Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Líbia vérdíjat kér a bolgár ápolónőkért

2005.08.18. 19:47
Líbia felszólította Bulgáriát, fizessen "vérdíjat" a HIV-vírussal fertőzött több száz líbiai gyermek hozzátartozójának, hogy megmentse öt bolgár ápolónő életét, akiket tavaly májusban halálra ítéltek a fertőzés előidézésének vádjával. Bulgária elutasította a javaslatot.

Az ápolónők és a palesztin orvos, akiket a líbiai bíróság bűnösnek talált több mint 400 gyermeknek egy bengázi kórházban HIV-vírussal történt megfertőzésében, kitartanak amellett, hogy ártatlanok. Azt állítják, a fertőzés a bengázi kórház tragikus higiéniai állapotai miatt terjedhetett szabadon.

Kínzás hatása alatt tettek beismerő vallomást?

Szerintük az egyetlen bizonyíték ellenük a kínzással kicsikart vallomás volt. Ügyükben segíthet, hogy januárban kilenc líbiai rendőrt és egy orvost azzal vádoltak meg, hogy testi fenyítéssel bírták rá az öt nővért és az orvost a beismerő vallomásra.

Ha bebizonyosodik, hogy a halálos ítéletüket megalapozó vallomásukat kényszer hatása alatt tették, nagy esélyük van a felmentésre. A líbiai legfelsőbb bíróság novemberben dönt a halálra ítélt öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos fellebbezése ügyében.

Az ítélet szerint a vádlottak vérkészítményeket felhasználva szándékosan megfertőztek 426 líbiai gyereket az AIDS-betegséget okozó HIV-vírussal, és a bengázi gyermekkórházában fertőzött injekcióval AIDS-járványt okoztak. Az állítást több nemzetközileg elismert szaktekintély is cáfolta. A halálos ítélet hatalmas felháborodást váltott ki világszerte, a nővérek érdekében a bolgár kormány is beavatkozott. A fertőzött gyermekek közül közben legkevesebb negyven meghalt.

Elutasították a líbiai javaslatot

Mohammed Zavi, Líbia londoni nagykövete közölte: azt a javaslatot, hogy Bulgária fizessen "vérdíjat" a gyermekek hozzátartozóinak, ismertette Tripoliba akkreditált brit és amerikai diplomatákkal. "Az ügyben a felek a bolgár kormány és a gyermekek szülei. A két fél a saríának (iszlám törvénykezésnek) megfelelően megoldást érhet el, ami kedvező hatással lesz az ügyre" - közölte a líbiai diplomata.

Líbiai illetékesek szerint Zavi közbelépése az ügyben arról tanúskodik, hogy Tripoli megoldásra törekszik az ügyben. Az illetékesek szerint, ha Szófia kártérítést ajánl fel, és a családok elfogadják a "vérdíjat", a muzulmán törvények alapján enyhíthetők a halálos ítéletek.

A csütörtöki esti jelentések szerint Bulgária elutasította a javaslatot. "Az áldozatok hozzátartozóinak fizetett esetleges kártérítés humanitárius kérdés, amit semmi esetre sem szabad összekapcsolni a bolgár egészségügyi dolgozók bűnösségének kérdésével" - mondta Ivajlo Kalfin bolgár külügyminiszter újságíróknak. Mint elmondta, "az egyik lehetséges lépés, amit Bulgária tehet, valóban az, hogy emberbaráti segítséget nyújt. Ezt azonban nem nevezhetjük "jóvátétel megfizetésének", mert ezzel Bulgária és a bolgár ápolók elismernék bűnösségüket".