4186.
  • Európában már négyszáznál is több halálos áldozata van a fagynak.
  • Ha hótorlaszt, jégcsapot lát, extrém hidegre ébredt, írja meg nekünk, vagy töltse fel képét az Indára!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A hazai sportági szövetség versenybizottságának közlése szerint nem rendezik meg a szombatra kiírt Csepel-Vegyész RC Kazincbarcika mérkőzést, és hasonlóképpen elhalasztják a vasárnapi programban szereplő Szolnoki Főiskola RKSI-Dunaferr SE találkozó is. A férfi NB I-ben így szombatra csak a 17 órai KALO-Méh KSE-Sümegi RE  összecsapás maradt.

  • Nem engedik be a kamionokat és a nehézgépjárműveket a horvát hatóságok az udvari átkelőnél, ezért 40-50 jármű torlódott fel. Az ORFK tájékoztatása szerint az ország déli határszakaszán a többi átkelőnél, ha a kamionok rendelkeznek hólánccal, homokkal és hólapáttal, még beléphetnek Horvátországba.

  • Mivel a nyugat-dunántúli térségbe kevesebb havat várnak az előrejelzések, ezért a vasúttársaság egyelőre a téli menetrendet sem vezette be: minden meghirdetett vonat a normál menetrend szerint közlekedik.

    A rendkívüli időjárás miatt a InterCity, EuroCity vonatok a GYSEV vonalain is pót- és helyjegy megváltása nélkül vehetőek igénybe, az elővételben már megváltott jegyeket kezelési költség levonása nélkül visszatérítik.

  • Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szerint a reggeli adatokhoz képest számottevően nem nőtt a balesetek száma az ország közútjain, csak kisebb koccanásos balesetek történtek. A havazással és a hideg idővel összefüggésben a legnagyobb baleset az M3-as autópályán történt, ahol délelőtt három autó ütközött.

  • (forrás: Egyenlítő TV)
    (forrás: Egyenlítő TV)
  • Pécsett 15-25 centi hó hullott eddig, az utak havasak, nehezen ugyan, de járhatóak. A tömegközlekedés pár mecseki járatot kivéve kisebb fennakadások mellett zavartalan, a buszmegállókat igyekeznek takarítani, de a hó nagy intenzitással esik, jelenti egy pécsi olvasónk.

    pecshó
  • Továbbra is rettenetesen hideg van az országban, melyet az erős, helyenként viharos szél miatt még fagyosabbnak érzünk. Nyíregyháza környékén -13, -14 fok van, az országos átlag dél magasságában -9 fok. (időkép)

  • A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság figyelmeztetése szerint a vastag hótakaró alatt nem látszanak a Balaton jegén a veszélyes vízátfolyások, amelyek jelentősen gyengítik a jég szilárdságát. Siófokon és Balatonfenyvesen a partközelben van kijelölt korcsolyapálya, a rendőrök azt kérik, máshol ne menjenek a Balaton jegére a sportolni vágyók. (sonline.hu)

  • Az ország déli és délkeleti vonalain a havazás és a nagy szél miatt átlag 25-30 perc késéssel közlekednek a vonatok - írja a MÁV. A szél és a vonat okozta menetszél miatt több állomáson gond gond van a váltókkal. A folyamatos tisztítás ellenére is további, 40-50 percet meghaladó késésekre számíthatunk.

    A budapesti pályaudvarok egyelőre nagyobb fennakadás nélkül üzemelnek. Jelenleg négy vonat közlekedik 80-100 perces  késéssel.

  • A rendkívüli hideg és a nagy havazás miatt csak két mérkőzést játszanak le szombaton a 2011/12-es Vodafone ob I-es férfi vízilabda-bajnokságban. Amint azt Török László, a szövetség sajtófőnöke elmondta, a versenybírói bizottságnak a klubokkal történt egyeztetést követő reggeli határozata értelmében a szombatra kiírt 12. - amúgy idei első - fordulóból csak a 12 órakor kezdődő Eger-OSC, és a Népligetben 19:30-kor kezdődő Ferencváros-BVSC összecsapást rendezik meg.

    A Szeged-Debrecen, a Honvéd-Kaposvár, a Vasas-Pécs és a Szolnok-Szentes mérkőzéseket - az érintett csapatok egymás közötti megállapodásától függően - későbbi időpontban bonyolítják le.

  • A Mátraháza és Kékestető közötti bekötő utat a havazás miatt teljesen lezárták, csak a síbuszok hajthatnak be - írja az Útinform.

  • Hómunkásokat keres a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. délután két órától este tízig tartó munkavégzésre. A nyolcórás munkavégzésért nettó 3550 forintot fizet a társaság.

  • A délelőtti órákra már majdnem az ország egész területén havazik, az északnyugati régiót kivéve. Hófúvás miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala és Somogy megye egyes térségeire másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Szeghalom, Keszthely és Balatonlelle környékén is erős hófúvásra kell számítani.

    orszaghó
    Fotó: idokep.hu

    Az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység keleti területein az erős, helyenként viharos, 60-75 kilométer/órás sebességű északkeleti szél többfelé okozhat erős hófúvást, amely magas, fél métert meghaladó hótorlaszokat emelhet. Délnyugaton, főként Zala és Somogy megyében az erős északi szél szintén hófúvásokat okozhat. A Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések ugyancsak 60-75 kilométer/óra körül várhatók.

    Az ország középső területén 10-30, délen 40-50 centiméteres hó várható, északnyugaton csak 10 centiméter körüli hó valószínű.

  • Somogyban a 66-os és a 67-es út egy-egy szakaszán - a szentbalázsi, illetve a simonfai emelkedőn - kötelező a hólánc használata. A hólánc nélküli autósokat visszafordítják a rendőrök.

    A területen éjfél óta dolgoznak a munkagépek a fő- és mellékutakon. Minden mozgósítható járművet bevetettek, munkálatokat azonban nehezíti az intenzív havazás.

  • Most már nem csak a külső kerületekben, a főváros egész területén is nagy pelyhekben esik a hó. 15 centiméteres hómagasságot jósol a Meteorológiai Szolgálat.

    bp hó11
    Fotó: idokep.hu
  • A Tisza alacsony vízállása és a jégtáblák miatt már csak Lónya – Tiszamogyorós között reggel 7-től délután 4 óráig közlekedik a komp, a többi járat leállt. A pontonhidakat már korábban elbontották - olvasható az Útinform honlapján.

  • Ukrajnában szombatra 122-re emelkedett az egy hete tartó rendkívüli hideg áldozatainak száma, a zord időjárás miatt. A halálos áldozatok közül 78-an az utcán fagytak meg, 12-en kórházi kezelés közben 32-en pedig saját otthonukban. Az ország 17 ezer iskolájában tanítási szünetet rendeltek el.

  • Kihűlés miatt a kórházban halt meg egy 84 éves asszony Székesfehérváron, három embert viszont sikerült megmenteniük a rendőröknek a fagyhaláltól, közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Németh-Kész Mónika százados. A Máriavölgy utcában a földön fekvő idős nőre szombat hajnalban az újságkihordó talált rá. Azonnal hívta a mentőket. A szinte csonttá fagyott asszonyt a Szent György kórház intenzív osztályára szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.A rendőrség közigazgatási-hatósági eljárás keretében vizsgálja a rendkívüli haláleset körülményeit.

    Három embert viszont sikerült megmenteniük a rendőröknek a fagyhaláltól: Dunaújvárosban egy 31 éves nőt és egy 57 éves férfit szállítottak kórházba, mindketten ittasak voltak. A férfit egy erdős területen, a földön fekve találták meg, a nőt a váróteremből vitték kórházba. Székesfehérváron pedig egy fűtetlen, 8 fokos lakásból költöztettek átmenetileg a Rác szállóba egy 65 éves férfit, akinek nem volt tüzelője. (MTI)

  • A rendkívül hideg időjárásra tekintettel 2012. január 31-én I. fokú jégvédekezési készültséget rendelt el az Országos Műszaki Irányító Törzs a Tisza és a Bodrog folyókra, a Tiszalöki- és Kiskörei Vízlépcsőre. A Tiszán Tokajban négy, Tiszalökön két jégtörőhajó áll bevetésre készen egy esetlegesen kialakuló jégkár-elhárítási helyzet kezelésére, írja a Borsod Online. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Molnár Béla tájékoztatása szerint a Tiszán Tiszabecs fölött a határig erős jégzajlás, alatta megszakításokkal állójég, helyenként jégzajlásos jellemzi a folyót, a jégvastagság 5-10 cm között alakul. A Sajót és Hernádot szintén 5-10 cm közötti jég borítja.

  • Az Útinform közlése szerint a Dunántúl déli és középső részén, a Duna-Tisza közén és az Alföldön esik vagy szállingózik a hó, Békés és Hajdú-Bihar megyében intenzíven havazik. A csapadékos helyeken az átfagyott burkolaton megmarad a hó. A fő- és alsóbb rendű úthálózat egyaránt havas, letaposott havas, Pest megye déli felén, Jászberény és Heves környékén pedig latyakos. Baranya megyében már a kötelező hólánchasználatra vonatkozó táblákat helyezik ki.

    Az autópályák közül az M5-ös Kecskemét utáni szakaszán, az M6-os Tolna és Baranya megyei részén, valamit az M7-es Balatonhoz közeli területein is hó van a burkolaton. Mivel nagyon hideg van, a sózás nem fejti ki hatását, így az útburkolat állapotában nem várható jelentős javulás - figyelmeztet az Útinform, majd a rendőrséghez hasonlóan arra kéri az embereket, hogy csak az induljon útnak, aki semmiképpen nem tudja elhalasztani utazását. (MTI)

  • Szentendrén egy egyedülálló, idős hölgy beszorult a lakásába, mert az ajtózár befagyott, szerencsére két polgárőr hajszárítóval kiszabadította, jelenti a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége. A hosszabbítót beadták az ablakon a néninek, így a zárat sikeresen ki tudták olvasztani. A zárat nyitás után beolajozták, majd a néninek a tüzifájából bekészítettek a kályhája mellé, illetve elintézték a bevásárlását is.

  • Egy korábbi olvasói levelünkre hivatkozva küldött hójelentést Ahammer: "Már Érden is esik a hó! Kb. 1 órája, igaz elég apró szeműek a hópihék, de már takarja az utat."

  • A Máv-Start térképe szerint a déli országrészben, a Békéscsabát illetve Orosházát érintő vonalakon, ahol a hó miatt már vörös szintű riasztás van érvényben, 60-80 percet késnek a vonatok. Békéscsabai olvasónk szerint az utcákon sem jobb a hóhelyzet: "35 cm hó esett és sajnos a városban egyáltalán nem takarítanak. A havazás tegnap reggel kezdődött és mostanáig egy darab hókotrót láttak az úton, ráadásul most már kemény szél is fúj."

  • A 6-oson, az 56-oson, az 58-ason, a 66-oson és a 67-esen hóláncot kell használniuk az autósoknak, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, Garamvölgyi László. Éjszaka összesen 13 baleset történt az utakon, azok is koccanásos karambolok voltak, köztük három könnyebb személyi sérüléses. A határok járhatók.

    Nyolcezer rendőr teljesített szolgálatot, az ORFK-n pedig egy folyamatosan működő operatív törzs kíséri figyelemmel a helyzetet. A rendőrség azt kéri, hogy ahol kritikusak az útviszonyok, kizárólag azok induljanak útnak, akiknek feltétlenül szükséges, de ők is csak abban az esetben, ha utazásuk előtt tájékozódtak, és ha kifogástalan műszaki állapotban van az autójuk. (MTI)

  • Összesen 38 embert vittek a rendőrök péntekről szombatra virradó éjszaka közterületekről melegedőkbe, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, Garamvölgyi László. Budapesten a rendőrök az éjjel 19 hajléktalant vittek fedett helyre, közülük négyet kórházba. Az ország többi részén szintén 19 embert vittek a közterületekről melegedő helyekre, átmeneti szállásokra. A legtöbbet, kilenc embert Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mentettek meg a kihűléstől, Komárom-Esztergom megyében hatot, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Nógrád megyében pedig egyet-egyet. (MTI)

  • A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete (MBOE) és az Országos Betegszállító Szolgálat (OBSZ) is felkészítette a kocsik műszaki állapotát a téli időjárási viszonyokra, minden tagszervezete szolgálatba áll és a Mentőszolgálattal valamint a Katasztrófavédelemmel együttműködve extrém útviszonyok között saját autókkal segíti a betegszállítók munkáját, hogy a hó által elzárt falvakban élő betegek is el tudjanak jutni a kezelőhelyekre.

  • Egyhetes tanítási szünetet rendelt el a rendkívüli időjárás miatt a Győr-Moson-Sopron megyei Beled polgármestere a helyi óvodában és általános iskolában, írja szombati számában a Kisalföld. A cikk szerint a várható csikorgó fagy ellenére is megtartották volna a kisvárosban az órákat, ha a szülők többsége kéri ezt, de egyetlen család sem jelezte, hogy ne tudná megoldani gyereke elhelyezését. (MTI)

  • Olvasónk jelenti az M6-os autópáláyáról: "Meglepődve tapasztaltam, hogy a nagy ijesztgetések, és készenléti intézkedések ellenére az M6-os autópálya Dunaújváros-Budapest, illetve Budapest-Dunaújváros irányba egészen biztosan nem lett eltakarítva, holott péntek este 8 óta esik a hó. 10 centis hótakaró van az autópályán, kotrásnak semmi nyoma, , hókotrók sehol."

  • A szombat reggeli dél-dunántúli és dél-alföldi havazás után Budapest belső kerületeiben is elkezdődött a hóesés. Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint a következő óráktól tovább erősödik majd a havazás a főváros egész területén, és vasárnap délelőttig 15 centiméter körüli hóra kell számítani. A havazás a vasárnap reggeli, délelőtti órákra szűnik meg, de csak átmenetileg, ugyanis várhatóan hétfő délután egy újabb csapadékzóna éri el Budapestet. Kifejezetten erős hófúvásokra a fővárosban nem kell számítani. (MTI)

  • Csongrád és Békés megye déli részein lassan 30 cm-hez közelít a hóréteg vastagsága, szegeden 25-27 cm hó esett, írja egy dél-alföldi olvasónk.