Horvát tengerpart: megtelt!

2000.08.15. 07:25
Hétről hétre rekordokat döntöget az adriai tengerparton nyaralni vágyók száma. A legutóbbi adatok szerint a hétvégén ez a szám elérte a hatszázezer fizető vendéget. Sokak szerint egy jó hotelszobát találni mostanság felér egy főnyereménnyel. Aki pedig magánszemélytől bérelne szobát, bármilyen kis lyuknak örülhet, hiszen a nagy forgalom miatt csak elvétve vannak horvát Zimmer Ferik.
nyaralok
A tengerpart tömve van nyaralókkal
A többéves holtszezon után teljes kapacitással üzemel az adriai tengerpart. A horvát-szerb háború, majd a koszovói fejlemények miatt csak kevesen merték nyári szabadságukat a Jugoszláviával szomszédos országban tölteni. A viszonylagos balkáni béke mellett a belpolitikai események is kedvezően hatnak az országról kialakított képre.

Horvátországba eljutni, mint tudjuk, nem nehéz. Ha rendelkezünk új személyi igazolvánnyal, akkor a piszkos anyagiakon kívül már semmi sem állíthat az utunkba. Abban az esetben, ha valaki nem csak Horvátországba, hanem a többi volt jugoszláv tagköztársaságban is szeretné tiszteletét tenni, jó esélyei vannak, hiszen a közlekedés jónak mondható az országok között.

Százezer gépjármű a Zagreb-Karlovac autópályán

A határátkelőkön folyamatos a közlekedés annak ellenére, hogy augusztus közepe az újabb szabadságolások szezonja. Az alkalmi turisták mellé hétvégenként több ezer horvát család is csatlakozik, így a legnagyobb tumultus péntek délutánra és vasárnap estére esik. A szervezett magyar, cseh és lengyel turistacsoportok pedig hétfőn és kedden váltják egymást.

rovinj2
Rovinj - Isztria nyugati partjainál
Természetesen az Isztriai-félsziget a legjobban telített, de ez nem jelenti azt, hogy lent, Dubrovnik felé üres plázsák fogadnák az embereket. Az időre nem lehet panasz: igazi strandidő és forróság. Dalmáciában például tavasz óta nem esett az eső. Az erdőtüzek és a szárazság sorban pusztítják el a megmaradt erdőket, szántókat, gyümölcsösöket. A szárazság lassan már a lakosságot és az állatokat is fenyegeti, hiszen sok hegyi településen nincs kiépített csatorna, és a létrehozásukra nincs pénze a helyi önkormányzatnak.

Az árak

Horvátország drága is meg nem is. Ha valaki például Krk szigetére szeretne eljutni, a kapuknál 10 kunát (1 kuna = 34 forint) kell lepengetnie. Ez Krkig pontosan 60 kunát jelent. A benzin az üdülőövezetekben drágább, mint az ország más részein. Egy háromszobás apartman, amely a tengerparttól egy kilométerre található, 380 kuna egy napra. Ehhez még pár márka idegenforgalmi adót is hozzáadunk, és megvan a szállásunk. A külföldi cigaretta 16 kunától, a hazai 8 kunától kapható.

zadar
Zadar
Ha valaki nem hozott magának ételt hazulról, akkor itt egy kicsit mélyebben a pénztárcájába kell nyúlnia egy nagybevásárlásnál. A tej 4,5 kunától, zsemle 1,5 kunától, 1 kenyér négy kunaért, a sör pedig 4-5 kunától vásárolható a boltokban. A sertéshúsnak kilója a napokban érte el az 50 kuna / kilogrammos lélektani határt. A kávézókban és szórakozóhelyeken a sörök és az üdítők egy árban vannak: 10-12 kuna, egy tál csevapcsica pedig 38 kuna körül van. Ha valakinek táncolni van kedve, az a 40 kunás belépő után már rophatja is reggelig. A márkás égetett szeszesitalok fogyasztóit viszont el kell keserítenem, hiszen egy feles 20 kunánál kezdődik.

Summa summarum

Mindenki bátran vágjon neki a horvát tengerpartnak, aki a gyönyörű kék vízfelület mellett szeretne pihenni, és nincs tömegundora. A nap annyira erős, hogy délelőtt 10 és délután 3 között nem érdemes barnítani magunkat. Ilyenkor inkább pihenjük ki éjszakai fáradalmainkat, vagy látogassunk el múzeumokba, kolostorokba (hiszen több mint 800 évig egy államban éltünk). A délutáni szieszta után strandolás egészen sötétedésig, majd hajnalig tartó mulatozás a történelmi városfalak között. És ezt az ördögi ritmust előbb-utóbb átveszi a szervezetünk - csak ha hazaérkezünk, akkor lesz nehéz újra visszaszokni a szürke pesti hétköznapokba.