Ez a poszt a következő Percről percre része:

Mínusz 15, tomboló szél, havazás

Fontosabb részletek
  • Az északnyugati megyék kivételével országszerte fennakadásokat okozott a havazás és a rendkívüli hideg.
  • Csongrád és Békés megye egyes részein 40-50 centi hó esett.
  • Sok koccanásos baleset történt, a rendőrök 249 embert vittek melegedőbe a hét végén.
  • A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának telefonszáma: +36 1 338 4186.
  • Európában már négyszáznál is több halálos áldozata van a fagynak.
  • Ha hótorlaszt, jégcsapot lát, extrém hidegre ébredt, írja meg nekünk, vagy töltse fel képét az Indára!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Két baleset is történt a síkos, jeges utakon Fejér megyében vasárnap délután. Egy személyautó a 7201-es úton Sárpentele és Úrhida között hajtott jégbordára és borult az árokba, egy másik a 7-es főúton, Székesfehérvár és Szabadbattyán között járt ugyanígy. Egyik balesetben sem sérült meg senki. (MTI)

  • Soha ennyire nem volt még alacsony a legmelegebb hőmérséklet egy magyar városban február 4-én és 5-én. Az eddigi legalacsonyabb maximumhőmérsékletet 1950-ben mérték Nyíregyházán, akkor -12,5 fokot. Most megint Nyíregyházán volt a legalacsonyabb a napi csúcshőmérséklet február 4-én, -13,2 fok. Vasárnap is Nyíregyháza volt a leghidegebb a napi csúcshőmérséklet -11,3 fokkal, megdöntve az 1956-ban, Orosházán mért -9,6 fokot. (MTI)

  • A gázcsonk szétfagyása miatt szivárgott a gáz Cibakháza egyik elhagyott lakóházában, de a gázművek szakemberei elhárították a veszélyt. A szomszédos, biztonsági okokból kiürített házak lakói is hazatérhettek. A szivárgást vasárnap délben észlelték. Az evakuált házak lakói a művelődési házban melegedhettek kitelepítésük alatt. (MTI)

  • Olaszországban az északnyugati Aosta-völgyben mínusz 21 fokot, az északkeleti Veneto régióban pedig mínusz 24 fokot is mértek. A rendkívüli hideg legalább tíz ember életét követelte a hét végén, több hajléktalan megfagyott, egy ötvenéves férfi hólapátolás közben szívinfarktust kapott, egy 46 éves nőt pedig a hó súlya alatt összeroskadó üvegház nyomott agyon. Az ország középső és déli részén áramkimaradások voltak. A kormány több száz katonát vezényelt ki a hó eltakarítására Bolognában, Velencében, L'Aquilában és Marche régióban. Rimini repülőterét hétfőig lezárták, a római Fiumicinón pedig kilenc járatot töröltek. Vasárnap erős havazásra számítanak Lombardiában és több északi területen. A helyzet javulása még nem várható, a meteorológusok hétfőre újabb havazást jósolnak. (MTI)

  • Holtan találtak két hajléktalant Franciaországban, már öt áldozata van a napok óta tartó hidegnek. Egy 46 éves nőre szombat este találtak rá az észak-franciaországi Compiegne-ben, egy 56 éves férfit pedig a párizsi régióban fekvő Champigny-Sur-Marne városban találtak meg. Napközben egy tizenegy éves gyermek halt meg, miután beszakadt alatta egy tó jege. Pénteken két idős beteg ember holttestét találták meg, mindkettőjükkel a fagy végzett. (MTI)

    000 Par6836680
    Fotó: Alexander Klein
  • Németországban rendkívüli időjárási pótlékot követelnek szakszervezetek a szabad ég alatt dolgozó több millió munkavállalónak a rendkívüli hideg miatt. A közúthálózat-üzemeltetésben és útkarbantartásban dolgozók szakszervezete úgy véli, indokolt volna bérpótlékkal honorálni a kemény hidegben is kitartó alkalmazottak áldozatvállalását. Hasonlóképpen vélekedik a földmérők szakszervezete, amely szerint mínusz 10 Celsius fokos átlaghőmérséklet alatt havonta nagyjából 100 eurós úgynevezett fagypótlékkal kellene kiegészíteni a munkavállalók fizetését.

    Németországban a hétvégén rekordhideg volt, az ország a leghidegebb pontján, a bajor Oberstdorfban szombatra virradó éjjel mínusz 27,1 Celsius fokot mértek, a friss országos rekord pedig már szombaton nap közben megdőlt, a település térségében mínusz 28,1 fokra csökkent a hőmérséklet.

  • Javult a helyzet az ország vasúthálózatán a zord időjárás enyhülésével, egyre több vonalon csökkennek, illetve szűnnek meg a korábban tapasztalt 30 perces késések, tájékoztatott a MÁV Zrt. Február 6-án már a hétfői menetrend szerint közlekednek a járatok. Kelet- és Északkelet-Magyarországon, Debrecen, Nyíregyháza, Mátészalka, Záhony, valamint Miskolc, Füzesabony, Szerencs térségében is javult a helyzet. Regionális szinten már csak néhány perces késések várhatóak, azonban egyes távolsági vonatok még akár 20 perccel hosszabb menetidővel közlekedhetnek. A MÁV ugyanakkor továbbra is arra hívja fel az utazni szándékozók figyelmét, hogy indulás előtt tájékozódjanak a cég honlapján vagy telefonszámán a közlekedő vonatokról és az esetleges késésekről. (MTI)

  • Egy nap alatt negyven embert helyeztek el átmeneti szállásokon Csongrád megyében. Hármat Pusztaszeren, tizenkettőt Csongrád városában, egy embert Szentesen, huszonnégyet pedig Makón. A tűzoltók huszonkilenc balesetnél segítettek, egy szülő nőt is eljuttattak a kórházba. A folyamatos hóesés és hideg ellenére továbbra is járhatóak az utak, húsz géppel tisztítják az utakat. A helyi, illetve helyközi közlekedés lelassult, előfordul, hogy a menetrend szerint közlekedő autóbuszok késnek. (MTI)

    02
    Fotó: Huszti István
  • A tiszaújvárosi, illetve a sátoraljaújhelyi térségben okoz több fennakadást a hóátfúvás, mondta Ujj Zsuzsanna, a Borsod Volán Zrt. kommunikációs vezetője. A legrosszabb helyzet a Bőcs-Kesznyéten-Tiszaújváros, illetve a Tiszalúc-Tiszaújváros vonalon alakult ki, az előbbi területen a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkoltra. Az említett vonalakon jelenleg nem közlekednek a közlekedési vállalat buszai, a Miskolc-Kesznyéten járat is csak Körömig jár, a Miskolc-Szerencs járat pedig továbbra is csak Megyaszóig tud elmenni.

    Sátoraljaújhely térségében is vannak fennakadások: a buszok Révleányvár és Ricse, valamint Erdőbénye-Baskó között sem tudnak közlekedni. A Sátoraljaújhely-Pálháza-Hollóháza vonalon több helyen is kerülőútra kényszerülnek a járatok, Mikóháza-Alsóregmec, Füzér-Pusztafalu térségében az utak nehezen járhatóak. (MTI)

  • Hajdúnánáson, Tiszagyulaházán, Újtikoson, Görbeházán kívül nem lesz tanítás Körösszegapátiban, Berekböszörményben, Bihartordán, Csökmőn és Nagyrábén sem jövő héten. Hétfőtől szerdáig zárva lesz a Nagykereki általános iskola és a kismarjai óvoda, ez utóbbi a nagyszámú megbetegedés miatt, míg Szentpéterszegen és Gáborjánban csak hétfőn nem lesz tanítás.

  • Négy pályán összesen három kilométer hosszan lehet síelni a bakonyi sípályákon. Csak öt centiméter hó esett a Bakonyban, ami nem rontott a pályák kiváló állapotán, a Nordica Síaréna pedig jól megközelíthető, a közutak is biztonságosan járhatók. Eplényben a négy pályát öt felvonó szolgálja ki. (MTI)

  • Egy nap alatt kilenc műszaki mentésben vettek részt a tűzoltók Jász-Nagykun-Szolnok megyében, öt gépkocsit az árokból húztak ki, senki sem sérült meg. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerint az intenzívebb fűtés nyomán megszaporodtak a kéménytüzek, ezért felhívják a lakosság figyelmét, hogy gyakrabban tisztítsa a kéményeket is, így elkerülhetők ezek a tűzesetek.

    A Volán-járatok a megyében 10-20 perces, a Dél-Alföldről érkezők járatok viszont 1-2 óra késéssel közlekednek. A MÁV-nál a külföldről Szolnokra érkező szerelvényeknél fordulnak elő jelentős késések. A vízirendészeti rendőrkapitányság közlése szerint a szolnoki Holt-Tiszán sportolásra még nem megfelelőek a körülmények, így nem biztonságos a jégen. (MTI)

  • A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. megnyitja a 3-as metró vonalán a Nagyvárad téri metróállomás galériáját az utcán rekedtek előtt. Amíg a rendkívüli hideg tart, az állomáson nemcsak az utasok melegedhetnek, hanem bárki felkeresheti, aki fázik.

    Folyamatos Budapest és agglomerációjának közösségi közlekedése, a BKV járatai vasárnap reggel is rendben elindultak, azonban a rendkívül hideg időjárás miatt továbbra is előfordulhatnak fennakadások, írja a BKK és a BKV közleményében.

  • Az Időkép térképe szerint az ország nagy részében már süt a nap. Keleten már elállt a havazás, de még borult az ég. Az északnyugati és középső országrészben viszont még több helyen hószállingózás, havazás a jellemző.

    idokep
  • Az elmúlt 24 órában a szolgálatot teljesítő mentők a szokásosnál mintegy 20 százalékkal több, közel 3000 esetet láttak el országszerte. 50 embert a kihűléstől mentettek meg, 12 esetben fagyási sérüléseket (ujjakon, fülön) láttak el, 30 helyszínen pedig szén-monoxid-mérgezés miatt nyújtottak sürgősségi ellátást, írta közleményében Győrfi Pál szóvivő.

  • A horvát hatóságok vasárnap délutántól átengedik azokat a kamionokat, amelyek már két napja vesztegelnek a határon a szomszédos országban kialakult hóhelyzet miatt. A rendőrség, az udvari önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével a kultúrházban meleg étellel, itallal és fekhellyel is fogadta volna a kamionstop miatt veszteglő mintegy ötven sofőrt, de a horvát hatóságok időközben úgy döntöttek, délutántól engedélyezik számukra a határátlépést, így a kamionosok tovább indulhatnak.

    Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője elmondta, hogy a horvát hatóságok kora délután az összes átkelőt megnyitották a kamionok és a teherautók előtt, amelyek a személyautókkal együtt már várakozás nélkül tudnak belépni Horvátországba. Ugyanakkor a horvát hatóságok ellenőrizhetik, hogy a járművek rendelkeznek-e hólánccal. (MTI)

  • Újabb hat halálos áldozatot követelt az ítéletidő Romániában. Az elmúlt nyolc napban immár 34 ember halálát okozta kihűlés. Az ítéletidőnek tulajdonítható halálos áldozatok száma azonban ennél nagyobb, szombat óta ugyanis a hó és a Dél-Romániában hullott ónos eső okozza a legnagyobb nehézségeket. Az ország déli, dél-keleti megyéiben számos főútvonalon áll a forgalom.

    Bukarestben vasárnap hajnalban mínusz 3 fokos hőmérsékletben hullott záporeső, ami azonnal ráfagyott az útra és a gépkocsikra. A csúszós utakon több halálos autóbaleset történt. A hóeltakarításnak is van már áldozata Romániában: a fővárosban egy asszonyt a hátrafelé tolató hóeke gázolt halálra.

    2012-02-04T203531Z 1300395941 GM1E8250D1001 RTRMADP 3 WEATHER-EU
    Fotó: Radu Sigheti
  • Több mint ötven ember fagyott meg tíz nap alatt Lengyelországban; a belügyminisztérium vasárnapi jelentése újabb nyolc áldozatról értesített.

    A statisztikák szerint a fagyos időben ugrásszerűen nőtt a szénmonoxid-mérgezések száma. Február eleje óta 190-en szenvedtek szénmonoxid-mérgezést, és 8 ember meg is halt a rossz vagy elavult fűtés- és szellőzőrendszerek miatt.

    A tűzoltóság felhívta a figyelmet, hogy senki ne menjen a befagyott víztárolókra és folyókra. Az elmúlt kilenc nap alatt csaknem 300 mentőakcióban vett részt, de 11 személyt nem sikerült megmentenie. Az áldozatok többsége jéghorgász volt.

  • Készenlétben állnak a jégtörő hajók: a Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen tizenhárom jégtörőhajó biztosítja a kiszolgáló hajókkal együtt, tájékoztatott Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. A vízügyi szervezet a korábbi évekhez hasonlóan az idén is felkészült a jeges árhullámok elleni védekezésre. A Tiszán január 31-én, a Dunán pedig február 3-án rendelt el elsőfokú jégvédekezési készültséget az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT). A hajók mindaddig a kijelölt helyeken állomásoznak, amíg a jeges árvíz veszélye fennáll. (MTI)

    01
    Fotó: Huszti István
  • A nagy hideg és havazás miatt kilencre emelkedett a halálos áldozatok száma Szerbiában, egy eltűntet még keresnek, és az előző napi 27 helyett immár 32 községben van rendkívüli állapot. Körülbelül 70 ezren tartózkodnak a havazás miatt a külvilágtól elzárt településeken. Több mint 550 hókotró és egyéb gép, továbbá 1500 tűzoltó és mentő, 300 egészségügyi alkalmazott és ezernél is több köztisztasági alkalmazott végzi a hó eltakarítását, és próbál eljutni az elzárt településekre. Országosan még mindig több mint ötezer helyi és alsóbbrendű út járhatatlan. Predrag Maric, a szerb belügyminisztérium válságtanácsának vezetője azt mondta, estig döntenek, hogy bevezetik-e országosan a rendkívüli állapotot Szerbiában. (MTI)

  • Vasárnap délelőtt az időjárás már csak az ország keleti részein okozott fennakadást, itt átlagosan 30 perccel hosszabb menetidővel közlekednek a regionális és a távolsági vonatok, írja a Mávinform. Budapesten minden fővárosi pályaudvar indít és fogad vonatokat, nagyobb fennakadást nem okoz a havazás, de – jellemzően – a távolsági vonatok átlagosan 20-30 perccel hosszabb menetidővel közlekednek.

    A vasárnapra jelzett további rendkívüli hideg, havazás és várható hófúvások miatt a MÁV Zrt. február 5-én, vasárnap is rendkívüli készültséget tart a teljes hálózatán. A menetrend szerint vasárnap közlekedő vonatok közül csak a „hópihe” jellel ellátott, rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok közlekednek. A Mávinform arra hívja fel az utazni szándékozók figyelmét, hogy indulás előtt tájékozódjanak a közlekedő vonatokról és az esetleges késésekről.

  • Az ország közútjai havasak, csúszósak, ezért egyre több a koccanásos, de személyi sérüléssel nem járó baleset, mondta Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Több elakadt járművet és beteget szállító mentőautókat kellett kiszabadítaniuk a hó fogságából.

    Szegeden egy várandós nőhöz riasztott mentőautó akadt el a hóban, Borsod megyében két mentőautó is elakadt, a járművek egyike egy szülni induló kismamát, a másik egy dialízis-kezelésre váró beteget szállított. Mindhárom esetben a tűzoltók segítségével sikerült idejében kórházba vinni az embereket. (MTI)

  • Saját udvarán fagyott meg egy férfi vasárnap reggelre Mosonmagyaróváron, az 57 éves férfi a tornácra ment ki, ahol elesett, és beverte a fejét. Az eszméletét vesztett férfi életét a fia hívására kiérkező mentők már nem tudták megmenteni.

    Korábban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője azt mondta, hogy három ember halála hozható összefüggésbe a hideg idővel: Dévaványán szén-monoxid-mérgezés, Debrecenben lakástűz okozott halált, míg a Bocskaikertben egy összefagyott férfi holttestére találtak  saját háza udvarán. Utóbbi halálát feltehetőleg kihűlés okozta, de ezt az orvos szakértőnek kell megállapítania. (MTI)

  • Eltérő időtartammal hétfőtől rendkívüli tanítási szünet lesz a hideg idő miatt Hajdúnánáson, Tiszagyulaházán, Újtikoson, Görbeházán, Szentpéterszegen és Gáborjánban. Szentpéterszegen és Gáborjánban csak hétfőn nem lesz tanítás, míg a többi településen egész héten nem kell iskolába menniük a diákoknak és tanáraiknak.

    A 18 ezer lakosú Hajdúnánáson valamennyi oktatási intézmény - több óvoda, általános iskola és egy középiskola - zárva tart február 6-10. között; az egyik intézményben fogadják majd azokat a gyerekeket, akiknek az elhelyezéséről szüleik nem tudnak gondoskodni.

  • Ukrajnában vasárnapra 131-re nőtt a kemény tél halálos áldozatainak száma, az elmúlt 24 órában kilencen fagytak meg az országban. Kilenc nap alatt 2300-an kértek orvosi segítséget fagysérülések és kihűléses tünetek miatt, közülük 1800-an kórházi kezelésre szorultak. Az ukrajnai megyék közül Kárpátalján zárták be a legkevesebb iskolát, a térség hat hegyvidéki járásának mindössze 109 oktatási intézményében szünetel az oktatás. (MTI)

  • A rendőrség kérésére megnyitották Udvar település művelődési házát a közeli határátkelőnél rekedt kamionsofőröknek, hogy a hidegben ne a járműveikben várakozzanak, a sofőröknek teát osztanak. A mintegy félszáz kamionos azért vesztegel már második napja a horvát határ magyar oldalán, mert a horvát hatóságok az ottani hóhelyzet miatt a 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú járműveket nem engedik belépni az országba. A kamionok és a teherautók kizárólag Letenyénél tudnak belépni Horvátországba, a személygépkocsik forgalmát viszont nem korlátozták.

    Garamvölgyi László szóvivő elmondta, hogy az ország valamennyi határátkelője nyitva van, a ki- és belépés zavartalan, hosszabb várakozásokra egyetlen helyen sem kell számítani. Félórás csúszással, de megnyitott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Lónya időszakos határátkelőhely is. Az átkelőt vasárnap reggel azért nem tudták megnyitni, mert a szolgálatba érkező határőrök Barabás település közelében a nagy hóban elakadtak, és ki kellett őket szabadítani. (MTI)

  • 14486539 87a04b1d00666622b46d3de80ea0f0ca l
    Fotó: sas47
    Az indások által péntek óta feltöltött fotókból válogattunk, az válogatást a délután folyamán az újonnan feltöltött képekből bővítjük.
  • Zavartalan a forgalom a GYSEV vonalain – közölte az MTI-vel a vasúttársaság szóvivője vasárnap délben. Rázó László tájékoztatása szerint mindeddig sem forgalmi akadályról, sem pedig késésről nem érkezett jelzés.

    Korábban a Mávinform azt közölte, hogy a vonattal utazók hosszabb menetidőre, átlagosan mintegy 25-30 perces késésekre számíthatnak az ország legnagyobb részén vasárnap, de több helyen akár 30-40 percet meghaladó késések is előfordulhatnak.

  • Jelentős közlekedési fennakadásokat okozott Nagy-Britanniában a 16-20 centiméternyi hó. A fő repülőterek működnek, de nagyok a késések, és számos járatot, köztük egy budapestit töröltek. A legnagyobb londoni repülőtér, a főváros nyugati határában fekvő Heathrow már a hó megérkezése előtt bejelentette, hogy 30 százalékkal csökkenti vasárnapi forgalmi menetrendjét a nagyobb felfordulás elkerüléséhez. A British Airways, a legnagyobb brit légitársaság – amely naponta három járatot közlekedtet Heathrow-ról Budapestre – a BAA járatszám-csökkentési intézkedésének megfelelően vasárnapi három budapesti járata közül az elsőt, a BA868-as számú délelőttit törölte. A délutáni BA866-os és az esti BA870-es budapesti járatot a vasárnapi törlések nem érintették, bár ez utóbbi indulására a Heathrow járatinformációs szolgálata több mint másfél órás várható késést jelzett. A British Airways közölte, hogy akiknek vasárnapra szóló repülőjegyük van, de nem akarnak elindulni, csütörtökig ingyenesen áttehetik foglalásukat a cég más járataira.

    A hó és a csúszós utakon keresztbe fordult, felborult kamionok miatt sokan töltötték a vasárnapra virradó éjszakát az autópályákon. A Londonból Birmingham felé vezető M40-esen száz jármű akadt el. A Londont körülölelő - helyenként tízsávos - autópályagyűrűn, az M25-ösön hét órán át állt a forgalom vasárnap hajnalban. Komoly fennakadások voltak a 400 kilométeres londoni metróhálózat működésében, mivel a vonalak jelentős része a külsőbb városrészekben a felszínen fut. A várost kelet-nyugati irányban átszelő Central metróvonal keleti végén, a nyílt pályán egy szerelvény elakadt a hóban, és az utasoknak 15 percet kellett gyalogolniuk a legközelebbi állomásig. (MTI)

  • Nem kötelező a hólánc használata a főutakon az országban, írja az Útinform.