Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Harminc embert szúrt meg a berlini ámokfutó

2006.05.28. 14:13
Legkevesebb harminc embert sebesített meg késével a berlini főpályaudvar péntek esti felavatása után egy 16 éves tanuló. A fiú éjféltájban, a hazafelé tartó tömegben követte el tettét, a rendőrség egy kilométerre a helyszíntől fogta el. Az egyik első áldozat azt állítja, hogy AIDS-es, a testét megjárt kés másokat megfertőzhetett.

Legkevesebb harminc embert sebesített meg késsel egy 16 éves ámokfutó a berlini főpályaudvar péntek esti felavatása után, hatot közülük súlyosan. Az első áldozatok egyike azt állítja, hogy AIDS-es, és a testét megjárt kés másokat is megfertőzhetett, jelentette az MTI berlini tudósítója.

A rendőrség felszólította a megsebesített áldozatokat, hogy jelentkezzenek a berlini Charité kórházban, vagy a Virchow klinikán, s vizsgáltassák ki magukat. Ugyanez vonatkozik a sebesülteket ellátó személyzetre is. A felhívás nyomán további három sebesültre derült fény, korábban 28 sebesültet tartottak számon. Vasárnap délig ötvenhatan jelentkeztek a két kórházban, és vírusfertőzést gátló orvosságokat kaptak, amelyek hatásukat az esetleges fertőzés utáni 24 órában fejtik ki a legerősebben.

Szakemberek szerint azonban a fertőzés veszélye nem nagy, már csak azért sem, mert az áldozatok ruházatával is érintkező késen egy-egy támadás után nem, vagy csak részben maradhatott vér.

Pánik a tömegben

Európa legnagyobb és legmodernebb pályaudvarát pénteken este avatták fel, először hivatalosan, majd rockzenével, fény- és hangjátékkal, tűzijátékkal. Több százezer érdeklődő zsúfolódott össze a főpályaudvar környékén.

A Berlin Neukölln kerületéből származó gyanúsított éjféltájban, a hazafelé tartó tömegben követte el véres tettét, a kormányzati negyedben, távolabb a főpályaudvartól: a részeg fiatalember válogatás nélkül szurkált, egyesek súlyos hasi és hátsérüléseket szereztek. Helyszíni beszámolók szerint pánik tört ki a tömegben.

A rendőrök, a tűzoltók és az orvosok gyorsan kivonultak a helyszínre, s a járdán, illetve kapualjakban nyújtottak elsősegélyt. A sebesültek közül 24 kórházi ápolásra szorult, tizenötöt közülük ambulánsan kezeltek, kilenc sebesült elhagyta a kórházat a kezelés után. Életmentő műtéti beavatkozásokra is sor került. A merénylet helyszínének közvetlen közelében van a Charité, Berlin legnagyobb kórháza.

Egyedi eset

Egyelőre még nem világos, hogy mi ragadtatta a szélsőséges tettre a 16 éves neuköllni német tanulót, akit körülbelül egy kilométerre a tetthelytől fogtak el, és a kést is megtalálták nála. A gyanúsított, kinek életkorát először 17 évben adták meg, tagadta tettét, egyebet nem lehetett kihúzni belőle. Az ügyészség többrendbeli gyilkossági kísérletnek és súlyos testi sértésnek minősítette az esetet, a fiatalember vizsgálati fogságban van.

A megnyitót beárnyékoló ámokfutás két héttel a milliós tömegeket megmozgató labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt még inkább gondolkodóba ejtette a biztonsági illetékeseket, akik igyekeznek egyedi esetnek beállítani a történteket. Berlinben gyakoriak a százezreket mozgató nagyrendezvények, például a Love Parade, "amelyeket meg lehet rendezni, anélkül, hogy bárkinek is félnivalója lenne. A kockázatot azonban esetleg csak egy katonai diktatúrában lehet kizárni" - nyilatkozta Ehrhart Körting berlini belügyi szenátor.